Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is bejelentették, hogy nem lépnek vissza


Ellenzéki előválasztási vita 2021. szeptember 24-én.
Ellenzéki előválasztási vita 2021. szeptember 24-én.

Nem sikerült megállapodnia az ellenzéki miniszterelnökjelölti verseny két szereplőjének, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyi főpolgármester is elköteleződött amellett, hogy egyikük sem lép vissza a másik javára. Dobrev Klára vált így a verseny fő esélyesévé.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester szerda este bejelentette a Facebookon, hogy a Márki-Zay Péterrel folytatott tárgyalásaik nem vezettek eredményre, egyikük sem lép vissza az ellenzéki előválasztás második fordulójában a másik javára.

"Hatalomtechnikai alkudozások, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások nem számítanak akkor, amikor Magyarország jövője a tét. Bár én soha nem kértem, Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, visszalép a javamra az előválasztás második fordulójában. A választás előtti utolsó pillanatban azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott. Döntését természetesen tiszteletben tartom" – írta Karácsony Gergely.

Márki-Zay Péter közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva gondolja úgy, hogy ő az esélyesebb a harmadik versenyben maradt jelölttel, Dobrev Klárával szemben. Szerinte Karácsony Gergely akkor sem nyerné meg az előválasztást, ha visszalépne a javára.

„A Medián és a Závecz felmérései, illetve a saját nagy mintás kutatásunk is azt bizonyítja, hogy nemcsak Orbán Viktor leváltására, hanem az előválasztás megnyerésére is akkor van nagyobb esély, ha nem én lépek vissza, hanem ő. Sőt, ha én lépnék vissza Karácsony javára, akkor nem tudnánk legyőzni Dobrev Klárát"

– mondta a Telexnek.

A mostani gyorsfelmérések megbízhatóságáról egyébként Tóka Gábor, a Vox Populi választási kalauz szerkesztője beszélt részletesebben a Szabad Európának.

Az előválasztás első fordulójában a miniszterelnök-jelöltek közül Dobrev Klára végzett az élen a szavazatok 34,84 százalékával, őt követte Karácsony Gergely 27,3, és Márki-Zay Péter 20,4 százalékkal.

Utóbbi két szereplő az eredmények ismeretében másnap elkezdett az egyeztetni a visszalépés lehetőségéről.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG