Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: adott a recept a járvány negyedik hullámának kivédésére, de nem a kormány írta


Hullámtörő betonelemek a spanyolországi San Juan de Nieva parton, 2014. január 4-én.
Hullámtörő betonelemek a spanyolországi San Juan de Nieva parton, 2014. január 4-én.

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: hogyan befolyásolja az ellenzéki előválasztás a pártlistákat, ki az erősebb: a lengyel alkotmánybíróság vagy az EU Bírósága, adott a recept a járvány negyedik hullámának kivédésére, de nem a kormány írta.

Az ellenzéki előválasztásról szóló cikksorozatunk második részében azt járjuk körbe, hogy az egyéni választókörzetekben győztes jelöltek hogyan befolyásolhatják a pártlista sorrendjét. Kitérünk arra is, hogy sérti-e a demokráciát, ha a biztosan Parlamentbe kerülők listás névsora az egyéni körzetekben hozott megállapodásokat kompenzálja.

Fontos döntést hozott a lengyel alkotmánybíróság a bírói függetlenségről szóló ítéletben. A konfliktus nagyon leegyszerűsítve: az Európai Unió Bírósága elrendelte, hogy a lengyel bírók fegyelmi kamarája függessze fel egyes intézkedések végrehajtását, mert a szervezetet nem tartja függetlennek és pártatlannak. Most ezt a luxemburgi határozatot mondta érvénytelennek a lengyel testület. A nézeteltérés azért érdemel figyelmet, mert elvezethet akár Lengyelország kilépéséhez is az EU-ból.

Tagállami konfliktus a magyar pedofiltörvénybe ágyazott, az LMBTQ emberek jogait nyirbáló jogszabályok, amelyek ügyében akár már ma kötelezettségszegési eljárást is kezdeményezhet az Európai Bizottság. Ezt támasztja alá a testület válaszlevele is, amely a „tények és tévhitek” felütés után leszögezi, a gyereknevelés szülők joga és felelőssége, az egyenlő bánásmód, az emberi méltóság tiszteletben tartása ugyanakkor minden európai uniós polgár alapjoga.

A negyedik hullám biztos, de van recept a legyőzésére

Pontokba szedve elemzi a járvány negyedik hullámával várhatóan kialakuló helyzetet a pécsi virológus, Kemenesi Gábor. Közösségi oldalán arról is ír, szerinte mit tehetnek az emberek azért, hogy „lepattanjon" rólunk az újabb megpróbáltatás. Olvassa el cikkünkben, ő milyen receptet kínál a győzelemre.

Az elmúlt 24 órában nem volt újabb halálos áldozata a járványnak a hivatalos adatok szerint. 49 új fertőzöttet regisztráltak, héttel kevesebbet, mint szerdán. Noha Kásler Miklós korábban azt mondta, hogy a szerdai kormányülésen a harmadik oltásról is szó lesz, Novák Katalin, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője szerint nem született erről döntés.

Feszült helyzetben

Bár a kormány már a hadsereget is bevetette, folytatódtak a zavargások Dél-Afrikában. A már több mint hetven ember halálához vezető erőszakot a volt elnök letartóztatása robbantotta ki, de az évtizedek óta megoldatlan szegénység és egyenlőtlenség fűti.

Életveszélyben érzik magukat az amerikai csapatokat segítő afganisztáni tolmácsok. Mint videónkból kiderül, a nemzetközi erők távozása után bosszútól rettegnek, és bár két és fél ezer vízumot már kiadott a Biden-kormány ilyen kérelmekre, sokan még mindig nem tudják, mi lesz a sorsuk.

Hírlevelem végén egy könnyedebb témát ajánlok figyelmébe: infografikánkon bemutatjuk, a magyarok függőnek számítanak, ha a közösségi médiáról van szó.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG