Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

8 millió forintért kelt el a Putyin fényképe alatt bambuló rohamrendőr fotója


Dmitrij Markov képe, ami a kormányellenes tüntetések szimbóluma lett.
Dmitrij Markov képe, ami a kormányellenes tüntetések szimbóluma lett.

2 millió rubelért, azaz közel 8 millió forintért kelt el egy rendőrőrsön készült fénykép, amely a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt támogató tüntetések szimbólumává vált.

A fényképet Dmitrij Markov fotós készítette. Egy íróasztalnál ülő rohamrendőrt mutat, a falon a fiatalosan kinéző Vlagyimir Putyin orosz elnök képével. A terepszínű egyenruhát, golyóálló mellényt és védőfelszerelést viselő rendőr arcát símaszk fedi, de a szemén látszik, hogy mélyen gondolataiba merül. Annyira, hogy a kezében tartott mobiltelefonját sem nézi.

A képet egy online aukción vásárolta meg egy Jekatyerina nevű nő. A fotós azt mondta, hogy a pénzt a tüntetők jogait védő két szervezetnek, az OVD-Informnak és a Tüntetés Védelmezőinek adja.

A teljes Dmitrij Markov kép.
A teljes Dmitrij Markov kép.

Fogdába vitték a fotóst és a telefonjával kattintott

Markov az iPhone-jával készítette a fotót, amikor február 2-án, több száz Navalnij-párti tüntetővel együtt letartóztatták és egy moszkvai rendőrőrsre vitték.

A bíróság ugyanaznap változtatott börtönbüntetésre egy Navalnij elleni korábbi ítéletet – amikor a Szövetségi Büntetésvégrehajtási Szolgálatnak igazat adva úgy döntött, hogy az ellenzéki vezér megsértette felfüggesztett büntetése feltételeit. A Kremlt élesen bíráló korrupcióellenes aktivistát 2 év 8 hónap büntetőtelepen letöltendő fogságra ítélték.

A bírósági döntés újabb tüntetéseket váltott ki, melyek során a rendőrök további 1400 embert tartóztattak le. A Szabad Európának nyilatkozó Markov azt mondta: fényképe jól illusztrálja a mostani állapotokat.

„Szégyellhette magát a rohamrendőr”

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a rohamrendőr előtt ült két fiatal. Olyan 25 év körüliek, míg a rendőr nyilvánvalóan közel járt az 50-hez. És ő az, aki szégyelli magát, fél megmutatni az arcát, bár zárt és meleg térben van, nem veszi le a símaszkját” – mesélte Markov és hozzátette: érezni lehetett, hogy a rendőr félt.

A fotós elmondta azt is, hogy azonnal posztolta a képet a közösségi médiába. „40 perccel később látom, hogy a zsaruk egymásnak mutogatják a telefonjaikat és nevetnek, a tüntetők is ezt teszik, aztán engem kezdenek nézni... A rohamrendőr ezután mérgesen berontott és kereste azt a pontot, ahonnan lefényképezték. Aztán rájött, hogy én voltam az. ’Te, sunyi! Ez nagyon rossz’ – kiabálta és sértődötten elvonult, már majdnem sírt” – emlékezett vissza Markov.

Étel és ügyvéd helyett fenyegetések és megalázás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről. Előzőleg egy berlini kórházban mentették meg az életét, miután augusztusban, egy szibériai útján megmérgezték.

Az ellenzéki vezér személy szerint Putyin elnököt vádolta azzal, hogy parancsot adott a meggyilkolására, ám az elnök és a hatóságok is tagadták, hogy közük lett volna az incidenshez, sőt, sokáig azt is kétségbe vonták, hogy az megtörtént.A 44 éves Navalnij letartóztatása tömeges tiltakozást váltott ki Oroszország-szerte.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG