Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A forint a leglátványosabb tünet, de a far-hát, a benzin és a gáz is a diagnózis része


Már nem aprópénz
Már nem aprópénz

A magyar fizetőeszköz negatív rekordokat döntött a héten, a gazdasági közérzeten már az árstop vagy az árstop miatt kárt szenvedők támogatása sem tud javítani. A héten megjelent legfontosabb cikkeink között olvashatnak a gázvásárlásról és Orbán Viktor felelősségérzetéről is.

A forint rohamosabb leértékelődése szinte mindenkinek rosszul jön Magyarországon, különösen azoknak, akik forintban kapják a jövedelmüket. A kormány egyelőre egy félrevezető kifejezéssel és megnövelt kommunikációs büdzsével reagált. Ez a belföldi, képzetlen választókat lehet, hogy megnyugtatja, de a képzett piaci szereplőknél eddig nem vált be. A globalizált gazdaságban szinte semmilyen magyar termék vagy szolgáltatás nem lesz független az importáraktól.

Hiába ígért literenként húszforintos támogatást az árstop miatt bajba jutott kis benzinkutaknak az állam, a kutasok kedélye mégsem nyugszik. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint nem tudni, hogy kapnak-e júliusban, és ha igen, kitől, mert üres az illetékes szerv számlája. Egri Gábor szerint ebben a hónapban derül ki, mekkora ellátási zavarok lesznek az üzemanyag-ellátásban, mert a nincset nem lehet sokfelé osztani”.

Sztoriban: „A hatósági ár mindig politikai ár”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:12:09 0:00

A gazdasági helyzetet mentő másik intézkedésről is írtunk: térképen mutatjuk meg, hol mennyibe kerül a csirke far-hát Európában. Aki szereti, annak most valóban Magyarországon van a legjobb dolga, de ezen túl nem sok haszna mutatkozik az intézkedésnek. A Szabad Európa elemzéséből kiderül, hogy a hatósági ár nem jó eszköz az infláció ellen. Főleg annyit lehet vele elérni, hogy hiány lesz, és trükközni fognak a termékkel.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

Felelősségérzet

A magyar lakásokat el kellene kezdeni energetikai szempontból alaposan korszerűsíteni, mert hatvan-nyolcvan százalékot lehetne spórolni a rezsiszámlán – derül ki részletes elemzésünkből. A lakosságnak fel kell készülnie arra, hogy elbúcsúzik a gázfűtéstől, mert egyrészt már nagyon drága és terhes, másrészt a magyar kormánynak is ez a nyílt terve.

De korlátozhatja-e bárki a Magyarországot a gázvásárlásokban? Fideszes politikusok és megmondóemberek azt vizionálják, hogy el akarják venni az országtól az orosz gázt – bár ilyet senki sem állított. Viszont Magyarország számára kifejezetten nagy segítség lehet az uniós szolidaritás abban az esetben, ha Moszkvában elzárnák a csapokat,​ mint ahogy történt számos ország esetében – írja brüsszeli tudósítónk.

Az Európai Parlament nagy többsége szerint megalapozatlanok a globális minimumadó kapcsán támasztott magyar követelések, ezért az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak nem szabad engedniük a zsarolásnak. Azt is mondják, hogy az egyhangú szavazáshoz felelősségérzetre van szükség, ezért el kell gondolkozni használatának korlátozásán.

Besült fideszes nagyágyúk

Tarlógyújtogatás, festékkel összekent molinók és kapuk, szerbek utaztatása: Újszentivánon perzselő hangulatúra sikeredett az időközi választás. Az országos hírekbe azzal került be a település, hogy gyakorlatilag két fideszes jelölt versengett a posztért, de a helyi viszonyokat jobban ismerő kollégánk több furcsaságra bukkant, amikor a faluban járt. Addig harcoltak egymással a politikai erők, hogy a lakók tizenhét év után már nem kérnek sem a Fideszből, sem az ellenzékből.

A csongrádi településen élőkkel ellentétben a CEU Socrates programjának résztvevői még nem vesztették el a reményt. Az intézmény lehetőséget adott olyan embereknek, akik kiszorultak a felsőoktatásból a koruk, társadalmi helyzetük vagy fizikai állapotuk miatt. Videónkban bemutatunk néhányat közülük, akik nemcsak tudásra, hanem egy biztonságos, óvó környezetre is találtak a Közép-Európai Egyetem falai között.

Ha már videóinknál tartunk, figyelmébe ajánlom YouTube-csatornánkat is (itt tud feliratkozni), csak ott láthatja azt a riportot, amelyet a gyerekeket célzó legújabb horrortrendről készítettünk. A szekrényben szörnnyé alakuló plüssmaci nem csak a kicsiket rémiszti meg. A pszichológus olyan esetről is beszélt, hogy visszatért az ágyba vizelés egy gyereknél.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

Utóhatások

Egyre nagyobb a káosz a repülőtereken. A pandémia alatt a légitársaságok és a repülőterek komoly létszámleépítést hajtottak végre a beszakadó utaslétszám miatt. A nyári főszezonban nehéz pótolni a munkaerőt, rengeteg a késés és a járattörlés. Sosem volt még ennyire bizonytalan repülni. Körképünkből megtudhatja, hogy a budapesti terminál még talpon van, és hogy érdemes-e a kártérítés ügyintézését átvállaló cégekhez fordulniuk a pórul járt utasoknak.

Az infláció 71 millió embert taszított szegénységbe az ukrajnai háború kezdete óta – áll az ENSZ Fejlesztési Programjának jelentésében. Az alacsony jövedelmű országokban a családok bevételük 42 százalékát költik élelmiszerre, de ahogy a nyugati országok szankciókat hoztak Oroszország ellen, az üzemanyag és az alapvető élelmiszerek, például a búza, a cukor és az étolaj ára megugrott.

Bár visszakapta a Kígyó-szigetet Ukrajna, mégsem biztonságos a parányi földterület. Az orosz hadsereg vadászgépe azért támadta a szigetet visszafoglaló ukrán csapatokat, mert újra kitűzték a zászlajukat a stratégiai jelentőségű, fekete-tengeri katonai álláson. Közben Finnország megerősíti teljes határszakaszát Oroszországgal, az ukrán hatóságok pedig arról panaszkodnak, hogy a háború kitörése óta mintegy kétezer árva gyermeket vittek erőszakkal Oroszországba, hogy a gyorsított eljárással orosz állampolgárságot kapó kicsiket mihamarabb örökbe fogadhassák orosz családok.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!
  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG