Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A múltat meghatározó jelen avagy ideológiai helykeresés időben és térben


A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: a múltat meghatározó jelen Orbán értelmezésében, a jelent meghatározó múlt az újszentiváni polgármester értelmezésében, a jelent meghatározó jelen az orosz Nemzeti Gárda értelmezésében.

Európai szuverenista kiáltványként is felfogható történelem-értelmezést jelentetett meg Orbán Viktor kormányfő a szerdai krakkói V4-csúcstalálkozó köszöntésére a Magyar Nemzetben. A nagyívű dolgozat kijelöli a szövetség feladatait a migráns/transzszexuális – keresztyén tengelyen, és karnyújtás a Macron francia elnökkel bimbódzó szövetség felé. Kétrészes cikkünkben a miniszterelnök és a Fidesz történelmi mítoszteremtő (verbális, anyagi és intézmény gründoló) erőfeszítéseit vesszük sorra.

Elzáratta a vizet télen az újszentiváni polgármester egy négygyermekes családnál. Az önkormányzati lakást bérlő, egyedülálló asszonynak nem volt tartozása a szolgáltató felé, a polgármester büntette így a családot, amiért korábban néha elmaradtak a fizetéssel. Az elöljárónak számos levelet küldtünk már különböző ügyei miatt, eddig azonban egyetlenegy megkeresésünkre sem reagált. Viszonyunkban most megtört a jég, ebben a témában mélyre merítő választ küldött, ezt is teljes terjedelmében közöljük.

Fizette a lakbért, de szerződése sem volt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:37 0:00

Járványkezelési technikák: konzultáció és gyorsteszt

Miközben a kormány elindította a járvány utáni újraindításról szóló konzultációt, az elmúlt hetek legrosszabb járványügyi adatai jelentek meg csütörtök reggel: 24 óra alatt 2853 újabb fertőzöttet regisztráltak, 104-en belehaltak a vírus okozta betegségekbe. Az újonnan regisztráltakkal 394 023 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 14 035 főre emelkedett.

Ingyenes koronavírus gyorstesztelést hirdetett a Fővárosi Önkormányzat. A szűrést február 27-ig rendezik két fővárosi helyszínen, a Városháza parkban és a Széll Kálmán téren, reggel 8 és este 18 óra között. A lehetőség csak a budapesti lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok számára nyitott, a 18 évesnél fiatalabbak is részt vehetnek rajta, de csak szülői kísérettel. Regisztrálni a koronavirus.budapest.hu oldalon lehet.

Szerbiában életjáradékot követelnek a járvány miatt elhunyt orvosok családtagjainak. Belgrádban kisebb tömeg gyűlt össze, hogy megemlékezzenek róluk. Videónkból kiderül, a gyertyagyújtás után követeléseket is megfogalmaztak a kormány felé. Azt is összegyűjtöttük, mit tudunk eddig a kínai vakcináról, illetve mire számíthatnak a már beoltottak.

„Tartod a szád?”

Tévedésből csapott le az orosz Nemzeti Gárda egy autósra Kransznoarmejszkojében. A jármű ablakát betörték, a sofőrt ütlegelni kezdték, majd elvitték egy rabszállítóval. Elmondása szerint majd egy napig tartották fogva, majd szabadon engedték azzal, hogy egy közeli rablás elkövetőjét keresték, vele keverték össze őt. Felajánlották, hogy kifizetik a kocsi megjavítását, ha nem beszél senkinek a melléfogásról, de a megvert férfi ezt nem fogadta el. Így bíróság elé állították, ahol bűnösnek mondták ki hatósági közeggel való szembeszegülés vádjában.

Több kérdést lehetne megfogalmazni az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elleni eljárás miatt is. Február elején két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá, amiért a határozat szerint megsértette a próbaidő feltételeit azzal, hogy nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál. Igaz, ez idő alatt Németországban lábadozott az ellene végrehajtott mérgezés után. Most az ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátására szólította fel Oroszországot az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Mosolyogva lépett a tárgyalóterembe Navalnij
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:33 0:00

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG