Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: bábkormányoktól fél a Fidesz


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink péntek reggel: a kormánypárt szerint a jogállamiság bábkormányt jelent, romló inflációs adat, észrevehető drágulás, hibának tartják az első oltás után kiadott védettségi igazolásokat.

Folyamatosan szűkül a magyar kormány mozgástere: nem túlzás azt állítani, hogy magyar hetet tartottak az európai uniós intézményeknél és az is fedi a valóságot, hogy nem első alkalommal. A folyamat a melegeket a pedofilokkal összemosó törvény kapcsán gyorsult fel, az Európai Parlament egy hét alatt több határozatban is foglalkozott Magyarországgal. A Fidesz azonban azt gondolja, hogy a jogállamisági viták csak arra jók, hogy Varsóba és Budapestre bábkormányokat ültessen a nemzetközi baloldal.

Kvíz: cenzúrázott szeretet

Kvíz: cenzúrázott szeretet

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

A pedofil törvény melegek jogait nyirbáló rendelkezéseiről adott ki értelmezést a Társaság a Szabadságjogokért. Sétálhatok kézen fogva lány létemre a barátnőmmel? Mit tehetnek a színházak a homoszexualitást ábrázoló darabokkal? Elvihetem egy ilyen előadásra a 18 év alatti gyerekemet? – ezekre válaszol az írásunkban bemutatott kisokos.

Rosszabb inflációs adat, észrevehető drágulás

Hónapról hónapra nőnek az árak, és ezt már a kevésbé tudatos fogyasztók is észreveszik. Az országos és átlagos éves drágulás „csak” 5,3 százalék volt a hivatalos adatok szerint júniusban, de sokan vannak, akik ennél nagyobb áremelkedést tapasztaltak. Ez attól függ, hogy ki mit vásárol – derül ki cikkünkből.

Először mondta ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy a mindenféle eljárás, azonosítás, dokumentáció nélkül Szerbiába történő visszakényszerítés a kollektív kiutasítás tilalmába ütközik. 2016 óta 72 ezer ilyen visszakényszerítés történt.

Még nem múlt el a járvány

Ismét eltelt egy nap anélkül, hogy bele halt volna a koronavírus közvetlen következményeibe, az állami tájékoztatás szerint. Többen kerültek viszont kórházba, mint ahányan kijöhettek onnan, így jelenleg 87 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Közülük pedig 13-en vannak lélegeztetőgépen. Szakemberek felvetik, hogy hiba volt már az első oltás után kiadni a védettségi igazolásokat.

Az 5,5 millió koronavírus ellen beoltott elérésekor életbe lépő lazítások egyike az volt, hogy gyakorlatilag megszűnt a kötelező maszkhasználat, kevés kivétellel a belső terekben sem kell viselni. A munkáltató azonban dönthet másként az oltottak esetében is, igaz, akkor fizetnie kell.

Konfettiesővel ünnepelték a Covid idején a frontvonalban dolgozókat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:11 0:00

A járvány nem múlt el, egy napon belül kaptunk hírt arról, hogy Szlovéniában is megjelent a koronavírus delta plusz variánsa, Horvátországban 24 óra alatt annyi fertőzöttet találtak, mint a múlt héten összesen. Tokióban rendkívüli állapotot hirdettek, nem lehetnek nézők az olimpián. Spanyolországban pedig a háromszorosára ugrott a heti fertőzésszám.

A belarusz hatóságok letiltották az ország egyik legnépszerűbb független médiumának, a Nasa Nivának a weboldalát, és július 8-án házkutatást tartottak a lap újságíróinál és szerkesztőségeiben. Az eredetileg egy 1906-ban indult irodalmi és szellemi újság modern utódjaként 1991-ben újjáéledt Nasa Niva körülbelül tíz évvel ezelőtt tűnt fel vezető független hírforrásként az erősen cenzúrázó Belaruszban.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG