Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Áderi karakter lehet Novák utódja; hiányzó EU-s pénzek; újraaktivált fideszes Facebook-trollok


Novák Katalin a lemondása bejelentésekor Budapesten, 2024. február 10-én
Novák Katalin a lemondása bejelentésekor Budapesten, 2024. február 10-én

Nem csúszhat be újabb hiba, áderi karakter lehet az új köztársasági elnök. Hiányoznak az EU-pénzek: tavaly visszaesett a gazdaság. Újra aktívak a fideszes Facebook-trollok. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Elemző: Nem csúszhat be újabb hiba, áderi karakter lehet az új köztársasági elnök

Az idő rövidsége miatt kevésbé valószínű, hogy külsős embert jelöl a Fidesz államfőnek, mivel az mindig hordoz kockázatokat, és miután immár a második köztársasági elnökük bukott meg, ezért mindenképp kipróbált, megbízható jelöltet kell találniuk – közölte Mikecz Dániel politológus. A szakértő nem számít arra, hogy Magyar Péter színre lépése megrengetné a Fidesz-tábor bizalmát.

Azt is részletesen boncolgattuk, hogy ki játszhatott szerepet a Fidesznek komoly meglepetést okozó ügyben, és hogyan igyekeznek konszolidálni a helyzetet.

Ezzel a témával foglalkozott az Elemző című podcastunk rendkívüli különkiadása is, amelyben Lakner Zoltán politológus és Ruff Bálint kampánytanácsadó megállapította, hogy fájóan hiányzik a kormányfő felelősségvállalása és a bocsánatkérés az áldozatoktól.

Egy másik cikkünkben az áldozatok egykori ügyvédje felidézte, hogy K. Endre, a bicskei gyermekotthon kegyelemben részesült igazgatóhelyettese minden igyekezetével próbálta védeni felettesét, miközben pontosan tudta, hogy mivel vádolta meg őt tizenkét gyerek 2016-ban, sőt nem lehet kizárni, hogy 2012-ben egy hasonló büntetőügy az ő tevékenysége miatt hiúsult meg.

Interjút készítettünk a nevelőotthon egyik volt dolgozójával, aki kollégájával együtt először lépett fel az intézményigazgatóval és helyettesével szemben. Bárnai Ádám felidézte lapunknak a történteket. Hogyan zár össze egy intézmény és egy település egy népszerű és jó kapcsolatokkal rendelkező bűnöző mellett? Mi kellene ahhoz, hogy a kiszolgáltatott fiatalok minél előbb szakszerű védelemhez jussanak?

Az ügy kirobbanását követően Orbán Viktor által kezdeményezett alkotmánymódosítás nem csupán az elnöki kegyelmet írja újra. Jogászokkal kerestük a választ, hogyan változik a helyzet, miután elfogadják a miniszterelnök javaslatát.

Hiányoznak az EU-s pénzek: tavaly visszaesett a gazdaság

A kormány úgy ment neki a tavalyi évnek, hogy négy százalék felett fog nőni a gazdaság, amiből végül 0,8 százalékos visszaesés lett. Elfogyott az emberek megtakarítása, kevesebbet is vásároltak, emiatt bezuhant a kiskereskedelem teljesítménye. A magas banki kamatok miatt szenved az építőipar, és az ipari termelés is visszaesett.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy mintegy fél százalékponttal is nagyobb lehetett volna a januári infláció, ha teljes egészében elszámolják a januári 41 forintos üzemanyagár-emelést.

Újra aktívak a fideszes Facebook-trollok

A választási kampány közeledtével egyre aktívabbak a kormányoldalhoz köthető Facebook-trollok. A Political Capital kutatása szerint kisebb közösségek csoportjaiban jelentek meg nagy számban orosz közösségi oldalak képeit felhasználó kamuprofilok a kormányzati narratíva terjesztésére és Karácsony Gergely lejáratására. A dezinformációs műveletekről beszélgettünk Molnár Csaba kutatásvezetővel és Krekó Péter igazgatóval.

Van elég bajuk enélkül is: bár semmilyen vizsgálat nem marasztalta el, óvakodnak a DatAdattól az ellenzéki pártok

Az ÁSZ-büntetésekkel is sakkban tartott ellenzéki pártok elkerülik a Fidesz által támadott, a 2022-es ellenzéki kampányt is vivő céget. A kormány feljelentést ígért, végül mégsem tette meg. A cég egyik vezetője biztos abban, hogy az önkormányzati kampányban is lesz magyar megrendelésük.

Itt nem őrzik a hagyományt, hanem abban élnek az emberek – Mohos Zsófia fotográfus Görbeország projektje

Itt nem őrzik a hagyományt, hanem abban élnek az emberek – így összegzi a palócföldi idős embereket és apró falvakat bemutató fotóprojekt szerzője képei helyszínét. Mohos Zsófia Görbeország címmel évek óta dokumentálja néhány észak-magyarországi és egy szerbiai település életét. A képeket nem külső szemlélőként készíti, kicsit ő is a részévé válik ezeknek a közösségeknek. Fotói gyönyörködtetnek, rohanó világunkban szinte meditációszerű szünetet, lassulást kínálnak a szemlélőnek.

Ezermilliárdokból kifényesített rozsdaövezet

Már évtizedek óta Budapest szégyenfoltja Rákosrendező, amely most arab befektetőkkel újulhat meg. A tervek szerint 600-650 ezer négyzetmétert építenének be, és 250-350 ezer négyzetméteren épülne közpark. Ez összesen nagyjából akkora, mint a Városliget területe. Egy ekkora városnegyed fejlesztése az egész fővárosra hatással lehet. Mivel a kormány mini-, majd Orbán Viktor maxi-Dubajnak nevezte a tervet, megindult a vita, hogy kellenek-e a városba felhőkarcolók, és egyáltalán, milyen fejlesztésekre van szüksége Budapestnek.

A klímaprogramtól a gazdatüntetésekig: így okoz feszültséget az EU-s zöldátállás

Több folyamat ér össze, amikor az Európai Unió több tagállamában is utcára vonulnak a mezőgazdasági termelők. A belvárosi úttestre tejet és trágyát borító traktorok pár évtizede mindennapos látványnak számítottak. Podcastsorozatunk legfrissebb részében állandó brüsszeli tudósítónkkal, Gyévai Zoltánnal egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy miért tűntek el és tértek most vissza.

Sok a szöveg, beszéljenek inkább az ábrák, a grafikonok

Minél gyorsabban, érthetőbben és látványosabban akarunk információhoz jutni napjainkban – ebben segíti az olvasót az adatvizualizációs újságírás. Egy téma kiált a grafikonokért, táblázatokért, interaktív ábrákért. A Sztoriban vendége ezúttal Németh Dóra adatvizualizációs újságíró és Szalai Bálint újságíró, szerkesztő, akikkel a charticle rejtelmeibe igyekszünk bevezetni hallgatóinkat.

Bevándorlásügyi EU-biztos: A paktum éppen a migránsgettókat szünteti meg

Orbán Viktortól olyan kijelentéseket hall, amelyek a migrációval kapcsolatos dezinformációkat táplálják – mondta a Szabad Európának és több más lapnak adott interjúban Ylva Johansson bel- és migrációügyi EU-biztos, aki szerint nem a migrációs paktum, hanem annak hiánya eredményez migránsgettókat.

Muzeális adományrepülők Ukrajnának – ócskavasak vagy döntő fegyverek lehetnek az F–16-osok?

Ez a cikk azt vizsgálja, mi alapján dől el, hogy érdemi segítség lesz-e az Ukrajnának ígért 61 darab régi F–16-os. Ehhez nagy vonalakban felvázoljuk a jelenlegi állapotokat, majd megnézzük, hogy az egyelőre nem tisztázott felszereltségű vadászrepülőgépeknél milyen harctéri képességekre lesz érdemes figyelni. Nagy lehet a szórás a szinte használhatatlan ócskavas és a jelentős előrelépés között.

XS
SM
MD
LG