Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: megtriplázódó kormányzati pénzosztás a multiknak az elmúlt 10 évben


A legfontosabb hírek péntek reggel: bőséges kormányzati pénzosztás a multiknak, az orosz vakcina jövő heti érkezésében bízik a kormányfő, a „Putyin-palotát” leleplező felvételek kulisszatitkai.

Az Orbán-kormány bánt a legbőkezűbben a multikkal, háromszor annyi pénzt kaptak, mint 2010 előtt. Az általuk létrehozott új munkahelyek központi támogatása átlagosan duplájára emelkedett egy évtized alatt, ráadásul egy ideje már a foglalkoztatás bővítése sem feltétele a pénzosztásnak.

"Talán már jövő héten" használatba kerül itthon az orosz vakcina, derült ki a kormányfő szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatából. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt ígérte, hogy március 15-ére minden 60 év fölötti, az erre regisztrált magyar állampolgár legalább egyszer be lesz oltva. A miniszterelnök is elismerte, hogy visszaesésről nem, inkább stagnálásról, romlásról lehet beszélni jelenleg a járványhelyzet terén. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy péntek reggelre 1576 új esetet regisztráltak, ezzel 373 564 főre nőtt az itthon beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 beteg, így az elhunytak száma megközelíti a 13 ezret (12 930 fő). Az pedig már csütörtökön kiderült, hogy jön az újabb nemzeti konzultáció, ezúttal online, a járvány utáni nyitásról kérdez a kormány.

Aggályok, tervek, engedélyek

Szakmailag és etikailag is aggályosnak tartja a Magyar Orvosi Kamara, hogy hiányos a keleti vakcinákkal gyógyszerügyi adminisztrációja. Erről kérdeztük a szervezet elnökét, de szóba került az orvosok új jogviszonya is, amelyről – az ígéretek szerint – hétfőig minden kérdést megválaszol az állam.

Közben kiszivárgott a Magyar Kórházi Főigazgatóság levele, amelyben az intézmények vezetőit készítik fel az oltási kampány lebonyolítására. A szakértők üdvözlik, hogy még ha vitatható elvárásokkal is több ponton, de először körvonalazódik egy határozott ütemterv és menetrend a lakosság tömeges oltására. Nézze meg cikkünkben, mennyiben változtak a korábbi elképzelések a témában.

Figyelmébe ajánlok még egy cikk az oltás-diplomáciáról: az Európai Unió engedélyezi a Moszkvában dolgozó diplomatáinak, hogy beoltassák magukat az orosz fejlesztésű Szputnyik-V vakcinával, ha szeretnék, annak ellenére is, hogy azt az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte, derül ki egy, a Szabad Európa birtokába került belső levélből.

Mindenható média

Betartva ígéretünket, nem akarom 3 percnél tovább rabolni az idejét ezzel a hírlevéllel, ezért a külpolitikai cikkeink közül csak kettőt emelek most ki. Nem sugározhat műsort Nagy-Britanniában a kínai állami tévé angol nyelvű csatornája, a szerkesztői ellenőrzés hiányát és a kormányzó kínai Kommunista Párttal való kapcsolatokat említette indoklásában a brit médiafelügyelet. Egy másik írásban pedig a „Putyin-palota” néven elhíresült fényűző ingatlanról készült felvételek kulisszatitkaiba avatjuk be.

Rúdtánc és luxus: milliók nézték meg Navalnij videóját Putyin állítólagos palotájáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:53 0:00

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG