Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leminősítenék a magyar ombudsmant, azzal indokolva, hogy nem állt ki az emberi jogokért


Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa beszámol a parlamentben 2020. november 4-én
Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa beszámol a parlamentben 2020. november 4-én

Leminősítené és elvenné a szavazati jogát a magyar emberi jogi ombudsmannak a külföldi kollégákból álló értékelőtestület, a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének Akkreditációs Albizottságánál. Az értékelők szerint Kozma Ákos és hivatala súlyos magyar emberi jogi problémáknál maradt csendben.

A Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének Akkreditációs Albizottsága értékelte a magyar emberi jogi intézmény működését, azaz az alapvető jogok biztosát és hivatalát. Ezzel egyben az intézmény kormánytól való függetlenségét is felmérték.

Szerdán nyilvánosságra hozott jelentésük szerint Kozma Ákos és hivatala nem méltó már a szervezet A típusú tagságára, az értékelők szerint le kell őket minősíteni B-be, írja a Magyar Helsinki Bizottság. Ezzel aktív tagból megfigyelővé degradálnák a magyar intézmény szerepét.

Mi történik a leminősítés után?
Ha kidobják a magyar alapvető jogok biztosát a szervezet A csoportjából, utána a magyar félnek nem lesz szavazati joga és nem viselhet tisztséget a világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, és nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában.


Az értékelők szerint Kozma Ákos és hivatala néma maradt a politikailag érzékeny ügyekben vagy a jogvédelem intézményrendszerét érintő ügyekben.

Emellett nem foglalkozott megfelelően minden elé kerülő emberi jogi problémával és nem szólaltak fel ezek kapcsán, beleértve

  • a sérülékeny etnikai kisebbségeket,
  • az LMBTQI embereket,
  • a menekülteket és a
  • a migránsokat érintő jogsértéseket, valamint
  • a média sokszínűségével,
  • a civil szervezetek helyzetével
  • és a bíróságok függetlenségével kapcsolatos problémákat.

Az értékelők szerint a biztos kiválasztása sem elég átlátható, kormánytól való függetlensége nem megfelelő, és összességében a működése súlyosan veszélyezteti a párizsi alapelveknek való megfelelést.

Az értékelést 2019 októberében egyszer már elhalasztották, mert az előző ombudsman tevékenységének áttekintése után úgy látták, hogy Székely László nem tett megfelelő erőfeszítéseket valamennyi emberi jogi kérdés kezelése érdekében. Így utódjának, Kozma Ákosnak több mint másfél éve volt javítani a magyarországi helyzeten, ezek szerint viszont ő sem győzte meg az értékelőket.

Az ügyről megkérdeztük az alapvető jogok biztosát és a magyar kormányt is. Amennyiben válaszolnak, közreadjuk azt is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG