Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mit mond majd Biden Putyinnak?


Joe Biden amerikai (balra) és Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan nem csak fotómontázson lesznek együtt láthatók
Joe Biden amerikai (balra) és Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan nem csak fotómontázson lesznek együtt láthatók

Az egy hét múlva esedékes Biden–Putyin-találkozóra készülve az amerikai elnök közös stratégiáról egyeztet európai szövetségeseivel. Joe Biden a héten Londonban tárgyal, majd Brüsszelbe utazik, hogy találkozzon több NATO-ország vezetőjével.

Június 11-én kezdődik Nagy-Britanniában a G7-es országok, azaz az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Japán, Kanada, illetve az EU vezetőinek találkozója. Az idei találkozó nem sokkal az orosz és amerikai vezetők genfi csúcstalálkozója előtt zajlik majd, így a brit csúcs egyik célja az is, hogy a genfi tárgyalásra Joe Biden már közös stratégiával érkezzen.

Szorosabban együttműködő NATO a cél

Az amerikai elnök először Boris Johnson brit miniszterelnökkel találkozik. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója egy június 7-i sajtótájékoztatón elmondta: Joe Biden korábban telefonon egyeztetett Boris Johnsonnal, és mint kiderült, csaknem minden, a G7-csúcs programjában szereplő témával kapcsolatban azonos véleményen vannak.

Az elnöki hivatal később kiadott egy közleményt is, amely szerint a találkozón megerősítik az USA és az Egyesült Királyság „különleges kapcsolatát”, és igyekeznek megoldást találni az ír–északír határ problémáira. A találkozó és a G7-csúcs után Joe Biden a Windsor-kastélyban találkozik II. Erzsébet királynővel, majd Brüsszelbe utazik, ahol a NATO-országok vezetőivel tárgyal.

Az elnöki találkozók célja az amerikai kormány elmondása szerint az Egyesült Államok és szövetségesei kapcsolatainak újjáépítése, amelyeknek sokat ártott az előző, Trump-adminisztráció „Amerika mindenek előtt” jelszavú külpolitikája. Joe Biden most kétoldalú találkozókkal erősítené az amerikai szövetségi rendszert, benne a G7 tagországaival.

Ukrajnáról és Belaruszról is szó lesz

A G7 keretében várhatóan leginkább gazdasági kérdésekről lesz szó, a fő téma az lesz, hogyan lehet újraindítani a gazdasági növekedést a járvány után. Emellett Jake Sullivan elmondása szerint szó lesz a zsarolóvírusos támadásokról és arról, hogyan lehet kezelni azokat az országokat (például Oroszországot), ahol jól láthatóan védik a kiberbűnözőket. Ezt az ügyet mind a G7-csúcson, mind a későbbi NATO-találkozókon kiemelten kezelik.

Joe Biden június 16-án utazik Genfbe, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit korábban gyilkosnak nevezett. A kijelentés komoly diplomáciai konfliktust okozott, amelynek végén Oroszország visszahívta washingtoni nagykövetét.

A Fehér Ház ennek ellenére hangsúlyozta, „stabil és kiszámítható” kapcsolatot szeretne Oroszországgal, de ezt nehezítik például az amerikai választásokba való orosz beavatkozási kísérletek és kibertámadások.

A találkozó napirendje egyelőre nem ismert, de a Fehér Ház közlése szerint a Putyin–Biden-találkozón Oroszország számára érzékeny kérdésekről is szó lesz, mint Ukrajna területi épsége.

Szóba kerülhet még Alekszej Navalnij bebörtönzése, amit az Egyesült Államok is elítélt, és az orosz titkosszolgálatok afganisztáni tevékenysége, ahol az orosz hírszerzők pénzt adtak a táliboknak amerikai katonák megöléséért. Joe Biden szintén állást foglal az oroszok közeli szövetségese, Belarusz gépeltérítésével kapcsolatban.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hangsúlyozta, szükség van a személyes találkozókra, amelyeknek sokkal nagyobb a diplomáciai jelentőségük, mint a telefonos egyeztetéseknek.

„Nem lehet semmivel sem helyettesíteni a vezetői találkozókat, különösen ha két ország kapcsolata összetett, ami Vlagyimir Putyin esetében hatványozottan igaz” – mondta. Jake Sullivan szerint fontos, hogy Joe Biden Vlagyimir Putyin szemébe mondja, „ezt és ezt várja Amerika, ezt és ezt képviseli Amerika, erről és erről szól Amerika”.

XS
SM
MD
LG