Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szerkesztőségünk újabb újságírójának munkáját ismerték el a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjjal


Benyó Rita: "A riport elkészülte óta a bíróság is több esetben az ott élőknek adott igazat. Ez visszaigazolása annak is, hogy van értelme, akár évtizedeken át is küzdeni az igazságért."
Benyó Rita: "A riport elkészülte óta a bíróság is több esetben az ott élőknek adott igazat. Ez visszaigazolása annak is, hogy van értelme, akár évtizedeken át is küzdeni az igazságért."

Benyó Rita a Kincsem Park, vagyis a Lovi és a régi Lipót, a pszichiátria egykori dolgozóinak kiszolgáltatott helyzetét, az otthonuk elvesztésétől rettegő emberek sorsát mutatta meg a Szabadon című sorozatunk díjnyertes videóriportjában.

“A legnagyobb elismerés olyan emberektől megkapni a Szegénységről Méltósággal Díjat, akik maguk is megtapasztalták, milyen nélkülözni. A “Lovi” és a “Lipót” lakóinak kálváriája sajnos nem egyedi eset, és azt mutatja meg, hogy a legelesettebbekkel, a kiszolgáltatottakkal szemben sokszor mennyire nem szolidáris az állam. A riport elkészülte óta a bíróság is több esetben az ott élőknek adott igazat. Ez visszaigazolása annak is, hogy van értelme, akár évtizedeken át is küzdeni az igazságért” – mondta az elismerésről kollégánk. A riport, melynek operatőre Gold Attila, vágója Chilton Flóra volt, a tavaly ősszel indult Szabadon című tényfeltáró videósorozatunk egyik epizódjaként jelent meg, 2022 decemberében.

A díjnyertes videóriportot itt nézheti meg. A történet folytatásáról, amiben nagy szerepe volt Rita munkájának, itt olvashat: Újabb siker az OPNI-lakások ügyében

Benyó Rita a harmadik újságíró a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének csapatából, akinek munkáját a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjjal ismerik el.

Tavaly Báthory Róbert és Barna-Lipkovski Miklós Rabszolgasors Magyarországon: van, ahol már divat lett a csicskatartás című videója kapta TV/Videó kategóriában a Szegénységről Méltósággal Sajtódíj első díját.

Barna-Lipkovski Miklós és Báthory Róbert a díjkiosztón, Budapesten 2022. június 9-én
Barna-Lipkovski Miklós és Báthory Róbert a díjkiosztón, Budapesten 2022. június 9-én

2021-ben a sajtódíj különdíját is a Szabad Európa kapta, méghozzá a Szelfi című podcastsorozatunkban elhangzott két beszélgetés: a Kocsis Krisztián agykutatóval és a Zsiga Melinda kick-box világbajnokkal rögzített interjúkat díjazták az elismeréssel. Mivel a zsűri nem tudott dönteni, így mind két interjú egymással holtversenyben lett különdíjas. Mindkét podcast készítője a Szabad Európa főmunkatársa, Báthory Róbert.

A díjat az Esély Labor Egyesület alapította azzal a céllal, hogy azokat az újságírói munkákat jutalmazzák, amelyek a szegénységben és társadalmi kirekesztésben élő emberek helyzetét körültekintéssel, odafigyeléssel, a statisztikai adatok mögött az embert és erőfeszítéseit láttatva, a szereplők méltóságát tekintetbe véve, perspektívát mutatva ábrázolják. Idén hetedik alkalommal adták át az elismerést, amelyre a szegénység és a depriváció témakörét feldolgozó anyagokkal lehetett pályázni.

Az idei print/online kategóriában az első díjat Kovács Márta, a 24.hu munkatársának Ezek a bátor roma nők színpadra vitték mindannyiunk fájdalmát, megaláztatását című anyaga nyerte, amely egy borsodi faluban, Szomolyán bemutatott darab főpróbáját és előadását követő, érzékeny riport. Három írás különdíjas lett: Ittzés Szilvia, Bernáth Lackó és Csengel Karina, valamint Csepelyi Adrienn, Chripkó Lili és Szöllősi Mátyás cikke kapott elismerést.

Itt tudja megnézni díjnyertes videóriportunkat:

XS
SM
MD
LG