Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: covidos kismama kómában szült, dupla csoda Hatvanban


Napsugár és édesanyja
Napsugár és édesanyja

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: már tervezi a kormány az ötmillió oltott utáni intézkedéseket, Budapesten kötöttek ki belarusz vadászgépek, tolmácsok a politikusok nyelvtudásáról.

Csaknem másfél hónapig volt kómában koronavírus miatt egy hatvani kismama, akivel dupla csoda történt. A férje meddősége ellenére teherbe esett, majd a koronavírus okozta betegségből is felépült. Miután lélegeztetőgépre került, az orvosi összefogásnak köszönhetően nemcsak a gyermekét sikerült megmenteni, de az ő életét is. Hatvani otthonukban látogattuk meg a családot.

Dupla csoda Hatvanban - csodás felépülés és Napsugár
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:22 0:00

Emelkedett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 780 magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, és a Covid-19 okozta betegségekben elhunyt 51 ember. Az állami tájékoztatás szerint a járványnak a hivatalos adatok szerint 29 380 halálos áldozata van. Az aktív fertőzöttek száma 115 029, kórházban 1836 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen. A kormány már tárgyalt az ötmillió oltott elérése után tervezett enyhítésekről, várhatóan két héten belül megszűnhet például az ingyenes parkolás.

A koronavírus elleni harcban több szakértő is állítja, sosem érjük el a nyájimmunitást. Egy videóban elmagyarázzuk, miért, egy cikkben pedig a nyitási terveket felrúgó indiai vírusmutáns viselkedéséről írunk bővebben.

Harci eszközök

Budapesten kötöttek ki a Szerbiának adományozott belarusz vadászgépek Egy ukrán teherszállító repülő vitte volna a a négy MiG-29-esből az első kettőt, de technikai problémák miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania Ferihegyen. Míg az előbbieket megerősítette, a Honvédelmi Minisztérium arra a kérdésünkre már nem válaszolt, miért engedtek be Magyarország (így az EU és a NATO) légterébe olyan, katonai repülőket szállító járművet, mely uniós szankciók alatt álló országból indult.

A politikusok nyelvtudásának hirtelen népszerűvé vált témájában mi is végeztünk további kutatásokat. Tolmácsokat kérdeztünk, akik szerint sokat változott, érezhetően javult a rendszerváltozás óta a magyar vezetők nyelvtudása. A tolmácsok egyébként úgy tartják, hogy „mindenki azt a tolmácsolást kapja, amit megérdemel”. Infografikánkon pedig azt nézheti meg, hol áll az ország nyelvtudása európai összevetésben.

Választási program nélküli szabad felhatalmazás

Ha már szóba került a politika: leírva is elolvashatnák a NER elmúlt tíz évéről szóló podcast-sorozatunk legutóbbi epizódját, amelyben az orbáni hatalomgyakorlás módszerét taglalja Körösényi András, az ELTE tanára, politikatudós. Megállapításai közül az egyik legtanulságosabb, hogy a kialakult vezérdemokráciában a vezető szabadon határozza meg a közpolitikát, arra az állampolgárok csak reagálhatnak.

Egy vezér demokráciája: Körösényi András politikatudós az Orbán-rezsimről – Élet a NER-ben, 5. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 1:02:37 0:00

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG