Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz ügyészség támogatja Navalnij ítéletének letöltendőre változtatását


Őrizetbe vett tüntetőket kísérnek a rendőrök egy Alekszej Navalnij bebörtönzése ellen szervezett büntetés után Szentpéterváron, Oroszországban, 2021. január 31-én.
Őrizetbe vett tüntetőket kísérnek a rendőrök egy Alekszej Navalnij bebörtönzése ellen szervezett büntetés után Szentpéterváron, Oroszországban, 2021. január 31-én.

Az orosz ügyészi hivatal támogatja az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra korábban kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztés letöltendőre változtatását.

Az ügyészség arról számolt be február 1-jén, hogy támogatja az orosz büntetés-végrehajtási szolgálat (FSZIN) erre vonatkozó indítványát.

A politikus jelenleg harmincnapos előzetes letartóztatásban van, a hatóságok szerint ugyanis „többszörösen megsértette” a rá egy csalási ügyben még 2014-ben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltésének szabályait. Navalnij politikailag motiváltnak nevezte az ügyet.

Országos tüntetések Navalnij mellett

Az OVD-Info megfigyelő szervezet közölte, hogy 5 135 embert vettek őrizetbe vasárnap a Navalnij melletti tüntetéseken Oroszország-szerte. A rendőrök jelentések szerint gumibottal és sokkolóval oszlatták a tömeget Moszkvában és más városokban. A helyi jogvédő szervezet elítélte a biztonsági erők „aránytalan brutalitását”, illetve rámutatott, hogy több mint kilenc éve ez volt a legnagyobb tömeges letartóztatás Oroszországban.

Ez volt a második egymást követő hétvége, amikor oroszok tízezrei vonultak utcára a fagyos időjárással és a lehetséges letartóztatás veszélyével dacolva, hogy támogatásukról biztosítsák Navalnijt, és hangot adjanak elégedetlenségüknek Vlagyimir Putyin elnök kormányának tevékenységével kapcsolatban.

Sokkolót is használtak a rendőrök a békés tüntetők ellen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, illetve emberi jogi szervezetek is elítélték a rendőri erőszakot és az újságírók őrizetbe vételét.

Nincs elég hely a börtönökben

Az Amnesty International szerint Moszkvában a kitoloncolási őrizet letöltésére szolgáló létesítményekben tartanak fogva embereket, mert nincs már hely a börtönökben és fogdákban.

Vesztes játszma megpróbálni lecsukatni mindenkit az országban, aki bírálatot fogalmaz meg. Az orosz hatóságoknak ehelyett fel kellene ismerniük, hogy mennyit jelent a békés gyülekezés véleménynyilvánítás joga egyre több állampolgár számára, és engedniük kellene, hogy az emberek kifejezhessék véleményüket anélkül, hogy megtorlástól kelljen tartaniuk” – írta a szervezet.

Akárcsak egy héttel korábban, január 31-én is több mint száz orosz városban demonstrációt tartottak, sokan úgy vélik, hogy a mostaniak a földrajzilag legkiterjedtebb kormányellenes tüntetések Putyin 1999-es hatalomra kerülése óta.

Eközben egy moszkvai bíróság 20 ezer rubelre (nagyjából 80 ezer forintra) büntette Julija Navalnaját, Alekszej Navalnij vasárnap őrizetbe vett feleségét, amiért engedély nélküli demonstráción vett részt.

Őrizetbe vett tüntetők és újságírók

Az OVD-Info szerint mintegy harminc városban 91 újságírót vettek őrizetbe. „A rendőrség szándékosan beavatkozott a tüntetésekről tudósítani próbáló sajtó munkájába” – írták. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Twitteren elítélte az őrizetbe vételeket és a túlzott erő alkalmazását a tiltakozók és az újságírók ellen, továbbá a nemzetközi kötelezettségei teljesítésére szólította fel Oroszországot.

Hasonlóan nyilatkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszter is, és megismételte korábbi felszólítását „az emberi jogaik gyakorlása miatt bebörtönzött emberek, köztük Alekszej Navalnij szabadon bocsátására” vonatkozóan.

A Kreml szerint a résztvevők között sok „huligán és provokátor” volt. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt hangoztatta, hogy ezekkel az emberekkel lehetetlen a párbeszéd.

„Önkényes és nyilvánvalóan észszerűtlen” ítélet

A rendőrség január 17-én vette őrizetbe a 44 éves Navalnijt a moszkvai Seremetyjevó repülőtér útlevélellenőrzésénél, miután megérkezett Berlinből, ahol azóta lábadozott, hogy tavaly augusztusban megmérgezték, szerinte az orosz államfő utasítására. A Kreml ezt a bemutatott bizonyítékok ellenére visszautasította.

Őrizetbe vétele másnapján Navalnijt harminc napra előzetes letartóztatása helyezték. Az ügyészség szerint a politikus megsértette az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által „önkényesnek és nyilvánvalóan ésszerűtlen” minősített, 2014-es ítélete feltételeit. A bíróság február 2-án dönt arról, hogy letöltendővé változtatja-e a három és fél éves börtönbüntetést.

Készült a Reuters és a TASZSZ tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG