Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mást mutatnak a Semmelweis Egyetem és a főváros ellenanyagszint-mérései


Az orosz Szputnik V vakcinát tartalmazó injekciós üveget mutat a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla, miután beoltották az egyetem oltópontján 2021. február 18-án
Az orosz Szputnik V vakcinát tartalmazó injekciós üveget mutat a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla, miután beoltották az egyetem oltópontján 2021. február 18-án

Mintegy 1200 jelentkezőnél végezték el a Semmelweis Egyetemen június 15-én meghirdetett térítésmentes koronavírus ellenanyagszint-vizsgálatot korábban negatív ellenanyagszinttel rendelkezőknél. A főváros 1760 értékelhető eredményből vonta le következtetéseit.

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint náluk mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálták a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD doménnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló teszttel.

Az egyetem szerint a vizsgálat az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott, vagyis a korábban negatívnak mért személyek 88 százalékának van kimutatható és elegendő szintű vírusellenes ellenanyaga.

A Szputnyiknál 100 százalékos volt az eredmény, vagyis a vizsgálatára jelentkező, orosz vakcinával oltott 120, korábbi negatív teszttel rendelkező személy mindegyikénél megfelelő ellenanyagszintet mutattak ki. az egyetem laboratóriumában.

Vakcinákra lebontva a vizsgálat eredménye:

  • a Sinopharm esetében vizsgált 881 oltott 84 százaléka mutatott pozitivitást
  • a Pfizernél a vizsgált 109 oltott 97 százaléka volt pozitív
  • a Modernánál a vizsgált 16 személy 94 százaléka volt pozitív
  • a AstraZenecával oltott 69 személy 97 százaléka volt pozitív
  • a Szputnyikkal oltott 120 jelentkezőnél mindenkinek pozitív lett az ellenanyagszint-mérése.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy az egyetem mérésén a kínai vakcina szerepelt a leggyengébben a 84 százalékos eredménnyel. A 881 kínai vakcinával oltott személyből a 60 évesnél idősebbek 18 százalékánál hoztak negatív eredményt az egyetemi vizsgálatok.

A pozitív eredmények aránya alapján az egyetem orvosszakmai véleménye az, hogy a Magyarországon használt öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést. Hozzáteszik ugyanakkor, továbbra is úgy gondolják, hogy az egyes vakcinák hatásosságának mértéke csak az oltást követően fellépő fertőzések, megbetegedések, kórházi felvételek és halélesetek számának alakulása alapján határozható meg.

Más következtetésre jutottak a fővárosi mérések alapján

A főváros ingyenes antitest-szűrésének első eredményei azt mutatják, hogy a kínai vakcinával beoltott idősek közel negyedénél a védettséghez szükséges ellenanyag-szintet nem mutatta ki a vizsgálat.

A Fővárosi Önkormányzat közleménye szerint az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény. A vizsgálatokat a vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium által végezték.

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalára tette fel a vizsgálati eredményeket ábrázoló grafikont, amelyből az derül ki, hogy a Sinopharm kínai vakcinával oltott idősek 23,9 százalékának védettsége nem elégséges.

Korosztályos bontásban:

  • a 75-79 évesek 27,59%-a
  • a 80 év felettiek 26,25 %-a
  • a 70-74 évesek 25%-a
  • a 65-69 évesek 22%-a
  • a 60-64 évesek 20,71%-a

nem rendelkezik védettséggel. Karácsony Gergely hangsúlyozza, hogy a minta az önkéntesség miatt nem reprezentatív, hozzáteszi ugyanakkor, hogy más vizsgálatok tapasztalataival együtt szerinte azt a vélelmet erősíti, hogy az idős korosztályból több százezren lehetnek védtelenek, miközben készülődik a járvány negyedik hulláma.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG