Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A járvány miatt a tömeges események betiltását követelik Indiában


Naga Szaduk, azaz hindu szent emberek megmártóznak a Gangesz folyóban, 2021. április 12-én
Naga Szaduk, azaz hindu szent emberek megmártóznak a Gangesz folyóban, 2021. április 12-én

Egy hindu fesztivál keretében Indiában százezrek készülnek arra, hogy április 14-én megfürödjenek a Gangesz folyóban, annak ellenére, hogy a napi újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma rekordokat döntöget. A kormányt bírálók szerint ideje lenne betiltani a nagy lélekszámú események megtartását.

Április 2. óta a világon Indiában a legmagasabb a napi újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

Április 13-án 161 736 főt azonosítottak a koronavírussal, amely majdnem meghaladta az előző nap mért rekordot. Az országban 171 058 fő vesztette eddig életét a COVID-19-ben, és a fertőzöttek száma lassan eléri a 13,7 milliót.

A széles körben olvasott Hindustan Times nevű újság a tömeges összejövetelek azonnali betiltását szorgalmazza.

„A kormányok boldogan engedélyezik a mega vallási fesztiválokat, (és) a politikai vezetők még ennek a rémálomszerű járványnak a közepén is több százezres tömegekhez szólnak – írja az egyik vezércikk.

A vallási fesztiválok miatt is terjed a vírus

Közel egymillió hindu fürdött meg a Gangeszben április 12-én, abban a hitben, hogy a folyó vize elmossa bűneiket. A helyi média értesülése szerint a fürdőzők közül több mint 100-an voltak COVID-19 fertőzöttek.

A Reuters megfigyelői szerint a Kumbh Mela, azaz a kancsófesztiválnak nevezett tömeges vallási fesztivál során csak kevesen tartották be az olyan óvintézkedéseket, mint a távolságtartás vagy a maszkviselés.

Várhatóan további százezrek fürdenek meg az északi Haridvár város vizeiben is a fesztivál következő kulcsnapján, április 14-én.

A politikusok tömegek előtt kampányolnak

Az ország más részein pedig az ad aggodalomra okot, hogy mind a hatalmon lévő Bháratíja Dzsanatá Párt és mind az ellenzéki pártok választási nagygyűléseket tartanak.

Narendra Modi miniszterelnök és Amit Shah belügyminiszter a hét elején óriási gyűléseken szólaltak fel Nyugat-Bengál politikailag kulcsfontosságú államában. Shah képeket is közzétett a Twitteren, ahol jól látszik, hogy maszk nélkül vett részt a tömeges rendezvényeken.

A járvány második hulláma India nagyobb városaiban kezdődött, de mostanra már vidékre is kiterjedt. A vidéki egészségügyi ellátószervek azonban gyakran kezdetlegesek.

Az ország egészségügyi minisztere szerint több oka van annak, hogy megnőtt a fertőzöttek száma.

„​Voltak választások, vallási összejövetelek, az irodák újranyitottak, rengeteg ember utazott, részt vettek a társadalmi eseményeken, nem tartották be a szabályokat, kevesen viseltek maszkot az esküvőkön, de még a zsúfolt buszokon és a vonatokon is”​ ‒ mondta az egészségügyi miniszter egy múlt heti videókonferencián.

A járvány kezdete óta eddig megfertőzöttek száma a világon csak az Egyesült Államokban magasabb Indiánál, az ország a héten megelőzte az eddig második helyen álló Brazíliát.

XS
SM
MD
LG