Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem engedik el a bebörtönzött belarusz politikust, Marija Kalesznyikavát


Marija Kalesznyikava egy tüntetésen Belaruszban, 2020. augusztus 16-án.
Marija Kalesznyikava egy tüntetésen Belaruszban, 2020. augusztus 16-án.

Hiába adott be kérelmet Kalesznyikava ügyvédje, márciusig biztosan előzetesben marad a belarusz ellenzéki. Kalesznyikavát azzal vádolják, hogy a nemzetbiztonság ellen vétett, amikor tüntetésre buzdította az embereket.

Egy minszki bíróság elutasította a belarusz ellenzék egyik tagjának, Marija Kalesznyikavának a kérelmét, és fenntartják az előzetes letartóztatását. Kalesznyikavát a nemzetbiztonság megsértésével vádolják, amiért arra biztatta az embereket, tiltakozzanak az ország vitatott tisztaságú elnökválasztásának az eredménye ellen.

A Koordinációs Tanács tagja volt

Marija Kalesznyikava védője január 21-én fellebbezett az ellen, hogy a minszki városi bíróság meghosszabbítsa az őrizetét. A kérelmet elutasították, és Marija március 8-áig egy fogházban marad” – mondta Viktar Babarjka, a belarusz ellenzék egy másik tagja, Ljudmila Kazakot, Kalesznyikava ügyvédjét idézve. Kalesznyikava előzetes letartóztatásának a meghosszabbításáról január 6-án döntött a bíróság.

Kalesznyikava a Koordinációs Tanács egyik kulcsfigurája, a tanácsot a belarusz ellenzék állította föl, hogy elősegítse a hatalom átadását a vitatott augusztusi választások után, amit az ellenzék tagjai szerint elcsaltak, és amit a nyugati országok sem ismernek el törvényesnek.

Akár öt év börtön is várhat az ellenzékire

Kalesznyikavát szeptemberben tartóztatták le, és azzal vádolták meg, hogy a belarusz nemzetbiztonság ellen vétett, amikor arra szólította fel az embereket, hogy menjenek ki tiltakozni a választások eredménye ellen. Az ellenzéki, aki szerint politikailag motiváltak a vádak, akár öt év börtönt is kaphat, ha elítélik.

Belarusz: 22 hete tüntetnek Lukasenka ellen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00


Belaruszban hónapok óta tart az a tiltakozássorozat, ami azután tört ki, hogy Aljakszandr Lukasenkát vitatott körülmények között hatodjára is győztesnek hozták ki az elnökválasztáson. Az országban számos tüntetés volt az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amit az ellenzék szerint elcsalt a 26 éve hatalmon lévő vezető. A tüntetők a politikus lemondását és tiszta választások kiírását követelik.


Készült a Smartpress és a Belnovoszti tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG