Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lánya megszüntette a magát felgyújtó orosz újságírónő netes újságját


Irina Szlavina Novgorodban, 2019. október 1-én.
Irina Szlavina Novgorodban, 2019. október 1-én.

Megszüntette anyja internetes újságját, a Koza.Press-t annak az orosz újságírónak a lánya, aki tavaly októberben halt meg miután a hatóságok zaklatása miatt felgyújtotta magát.

Margarita Muraktajeva egy február 10-én közzétett Facebook posztban „nem könnyűnek, de helyesnek" nevezte döntését, és köszönetet mondott azoknak az újságíróknak, akik támogatták az újságot és hozzájárultak fenntartásához az édesanyja halálát követően.

Az Irina Szlavina által 2015-ben létrehozott Koza.Press a nyizsnyij novgorodi régióban a helyi hatóságok munkájának hiányosságaira, a politikai üldöztetések eseteire és a történelmi épületek illegális eltávolítására összpontosított.

Az ellenzékkel hozták kapcsolatba

Mielőtt Szlavina a nyizsnyij novgorodi rendőrkapitányság épülete előtt felgyújtotta volna magát, 2020, október 2-án egy Facebook posztban azt írta: „Halálomért az Orosz Föderációt okoljátok”.

Egy nappal korábban Szlavina azt állította, hogy a rendőrség átkutatta a lakását és elkobzott egy számítógépet, lánya laptopját, valamint mobiltelefonokat és memóriakártyákat is lefoglaltak. A hatóságok arra kerestek bizonyítékot, hogy a nő kapcsolatban állt az ellenzéki, Nyitott Oroszország csoporttal.

Szlavina akkor azt mondta, hogy a házkutatás után újságírói munkájának elvégzéséhez szükséges eszközök nélkül maradt, hozzátéve, hogy soha nem volt kapcsolata a Nyílt Oroszországgal.

A hatóságok haláláért lelkiállapotát okolták

Szlavina öngyilkossága közfelháborodást váltott ki. Az elhunyt családjának ügyvédje szerint a nyomozó bizottság megtagadta az öngyilkosság esetleges felbujtásának kivizsgálását, amelyet kollégái, rokonai és a jogvédők is követeltek.

Az orosz hatóságok azonban úgy döntöttek, hogy nem indítanak büntetőeljárást az elhunyt újságíró az ügyében. Alekszandr Karavajev ügyvéd idézte a nyomozókat, akik szerint semmi nem bizonyítja, hogy Szlavinát bárki is öngyilkosságra buzdította volna, inkább az a „valószínű, hogy lelkiállapota" miatt gyújtotta fel magát.

Szlavina halála után lánya és egy másik újságíró, Irina Jenikejeva együtt folytatták az internetes újság tevékenységét.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG