Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a NER-média terjeszkedésének áldozata lett a hatvan éves szerkesztőség


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

A legfontosabb híreink péntek reggel: öt éve zárták be a Népszabadságot a szerkesztőséget félrevezető húzással, kik a „bizonytalan szavazók”, akik eldönthetik majd a 2022-es választásokat?, nyilvánosságra kell hozni a Budapest–Belgrád-vasút kínai hitelszerződést.

Öt évvel ezelőtt október 8-a szombati napra esett. Reggel 8.40-kor leálltak a szerverek, elérhetetlenné vált a Népszabadság online felülete. Egy pillanat alatt szűnt meg Magyarország 60 éve működő, legnagyobb országos politikai, közéleti napilapja. Miért kellett felszámolni? Voltak figyelmeztető jelek? Hogy emlékszik vissza az eseményekre a lap akkori főszerkesztő-helyettese és külpolitikai újságírója?

Kvíz: A sajtószabadság ellenségei

Kvíz: A sajtószabadság ellenségei

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Hiába ismerhetünk meg minden nap újabb felméréseket az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek népszerűségéről, nem tisztul a kép. Az közös megállapításnak tűnik minden közvélemény-kutatásban, hogy a kormánypárti és az ellenzéki tábor támogatottsága lényegesen nem tér el egymástól. A fővárosban jelentős az ellenzék előnye, mindenhol máshol a Fidesz vezet. A harminc év alattiak körében az ellenzéknek van többsége, az idősebb korosztályokban a Fidesznek. De kik is azok a legendás „bizonytalan szavazók”, akik közül százezreket kéne urnához vinnie az ellenzéknek, hogy győzhessen 2022-ben, és melyik miniszterelnök-jelölt vezette listának van erre a legnagyobb esélye? – erre keressük a választ cikkünkben.

Bevásárlólista

Rákapcsolt a kormány a budapesti reptér megszerzésére, az elutasított nyári ajánlat után újat tettek. A Bloomberg és a Financial Times hírei szerint ez az ajánlat még mindig a piaci ár alatti, de ezt már lehet, hogy megfontolják a tulajdonosok. A lokális monopólium átvételéhez rengeteg deviza kellhet, egy informátor szerint a közelmúltbeli nagy, állami eladósodás devizában részben ennek érdekében is történhetett.

Jogerősen megnyerte Szél Bernadett független ellenzéki képviselő azt a pert, amelyet a Budapest–Belgrád-vasút kínai hitelszerződés nyilvánosságra hozataláért indított. A projektet eredetileg 452 milliárd forintosnak tervezték, de hamar felment 550-re, majd 750 milliárdos teljes költség lett belőle. Ezt 85 százalékban titkos kínai hitelből tervezi fedezni a magyar kormány. A külügynek tizenöt napon belül ki kell adnia az iratokat, mert nem tudták bizonyítani, hogy a nyilvánosság sértené Magyarország külügyi érdekeit.

Ismét téma volt Magyarország az EP-ben

Csalódtak azok az EP-képviselők, akik abban bíztak, hogy az Európai Bizottság elmondja, miért áll a magyar és a lengyel helyreállítási pályázat. Mindkét országnak már régen hozzá kellett volna jutnia az őt megillető pénzhez, a brüsszeli testület azonban az unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében nem adta meg a jóváhagyást. A témában kezdett európai parlamenti vitában a Győri Enikő fideszes képviselő azt mondta, a zsarolás a baloldali többség bevett munkamódszere.

Szerb jogászé lett az ENSZ menekültügyi ügynökségének európai díja. Csaknem egy évtizeddel ezelőtt egy iráni családdal való találkozás késztette Nikola Kovacevic szerb ügyvédet arra, hogy pályafutását a menekültek és menedékkérők jogainak szentelje. Azt mondja, hogy ez a törekvése minden eddiginél fontosabbá vált most, a bevándorlóellenes hangulat és az európai populizmus közepette.

Egy nagy ukrán állami bank vezetője közölte: nyomozás indult ellene, miután egy interjú során összetűzésbe került a héten a Szabad Európa ukrán szerkesztőségének oknyomozó riportereivel. Jevhen Mecsert, aki az incidens óta lemondott az Ukrekszimbank vezérigazgatói posztjáról, az egyik ügyfélnek nyújtott ellentmondásos hitelről kérdezték. Mecser ekkor arra utasította a biztonsági személyzetet, hogy állítsák meg az újságírókat, vegyék el tőlük a kamerákat és a videóra vett anyagot.

Nyolcszáz körül van a napi új koronavírus-fertőzöttek száma itthon, az elmúlt napban 774 teszt lett pozitív. Az állami tájékoztatás szerint a járvány újabb tizenhat ember életét követelte Magyarországon, hatszázötven koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra, közülük száz fő állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgépre tették. Mindkét érték magasabb némileg, mint az előző napon.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG