Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lejár a határidő, még sincs kormánya Netanjahunak


Benjamin Netanjahu elhagyja a tárgyalótermet a korrupciós ügyében tartott meghallgatás után, 2021. április 5-én
Benjamin Netanjahu elhagyja a tárgyalótermet a korrupciós ügyében tartott meghallgatás után, 2021. április 5-én

Éjfélkor lejár az a határidő, amit Benjamin Netanjahu miniszterelnök kapott az új kormány megalakítására. Egyelőre semmi jele annak, hogy Izrael leghosszabb ideje szolgáló vezetője ki tudná vinni az országot abból a politikai zsákutcából, melyben már több mint két éve vergődik.

Arra sincs garancia, hogy ha a jobboldali vezetőnek nem sikerül új koalíciót összehoznia, akkor az ügyvezető kormányán kívüli pártok áthidalhatják a politikai nézeteltéréseket és ki tudják ütni őt a nyeregből.

A 71 éves Netanjahu 2009 óta van hivatalban, és már az 1990-es években is vezette három évig Izraelt. 2019 óta négy, nem meggyőző választási győzelmen keresztül küzd a politikai létéért. Közben bírósági eljárás folyik ellene korrupciós vádak miatt, melyeket ő tagad.

Ha Netanjahu éjfélig nem lesz képes az utolsó pillanatban valamit elővarázsolni a kalapjából, akkor Reuven Rivlin elnök a Knesszet egy másik tagját bízhatja meg koalíciós kormány alakításával. Széles körben azt várják, hogy ez az 57 éves Jáir Lapíd lesz, akinek középutas Jes Atíd (Van Jövő) pártja a március 23-i választáson a második helyen végzett Netanjahu Likud pártja mögött.

Királycsinálók

Netanjahu jobboldali és zsidó vallási pártokból álló szövetsége nem tudta megszerezni a többséget, de nem sikerült tető alá hozni egy olyan tábort sem, amely kiszoríthatná őt a hatalomból. Ennek magába kellene foglalnia jobboldali riválisait épp úgy, mint hagyományos baloldali és centrista ellenfeleit.

Mindkét oldal udvarolt azoknak a pártoknak a támogatásáért, amelyek Izrael 20 százaléknyi arab kisebbségét képviselik. Azt a lehetőséget villantották fel előttük, hogy évtizedek óta először lehet beleszólásuk abba, hogy milyen kormánya legyen Izraelnek.

Naftali Bennett, az ultranacionalista Jamina párt vezetője királycsinálóként tűnt fel. A 49 éves Bennett azt hangoztatta, hogy Netanjahu kormányalakítását preferálná. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy keresi az együttműködés lehetőségét annak ellenfeleivel is, hogy elejét vegye egy ötödik választásnak akkor, amikor Izrael sikeres oltási programja után újraindítja a gazdaságát és Irán atomprogramjának kihívásaival viaskodik.

Széles körben felmerült egy rotációs megállapodás lehetősége is, amely alapján Bennett és Lapid váltanák egymást a miniszterelnöki székben.

60 százalékban új választások, 40 százalékban új kormány felé

A politikai zsákutcába jórészt Netanjahu jogi problémái vezették Izraelt ‒ több lehetséges szövetségese megfogadta, hogy nem szolgál olyan kormányfő alatt, aki ellen eljárás folyik.

Ha a Rivlin által megnevezett új jelöltnek nem sikerül 28 napon belül koalíciót létrehoznia, az elnök felkérheti a parlamentet, hogy három héten belül állapodjon meg egy jelöltről. Ha ez nem sikerül, Izraelben újabb választásokat tartanak.

„60 százalékban egy új választás felé tartunk, és 40 százalékban egy új kormány felé” ‒ jósolta Joáv Karkovsky politikai újságíró a Kan közszolgálati rádió reggeli adásában.

Tömegkatasztrófa egy izraeli vallási ünnepen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:44 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG