Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oltási bravúrra készül Magyarország


A legfontosabb hírek kedd reggel: a média politikai befolyását is vizsgálta az EU, oltási bravúrra készül Magyarország, a történelemhamisítás legjobb ellenszere a nyitottság.

A Médiatanács önkéntes döntéseit is megemlítik a terület Európai Uniós audiovizuális irányelveinek átvételét elemző jelentésben. Brüsszel célja, hogy védje a fogyasztókat, és segítse őket abban, hogy a demokratikus társadalom működtetéséhez szükséges információk birtokában lehessenek. A dokumentumot átolvasva kiderül: a formális uniós elvárásoknak megfelelő magyar média jog- és intézményrendszerének közvetlen politikai befolyásolására vannak azért bizonyítékok.

Oltási bravúrra készül Magyarország

Amivel a Vajdaságban oltanak, az itthon is jó lesz, mondta évértékelő beszédében a kormányfő. Orbán Viktor a járvány miatt a megszokott baráti kör helyett a Parlamentben, a tavaszi ülésszak első ülésén, napirend előtt kért szót. Szerinte reális esély van arra, hogy április elejére kétmilliónál is többen lehetnek a beoltottak, május végéig pedig 3,5 millió emberrel többet tudnak beoltani, mint egy hasonló mérető uniós ország, amelyik csak a nyugati vakcinákra támaszkodik.

Mit tudunk a Szputnyik V vakcináról?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:06 0:00

Újabb ingyenes gyorstesztelési akciót hirdet Budapest. Karácsony Gergely főpolgármester szerint összesen ötezer antigén gyorstesztet biztosítanak négy helyszínen a fővárosban, előzetes regisztráció után. Az elmúlt 24 órában 823 újabb koronavírusos esetet regisztráltak, velük együtt 389 622 beazonosított fertőzöttről szólnak a hivatalos adatok. 85-en meghaltak a járványban megbetegedettek közül , az elhunytak száma velük 13 837 főre emelkedett.

A témához kapcsolódik infografikánk is, mely a magyarok növekvő oltási hajlandóságát ábrázolja. Az elszántságot a hiteles tájékoztatás is segíthetné, ennek a fontosságát mutatja az az izraeli hír is, miszerint az interneten terjedő álhírek lassították le hirtelen az új típusú koronavírus elleni, eddig rendkívül hatékonyan zajló oltási kampányt. Az izraeli egészségügyi minisztérium azonban felvette a kesztyűt, figyelmeztetésekkel és ösztönzőkkel próbálja meggyőzni a bizonytalanokat.

Álhírek, történelemhamisítás

A dezinformációs kampányokat vizsgálta az AP amerikai hírügynökség és az Atlantic Council. Arra jutottak, hogy az USA-ból kezdett terjedni az a máig teljesen megalapozatlan felvetés, hogy talán szándékosan idézte elő Kína a járványt. Az ázsiai óriásország válasza sem maradt el, és ez lehetett az álhírek frontján vívott csatát indító szikra.

Végül podcastunkat ajánlom figyelmébe, melyet a 25 éve nyílt Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum igazgatójával, Rév Istvánnal rögzítettem. Beszélgetésünkből kiderül: a történelemhamisítás legjobb ellenszere a nyitottság.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG