Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem sikerül felgyorsulni az oltási tempóval


Újfehértói háziorvos tájékoztatja pácienseit a rendelőjében, 2021. május 5-én.
Újfehértói háziorvos tájékoztatja pácienseit a rendelőjében, 2021. május 5-én.

Továbbra is száz feletti a járvány napi, hazai áldozatainak száma. És továbbra is maradt az erősen lelassult oltási ötem. Folyamatosan csökken viszont a kórházi kezelésre szorulók száma.

A járvány újabb 124 áldozatát jelentette be az állam csütörtökön. Így eddig összesen 28 297 magyar számít a járvány közvetlen áldozatának. Ezzel Magyarország lakosságarányosan már messze világelső, sehol máshol nem voltak ennyire súlyos halálozási adatok.

Jelenleg 4104 beteget ápolnak a koronavírus-fertőzés miatt kórházban. Közülük 485-en küzdenek az életükért lélegeztetőgép segítségével. Mind a két napi adat egyébként folyamatos csökkenést mutat az elmúlt hetekben.

Maradt a lassú oltási tempó

Az abszolút oltási számokat hangsúlyozó magyar kormány hamar félredobta az oltási tervet, és a legveszélyeztetettebb csoportok minél teljesebb átoltása helyett lényegében bárki oltást kaphat már a húsvét előtti időszak óta.

Miközben még mindig százezres nagyságrendben lehetnek regisztrált 65 éven felüliek, akiknek a beoltását viszont nem sikerül megszervezni. A kormány erről rendre csak annyit árul el, hogy a regisztrált idősek túlnyomó többsége vagy "több mint 90 százaléka" kapott már legalább egy oltást.

Mostanra viszont már a fiatalok oltásával is lelassult az oltási tempó, mióta a nyitási feltételként beállított 4 millió ember kapott legalább egy oltást.

Ismét csak 30 ezer újabb embernek sikerült megszervezni az első oltás beadását az állam csütörtöki tájékoztatása szerint. Így eddig összesen 4 millió 153 ezer ember kapott legalább egy dózist. Ennél durván hatszázezerrel több regisztrált van jelenleg, a kormány pontosabb számot pedig erről ritkán árul csak el.

A nyári utazási lehetőségek kapcsán fontos szerepe lehet az európai „digitális zöld igazolásnak", ennek fejleményeiről itt vagy itt olvashat bővebben. A magyarok egyébként másokhoz képest inkább elutasítóak ennek kötelező tételével kapcsolatban, ami valószínűleg nem független attól hogy az okmányt könnyen lehet, hogy nem adják majd ki az EU-ban nem bevizsgált termékekkel beoltottaknak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG