Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A belarusz szolidaritás napjának nyilvánítanák február 7-ét


Szvjatlana Cihanovszkaja és Julie Fisher amerikai nagykövet Vilniusban, 2020-ban.
Szvjatlana Cihanovszkaja és Julie Fisher amerikai nagykövet Vilniusban, 2020-ban.

A Belarusz Szolidaritás Napjává nyilvánította február 7-ét a belarusz ellenzék egyik elnökjelöltje. Egy másik vezető ellenzékit most állítanak bíróság elé. Őt még azelőtt letartóztattak, hogy indulhatott volna a választásokon.

Február 7-ét a belarusz szolidaritás napjának nyilvánította Szvjatlana Cihanovszkaja, a belarusz ellenzék egyik vezéralakja. Cihanovszkaja arra kéri a világ vezetőit, aktivistáit, újságíróit, és azokat, akik szimpatizálnak Belarusz ügyével, hogy támogassák az Aljakszandr Lukasenka lemondását és az új választások kiírását követelő ellenzéket.

Az EU és az USA is támogatja az ötletet

Cihanovszkaja tüntetések szervezését javasolja, valamint hogy a szimpatizánsok írjanak közösségi média posztokat, leveleket a politikai foglyoknak, világítsák ki a belarusz ellenzék színeivel, fehérrel és pirossal az épületeket. Az Egyesült Államok és az Európai Unió február 5-én jelezte, hogy támogatják a szolidaritási nap ötletét.

Ned Price az amerikai külügy szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államokat lenyűgözi „az a kivételes erő, kitartás és bátorság” amelyet a belarusz emberek mutatnak a „szűnni nem akaró elnyomás” ellenében. Az Európai Unió is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt mondták, hogy „sokezer” ember ül börtönben politikai okokból Belaruszban, és „százakat dokumentáltan megkínoztak”.

Bíróság előtt az egyik ellenzéki elnökjelölt

Február 17-én egy belarusz bíróság elé állítják azt az egyikori bankárt, aki elnökjelöltként próbált szembeszállni Aljakszandr Lukasenkával. Viktar Babarikát még a vitatott kimenetelű voksolás előtt letartóztatták. Szerinte koholt vádak alapján akarják elítélni.

Viktor Babarinka ellenzéki politikus nem sokkal csütörtöki előzetes bírósági meghallgatása után jelentette be a Telegramon létrehozott csatornáján, hogy perbe fogják Belaruszban.

Az előzetes meghallgatást egy minszki helyi bíróságon tartották, ahol maga a férfi nem jelent meg. Viszont ott volt több másik vádlott, akik közül hatan különböző vádalkukat kötöttek az enyhébb büntetés reményében.

Babarinka perét a Belarusz Legfelsőbb Bíróságon tartják majd meg. A lépést bírálta a volt elnökjelölt ügyvédje, Dzmitrij Lajeuszkij, mivel ez szerinte lehetetlenné teszi a fellebbezést abban az esetben, ha bűnösnek találják.

Végül nem indulhatott a választásokon

Viktor Babarinka korábban az orosz tulajdonban lévő Belgazprombank egyik vezetőjeként dolgozott. Júniusban, fiával Eduarddal együtt pénzmosás, vesztegetés és adócsalás vádjával vették őrizetbe.

A bankár letartóztatása előtt három nappal a belarusz hatóságok átvették az irányítást a bank felett, és több mint egy tucatnyi vezető tisztségviselőt elzártak a pénzmosás és adócsalás vádjával. A vádakat összes vádlott elutasította és politikailag motiváltnak nevezte a vádakat.

Lukasenkát tavaly augusztus 9-én kiáltották ki az elnökválasztás győztesének. Ennek nyomán több tízezer belarusz vonult tüntetni az utcákra, mert szerintük meghamisították a választási eredményt.

A tüntetések azóta is tartanak. A tiltakozók azt követelik, hogy az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka távozzon posztjáról.

Lukasenka eddig nem volt hajlandó tárgyalni az ellenzékkel

A belarusz biztonsági szervek keményen lesújtottak a tüntetőkre, több ezer embert tartóztattak le. Emberi jogvédő szervezetek szerint bizonyítékok vannak arról, hogy az őrizetbe vettek egy részével brutálisan bántak, megkínozták őket, egyesek életüket is vesztették, közben pedig elüldözték az országból az ellenzéki vezetők többségét.

Belarusz: 22 hete tüntetnek Lukasenka ellen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00

Lukasenka tagadja, hogy választási csalással őrizte meg a hatalmát és eddig nem volt hajlandó tárgyalni a Szvjatlana Cihanovszkaja által vezetett ellenzékkel. Cihanovszkaja hívei szerint valójában ő nyerte az augusztusi elnökválasztást.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és más országok nem hajlandók Belarusz legitim vezetőjének elismerni a 66 éves Lukasenkát. Emellett egy sor szankciót vezettek be ellene és vezető belarusz tisztségviselők ellen a szavazás „meghamisítása” és a választások utáni kemény karhatalmi fellépés miatt.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG