Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: hová tűnt 800 ezer forint háztartásonként


A legfontosabb híreink hétfő reggel: hová tűnt 800 ezer forint háztartásonként, Klubrádió és jogállam, a temetőkben dolgozókat is megviseli a járvány.

Tavaly háztartásonként 800 ezer forinttal nőtt a magyarok megtakarítása, a Nemzeti Bank friss statisztikái alapján. Nem mi vagyunk a hibásak, ha a miénk nem, és bankkal csak annyi a kapcsolatunk, hogy - jó esetben - oda érkezik a fizetésünk. A statisztikák javulása nem annak köszönhető, hogy valaki belepiszkál az Excel-táblákba. A megfelelő adatok kiemelése mellett legtöbbször az adatfelvétel módszertanának megváltoztatása szépíti a világot. Megnéztük, hogy még milyen "optikai tuning"-okkal lehet szebbé tenni a valóságot.

„Jogállam, de ők írják a jogot”

Vasárnap éjféltől elnémult a Klubrádió budapesti frekvenciája, miután a Fővárosi Törvényszék elutasította a rádió keresetét, amellyel a médiatanács korábbi, frekvenciahasználattal kapcsolatos döntését próbálta visszafordítani. A bírósági döntés nem jogerős, az ellen a Klubrádió a Kúriánál fellebbez. A magyar kormánynál EU-s vezetők is próbálták elérni, hogy a frekvenciájától megfosztott adó legalább a jogerős döntésig sugározhasson az eddigi sávon, sikertelenül.

A Klubrádió kudarccal zárult történetében vannak máshonnan visszaköszönő és egyedi elemek is. Írásunkban azt gyűjtöttük össze, hogyan alakult az elmúlt évtizedben a hatalom és az annak felügyeletére is hivatott média viszonya Magyarországon. Orbán Viktor a Népszabadság bezárásakor úgy nyilatkozott, hogy a sajtószabadság és a médiapiac kérdése nem tartozik a kormányra. A Magyar Nemzet bezárásakor üzleti ügyről beszélt, a nemzetközi kormányszóvivő pedig egyenesen a jogállamiság példájaként említette a Klubrádió elhallgatását. Azt nem tette hozzá, hogy a vonatkozó jogszabályokat már a 2010 utáni Orbán-kormány hozta.

Oltási igazolás, politikai huzavona, sírásók

Kijött az oltási igazolásról szóló rendelet. A hétvégére kiderült, hogy háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is. Idetartozik, hogy Magyarországon vasárnapig 69 esetben azonosították a brit vírusmutánst, és 35 gyanús esetet vizsgálnak. Az elmúlt 24 órában 1 337 fővel emelkedett itthon a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 46 beteg.

Csehországban politikai huzavonához vezettek a járvány miatti korlátozások. Hétfőn életbe is lépett a vasárnap kihirdetett újabb kéthetes rendkívüli állapot, vagyis gyakorlatilag azonnal, ahogy lejárt az előző, az október 5-e óta tartó szükségállapot hatálya. A cseh képviselőház csütörtökön elutasította a kabinet hosszabbítási kérését. A parlamenti felsőház elnöke és néhány jogász szerint azonban a kormány vasárnapi döntése megkerüli az alkotmányt és a parlament alsóházát is.

A temetőkben dolgozókat is megviseli a járvány. Nem csak a fizikai terhelés miatt panaszkodnak, de lelkileg is kimerítő a sok haláleset. Az új helyzettel nem várt kihívások is megjelentek, például az, hogy hogyan lehet kegyeletteljesen egyeztetni a hozzátartozókkal Zoomon keresztül.

Végül videónkat ajánlom figyelmébe, amelyben a helyiek mondják el, mennyire tette elviselhetetlenné környezetüket a tuzlai szénerőmű.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG