Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a triatlon lett a járvány egyik új „tömegsportja”


Triatlonisták a 2008-as pekingi olimpián.
Triatlonisták a 2008-as pekingi olimpián.

A legfontosabb cikkeink péntek reggel: zárt kapukat tárt szélesre a triatlonos versenyzői engedély, a kormánysajtónak nincsenek fenntartásai Kínával szemben, a hétvégére várható az 5 és fél milliomodik legalább egyszer oltott ember itthon.

A triatlon lett a járvány egyik "új tömegsportja", zárt kapukat tárt szélesre a versenyzői engedély. Ha valaki amatőr sportolóként regisztrált a triatlonszövetségnél, olyan versenyengedélyt kapott, amellyel a járványügyi korlátozások idején nagyközönség előtt lezárt uszodákba, edzőtermekbe és atlétikai pályákra is bemehetett. Sok ezer sportolni vágyó élt ezzel a legális, ám a járvány elleni védekezéssel szembemenő lehetőséggel, derül ki cikkünkből.

A kormánysajtó pozitívan ír Kínáról, de a kínai rendszert még ott is ritkán dicsérik – derül ki egy friss kutatásból. A felmérésben megemlítik, hogy volt olyan weboldal, ahol négy perc alatt tíz hír jelent meg Orbán pekingi útjáról. Azt is felhozza a dokumentum, hogy a Huawei és az 5G csak Magyarországon nem volt biztonságpolitikai kérdés a régióban.

220 000 forint körüli összeget visz haza kedvezmények nélkül egy teljes állásban dolgozó magyar ember. A hivatalos átlagbér kicsit más, az már nettó 293 000 forint, mutatja a KSH jelentése. Kezd idén is igen elszállni a költségvetési hiány, aminek a vége még nagyobb államadósság lesz. Elemzők emlékeztetnek, hogy 2008 óta nem kezdett ekkora költekezésbe egyetlen kormány sem, 2008 első negyedéve óta nem volt ilyen szintű lyuk a magyar költségvetésben.

A hétvégére meglesz az 5 és fél milliomodik beoltott

Második napja nincs újabb halálos áldozata a járványnak, az oltottak száma július 2-án, pénteken eléri az 5,5 milliót, ami a nyitás már bejelentett újabb lépéseinek a feltétele – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök a friss járványadatokat ismertetve elmondta: 66-an vannak kórházban, közülük 22-en szorulnak gépi lélegeztetésre. A negyedik hullámról azt mondta, hogy a világ nagy részében szeptember, október környékén lesz negyedik hullám, de az, aki be van oltva, jó eséllyel ebből kimarad.

Delta variáns – utazási korlátozások és kérdőjelek az Eb-döntő körül
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:27 0:00

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) július 1-jén közölte, hogy az Euro 2020 miatt a meccseknek otthont adó városok stadionjaiban, bárjaiban és kocsmáiban összegyűlő tömeg jelentősen hozzájárul a koronavírus-fertőzések mostani növekedéséhez Európában. Az egészségügyi szervezet úgy véli, hogy a befogadó városokban nagy tömegekben keveredtek egymással az emberek, illetve közrejátszott az is, hogy enyhítették az utazások feltételeit és a járványügyi korlátozásokat is.

Várakozás Horvátország felé

Órákat várhat a horvát határon az, akinek csak magyar védettségi papírja van, a horvátországi belépés csak az uniós vakcinaútlevéllel egyszerű. Július elsejétől ezt már mindenhol ki kell adni az EU-ban, így a magyaroktól is ezt fogják kérni a határátlépésnél az Európai Unióban a rendőrség szerint. A magyar védettségi igazolásnak hívott kártyával ellentétben az EU-s igazolást nem küldi ki magától az állam, azt az állampolgároknak külön kell igényelniük.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG