Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: amit a tűzijáték füstje takart volna


Augusztus 20. - Tűzijáték Budapesten, Augusztus 20. - Tűzijáték Budapesten, Augusztus 20. - Tűzijáték Budapesten
Augusztus 20. - Tűzijáték Budapesten, Augusztus 20. - Tűzijáték Budapesten, Augusztus 20. - Tűzijáték Budapesten

A legfontosabb híreink hétfő reggel: kétszer annyi tűzifát éget el a lakosság, mint amennyit hivatalosan kivágnak az országban, az ember veszélyesebb az állatnál, mert nem csak ösztönből bánt, a Vodafone-ra fáj az állam foga, a 4iG-vel összefogva tervezik megvenni a céget.

A hétvégét az időjárás és az ünnepi rendezvények megtartása körüli bizonytalanság határozta meg, de a történtek elemzése helyett inkább Kerényi György kollégám korábbi cikkét ajánlom figyelmébe a nemzeti érdek és a nemzeti összefogás kormányzati felfogásáról. Címe. ’Guszus 20.: mit takar a tűzijáték füstje?

Két időszak vezércikkei Szent István napjáról - történelmi összeállítás a SZER archívumából
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:49:31 0:00

A füstöt követi mai vezető cikkünk is a hazai tűzifa kitermelésről. Egy két évig tartó kutatás szerint eddig kétszer annyit használt el ebből a fűtőanyagból a lakosság, mint amennyit hivatalosan kivágnak az országban. Emiatt is aggódnak a kutatók a hazai erdőkért, mert úgy liberalizálta a kormány a fakitermelést, hogy évek, sőt évtizedek óta nincsenek pontos statisztikái a hazai erdőgazdálkodásról.

A gázzal vagy tűzifával való fűtés különböző hatásait veti össze magyarázó videónk is. Az Egyszerűen sorozatunk legújabb darabja arra keresi a választ, hogy ha nincs gáz, jó-e a tűzifa is.

Harapásnyomok

Az ember veszélyesebb az állatnál, mert utóbbi ösztönből működik, előbbi szabad akaratából bántja embertársát – ezzel a címmel foglalta össze a riporter, Báthory Róbert a Szelfi című podcast sorozatunk legutóbbi epizódjában elhangzott beszélgetést. Dr. Ajang Armin Fariddal készített interjút, a szakember most igazságügyi fogorvosszakértőként segít harapásnyomok vizsgálatával kézre keríteni gyilkosokat, erőszaktevőket, és azonosítani tömegszerencsétlenségek, így például a Hableány-katasztrófa áldozatait is.

Az ember állatias viselkedéséről számtalan hír érkezik az ukrajnai háború területéről is. A hétvégén bemutattunk egy videót arról, hogy milyen az élet készpénz és gyógyszer nélkül az oroszok megszállás alatt álló régiókban, de olvashat arról is, mivel fogadják és mennyire becsülik meg az Ukrajnából hazatérő orosz önkénteseket, illetve hogy Moszkva foglyokkal töltené fel megfogyatkozott ukrajnai csapatait, és arról is, hogyan telt a nyár Kijevben.

Oroszországgal határos

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos az a hétvégi hír is, hogy a magyar kormány hozzáállását bírálta a szlovák külügyi államtitkár, amikor arról beszélt, hogy a budapesti vezetést talán nem zavarná, hogy ismét Oroszországgal lehet szomszédos. Pozsonyi munkatársunk a kijelentés hátterét járta körbe.

Ha szeret elmélyedni a részletekben, akkor még egy háttérelemzést is megemlítek: hétfőn éjfélkor jár le az egyhónapos határidő a jogállami feltételrendszer keretében kelt legutóbbi brüsszeli levél megválaszolására, de brüsszeli tudósítónk információi szerint a magyar kormánynak további gesztusokat kellene tennie annak érdekében, hogy az Európai Bizottság szeptemberben ne javasoljon pénzügyi szankciókat a tagállamokból álló tanácsnak.

A ma reggeli cikkek közül érdemes még átolvasni a Vodafone állami felvásárlásáról megjelent írásokat (ez a link portfolio.hu-é), a hvg.hu beszámolóját arról, hogy miként készülnek a téli fűtésre az iskolák, a 24.hu értesülését az eu-s támogatásból felújított és most bontásra váró keszthelyi óvodáról, a qubit.hu írását az LSD vagy varázsgomba pszichiátriai alkalmazásáról. A hirado.hu azt írja, novemberben kétféle többlet juttatást is kaphatnak a nyugdíjasok, ugyanis nyugdíjkiegészítés és prémium is érkezhet, a Magyar Nemzet pedig az alvilág és a (2010 előtti) politika kapcsolatát boncolgatja.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG