Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump elítéli az erőszakot, elismeri, hogy Biden lesz a következő elnök


Donald Trump amerikai elnök videónyilatkozatot tesz egy nappal azután, hogy a támogatói megrohanták a Capitolium épületét Washingtonban.
Donald Trump amerikai elnök videónyilatkozatot tesz egy nappal azután, hogy a támogatói megrohanták a Capitolium épületét Washingtonban.

Az elnök elítélte az erőszakos washingtoni cselekményeket, amikért sokak szerint eleve ő volt a felelős. A demokraták azonnali hatállyal el szeretnék mozdítani Trumpot az elnöki hivatalból. Több kormánytag lemondott az események miatt.

Donald Trump amerikai elnök egy második impeachement-eljárás veszélye és az azonnali elmozdítását követelő hangok árnyékában békülékenyebb tónust ütött meg egy január 7-én közreadott videóban, amelyben elítélte a halállal végződő zavargásokat a Capitoliumban és megígérte, hogy biztosítani fogja a békés hatalomátadást Joe Biden megválasztott elnök kormányának.

Azt ígéri, a békés hatalomátadásra koncentrál innentől

Trump több mint két hónapon keresztül nem volt hajlandó elismerni Joe Biden győzelmét és azt ígérte, hogy soha nem fogja beismerni a vereséget. Most az elnök azt mondta, hogy miután a Kongresszus is hitelesítette az elektori kollégium szavazatait, „az új kormány január 20-án beiktatásra kerül”, valamint hogy „arra fog mostantól koncentrálni, hogy biztosítsa a hatalom gördülékeny, békés, és sima átadását”.

Trump azt mondta, hogy itt az ideje, hogy „menjen tovább az élet” és, hogy a „gyógyulás és a megbékélés” legyen a cél. Az elnök reagált azokra az erőszakos cselekményekre is, amelyek a Capitoliumnál történtek. Trump a rendbontást egy „kegyetlen támadásnak” nevezte, amely szerinte megbecstelenítette az amerikai demokrácia székhelyét. Az elnök azt mondta, „felháborította” a támadás.

Az elnök folytatja a politizálást

A legújabb nyilatkozat éles váltás ahhoz képest, hogy az elnök a november 3-ai választás óta rendre táplálta a kétséget a választások tisztaságával kapcsolatban, és társadalom megosztottságát növelő nyilatkozatokat tett. Az elnök azt állította, hogy kiterjedt csalás történt a választáson, annak ellenére, hogy erre nincs bizonyíték, és számos esetben a bíróságok is elutasították az ezzel kapcsolatos ügyeket.

A Capitoliumnál lezajlott erőszakos cselekményeknek öt halálos áldozata van, köztük a capitoliumi rendőrség egyik rendőrtisztje, akinek a halálát január 7-én jelentették be. A rendőrség közleménye szerint Brian Sicknick rendőrtiszt a zavargások közben szerzett halálos sérülést.

Az este egy másik áldozata az a tüntető volt, akit a rendfenntartó szervek lőttek le. Három másik ember eddig még nem tisztázott „egészségügyi vészhelyzet” áldozata lett. Trump nem ismerte el a felelősségét a kialakult káoszban, miközben több politikus, köztük republikánusok is, azzal vádoltak, hogy ő szította az erőszakot. A videóban arra viszont utal, hogy tudja, „csalódottak” a támogatói, és arra is utalt, hogy folytatja a politizálást.

„Az, hogy az elnökötökként szolgálhattam, életem legnagyobb megtiszteltetése volt. Az összes csodálatos támogatómhoz szólva. Tudom, csalódottak vagytok, de szeretném, ha tudnátok, a hihetetlen utunk csak most kezdődik” – mondta Donald Trump.

A demokraták az elmozdítását szeretnék

Trump azután adta közre az új videónyilatkozatát, hogy egyre hangosabban követelték a demokraták az elmozdítását a hivatalából, és a kormánya egyre több tagja jelentette be a lemondását. Nancy Pelosi a Képviselőház demokrata házelnöke Donald Trump azonnali elmozdítását vagy az impeachement-eljárás megindítását szeretné, hasonló véleményen van Chuck Schumer a Szenátus demokrata frakcióvezetője is.

„Ha az alelnök vagy a kabinet nem cselekszik, akkor a Kongresszus készen állhat arra, hogy elkezdje az impeachementet” – mondta Pelosi egy sajtótájékoztatón. Donald Trump ellen már indult egy impeachement-eljárás 2019-ben, de akkor a Szenátus felmentette a vádak alól.

Más demokrata politikusok azt szeretnék, ha az Alkotmány 25. kiegészítése alapján lemondatnák az elnököt a hivatalából, ehhez az alelnök hozzájárulása és a kabinet többsége kéne, hogy kimondják, az elnök alkalmatlan a posztja betöltésére. Miközben Donald Trump hivatali idejéből már két hét sincs hátra, a Kongresszus republikánus tagjai, úgy tűnik, nem igazán hajlanak az utóbbi lehetőségre.

A georgiai telefonhívásra és a tüntetésen elmondott beszédre alapozhatnak

Kyle Kopko a pennsylvaniai Elizabethtown College politikatudományi adjunktusa azt mondta a Szabad Európa központi szerkesztőségének a kérdésére, hogy az Alkotmány 25. kiegészítése „lenne talán a leghatékonyabb megoldás”, de nem hiszi, hogy a kormánytagok többsége támogatná a dolgot. Kopko szerint az impeachment-eljárást keresztül lehetne vinni akár egy nap alatt is a demokrata többségű Képviselőházon, azonban a Szenátusban a republikánusok alakíthatnák az eljárás menetét, és lelassíthatnák a folyamatot.

A szakértő szerint az idő szűke miatt a Kongresszus feltehetően azokra a kijelentésekre alapozná az eljárást, amelyeket Donald Trump a georgiai államtitkárnak tett, amikor arra próbálta meg rávenni, „találjon” neki szavazatokat, valamint azokra a szavaira, amit a január 6-ai tüntetésen a támogatóinak mondott.

„Valami olyan kéne, ami egyértelmű és nem túl aprólékos, mivel gyorsan kell cselekedniük” – mondta Kopko.

Két miniszter is lemondott

Több kormánytag lemondott, hogy így fejezzék ki, mennyire felháborítónak tartják a Capitoliumnál történteket. Elaine Chao közlekedési miniszter azt mondta a lemondólevelében, hogy a capitoliumi események annyira felháborították, hogy azt „nem tudja félretenni”.

Betsy DeVos oktatási miniszter volt a második kormánytag, aki lemondott, mivel szerinte az elnök felelős a tömeg feltüzelésében a törvényhozás megrohamozása előtt. Több más, alacsonyabb rangú kormánytag is bejelentette a lemondását.

Készült a Reuters, az AP, az APF, és a dpa tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG