Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felmondtak Trump ügyvédjei az alkotmányos vádeljárás előtt


A washingtoni Capitolium
A washingtoni Capitolium

Egy hét után visszalépett az az két ügyvéd, akik a februárban induló kongresszusi eljárás során védték volna Donald Trumpot. A stratégiával kapcsolatos kérdésekben vitatkoztak össze a volt elnökkel, aki a szenátusi meghallgatáson is azt hangoztatná, hogy ellopták tőle a választást.

A Szabad Európa nemrég írt arról, hogy a dél-karolinai ügyvéd, Butch Bowers elvállalta Trump védelmét abban az alkotmányos vádeljárásban, amelyet a volt elnök január 6-i zavargásokban játszott szerepe miatt indított az Egyesült Államok kongresszusa. Bowershez később csatlakozott egy másik, szintén dél-karolinai kollégája, Deborah Barberi, aki Bowersszel közösen vezette Trump jogi képviseletét.

Összevitatkoztak a stratégián

Az együttműködésnek azonban kevesebb, mint egy hét után vége szakadt. A Guardian vasárnapi tudósítása szerint a hétvégén mindkét vezető ügyvéd kiszállt az eljárásból. Őket követte a jogi csapat három további tagja is, Josh Howard, Johnny Gasser és Greg Harris.

A lap forrásai szerint az elmúlt héten feloldhatatlan ellentét alakult ki Trump és a jogászok között arról, milyen védekezési stratégiát alkalmazzanak majd a februárban esedékes szenátusi meghallgatáson. Elmondása szerint Trump ragaszkodik ahhoz, hogy a novemberi választást csalással vesztette el, és a Szenátus előtti védekezését is erre az állításra akarja alapozni. A jogászok ezzel nem értenek egyet, hiszen a csalásvádat korábban már több bíróság elé beterjesztették, de azt sehol sem találták megalapozottnak.

Az öt jogász távozása után nem tudni, hogy kik képviselik majd Trump ügyét a február 9-i meghallgatáson. Trump ellen korábban már indult egy vádeljárás, amiért nyomást próbált gyakorolni az ukrán kormányra az újraválasztási kampánya érdekében, ezen Pat Cipollone és Patrick Philbin képviselték az elnököt, de sajtóértesülések szerint ők most távol maradnak az ügytől. Trump valószínűleg nem számíthat Rudy Giuliani védelmére sem, akivel két hete az ügyvédi díjazás miatt vesztek össze.

A 2024-es választás lehet a tét

Az alkotmányos felelősségre vonás (impeachment) az amerikai jogrend speciális eleme, amit az elnök és más választott tisztviselők ellen indíthatnak el. Az eljárást elsősorban azért hozták létre, hogy el lehessen mozdítani a hivatalban lévő elnököt súlyos hivatali visszaélés esetén. Lehetséges azonban az eljárást az elnöki ciklus lejártával is folytatni, ahogy az Trump esetében is történik. Ilyenkor, ha a volt elnököt bűnösnek találják, eltilthatják a közügyek gyakorlásától, például attól, hogy újrainduljon valamilyen politikai hivatalért.

A Nemzeti Gárda egységei még mindig őrzik a Capitoliumot
A Nemzeti Gárda egységei még mindig őrzik a Capitoliumot

Trump ellen idén januárban a Capitolium ostroma miatt, lázadás szításának vádjával indult alkotmányos vádeljárás. Január 6-án, miután Trump azt hangoztatta, hogy ellenfele, Joe Biden választási csalást követett el, Trump hívei megrohamozták az amerikai törvényhozás épületét, így próbálva megakadályozni a választás eredményének bejelentését. A zavargásban öt ember meghalt, köztük egy rendőr.

Nem valószínű, hogy átszavaznak republikánus szenátorok

Trump az amerikai történelem első elnöke, aki ellen két alkotmányos vádeljárás is indult. Az első, tavaly lezárult felelősségre vonás az elnök felmentésével zárult, miután a republikánus többségű Szenátus több mint fele mellette szavazott.

Ahhoz, hogy egy vádeljárásban egy elnököt bűnösnek találjanak, a Szenátusban a képviselők legalább kéthamradának ellene kell szavaznia. A novemberi választások óta a Szenátusban is megszerezte a többséget a Demokrata Párt, de a kétharmados többséghez így is sok (legalább 17) republikánus szenátornak kellene átszavaznia.

A napokban csaknem minden republikánus szenátor, összesen 45 képviselő támogatott egy indítványt, ami a vádeljárást alkotmányellenesnek nyilvánította, és leállította volna. Érvelésük szerint csak regnáló elnököt lehet felelősségre vonni, ezért a mostani eljárásnak nincs létjogosultsága. Bár a kezdeményezés elbukott, a támogatottsága alapján arra lehet számítani, hogy a republikánus szenátorok többsége nem szavaz majd Trump elítélésére, így a volt elnök ismét megúszhatja a felelősségre vonást.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG