Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: kivonul a Frontex, nem asszisztálnak tovább a magyar kormány szerintük jogtalan eljárásához


A legfontosabb híreink ma reggel: elhagyja Magyarországot az EU határvédelmi ügynöksége, a magyar kormány megakadályozott egy Oroszországot elítélő EBESZ-nyilatkozatot, a kormányfő szerint hamarosan megkezdik a regisztráltak oltását.

Eddig példátlan módon elhagy egy országot a Frontex, az EU-s határvédelmi ügynökség. Ez Magyarország, mivel a magyar visszatoloncolási eljárás és a megvalósítása is törvénytelen, az ügynökség pedig ilyesmiben nem működik közre. A kormányszóvivő az EU-t hibáztatta, és nem úgy tűnik, mintha a magyar kormány igazodni akarna az ítélethez.

Az Európai Unió elítélte volna, hogy az orosz rendvédelmi szervek erőszakkal próbálnak véget vetni az országszerte zajló tüntetéseknek. A tüntetéshullám azért indult, mert az orosz hatóságok letartóztatták Alekszander Navalnij ellenzéki politikust. Az orosz karhatalom fellépést elítélő nyilatkozatot csak 26 ország írta alá, így nincs meg a teljes egység. Mint megtudtuk, a kimaradó tagállam Magyarország.

Az EU egyik legkorruptabb államának tartják Magyarországot saját lakói, derült ki a Transparency International éves felméréséből. A válaszadóknak az a benyomása, hogy a kormány egy egészségügyi veszélyhelyzetet, a koronavírus-járványt is sokszor ürügyként használja a jogállami keretek lebontására és a kormányközeli oligarchák kistafírozására.

A menekültek a szabadtéri forrásban tudnak csak fürdeni a mínuszokban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:49 0:00

Orbán Viktor: „jól halad az oltás”

Hamarosan kezdődik a regisztráció alapú oltás Magyarországon – ígérte reggeli rádiós megszólalásában a kormányfő. Orbán Viktor azt mondta, "az oltás jól halad", az egészségügyi dolgozók oltásával végeztek, most a szociális otthonokban élők és dolgozók vannak soron, és a hét végéig az ő oltásukkal is végeznek. Arról is beszélt, hogy a nyitás kérdéseivel egyelőre nem lehet foglalkozni, most a "vakcinabeszerzésre kell összpontosítani".

Közben 1459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 364 909 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 83 többségében idős, krónikus beteg, így a koronavírusos elhunytak száma 12 374 főre emelkedett.

Csütörtökön elhagyta a karantént az Egészségügyi Világszervezet (WHO) delegációja, hogy végre megkezdje az új típusú koronavírus eredetéről szóló tényfeltáró misszióját az egykori epicentrumban, a kínai Vuhan városában. A tényfeltáró misszió politikai feszültséget okozott, mivel Kína igyekszik elhárítani a pandémia kezdetén történt esetleges ballépések miatti felelősséget. A nagy kérdés az: mit enged meg a kínai fél, hova mehet és kikkel találkozhat a WHO-delegáció?

Trump nyugdíja a szenátustól függ

Élete végéig évi 1 millió dollár elnöki juttatást kaphat Donald Trump volt amerikai elnök. Annak néztünk utána, hogyan befolyásolhatja az apanázst az ellene indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás. Trump juttatásai között nyugdíj, irodahelyiségének bérleti díja, és a hírszerzési információkhoz való hozzáférés jog is szerepel, úgyhogy van tétje a szenátusi vizsgálatnak az amerikai Capitolium január 6-i támadásának felbujtása miatt.

Az ügynöktörvény alapján bírságolták meg a Szabad Európa orosz szolgálatait. Helyt adott egy orosz bíróság az orosz médiafelügyelet keresetének, és összesen 1,1 millió rubelre büntette a Radio Free Europe/Radio Liberty orosz kiadásait, amiért nem írják ki az anyagaikra, hogy azok "külföldi ügynök" által készültek.

Végül egy történelmi témájú cikkre hívom fel a figyelmét: száz évvel ezelőtt hatalmas törés következett be az orosz történelemben. Mégis, ezt ritkábban emlegetik, mint más, későbbi dátumokat, mint például az első ötéves terv vagy a kolhozosítás kezdetét, amelyek sok történész szerint végleg kikövezték a sztálini diktatúrához vezető utat.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG