Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „Csicskáztattak, melóztattak és minden pénzemet elvették”


Edit 10 évig volt csicska. A 9 éves lányával együtt rabolták el, ezzel tartották sakkban. Az asszony életéről dokumentumfilmet is készült.
Edit 10 évig volt csicska. A 9 éves lányával együtt rabolták el, ezzel tartották sakkban. Az asszony életéről dokumentumfilmet is készült.

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: Surány György szerint a választások után, amikor a szavazatvásárlás lezárul, sokan akkor fognak szembesülni, hogy újabb pénzszórásra már nincs lehetőség. Több mint 30 ezer ember zsákmányolnak ki Magyarországon a csicskáztatók. 46 mutációt tartalmaz az a vírusvariáns, amelyt egy Kamerunból érkező utas mintájában fedeztek fel.

Évente kapunk egy Marshall-segélynyi összeget az Európai Uniótól. Surányi György közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint ezzel kivételes, példátlan mértékű külső támogatás érkezik Magyarországra. „A Marshall-segély összességében az adott ország GDP-jének két-három százaléka volt. Ehhez képest mi évente kapunk a magyar GDP három-négy százalékának megfelelő transzfert” – mondta a Szabad Európának. Úgy gondolja, hogy Szlovákia, Románia és Lengyelország hatékonyabban használta fel ezeket az uniós támogatásokat, emiatt a felzárkózásuk is gyorsabb.

Modern rabszolgaság

A Békés megyei Szarvason szakemberek becslése szerint százötven-kétszáz csicskát tartanak. A szakemberek szerint a munkacélú kizsákmányolásnak egy olyan, jogilag is nehezen megfogható szegmense ez, amelynek még neve sincs. Ezért is kezdték el csicskáztatásnak hívni.

Becslések szerint Magyarországon legalább 36 ezer ember élhet modern kori rabszolgaként. Fogvatartóik elveszik a papírjaikat és a pénzüket, rettenetes körülmények között tartják őket, és az esetek nagy részében ennivaló helyett is alkoholt adnak nekik, ezzel is sakkban tartva őket. Az elmúlt három évben mindössze tizenkét esetben indult nyomozás kényszermunka miatt.

Új vírusvariáns

A koronavírus új variánsát fedezték fel Franciaországban. A sajtóhírek szerint december 10-én azonosított, átmenetileg IHU néven említett variánst tizenkét fertőzött személyben mutatták ki. Az első regisztrált fertőzött egy olyan oltott felnőtt, aki a közép-afrikai Kamerunból tért vissza.

A tudósok szerint az IHU 46 mutációt tartalmaz, ami még ellenállóbbá teszi a vakcinákkal szemben. A francia kutatók szerint az IHU 46 mutációt és 37 törlődést tartalmaz a koronavírus eredeti változatához képest, ez pedig erősebb elváltozás, mint amit az omikron mutat az eredeti vírushoz képest.

„Mindenkiről tudok sok mindent”

„Félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni” – hangzik el azon a Népszava birtokába került hangfelvételen, amelyet a lap szerint akkor készítettek, amikor Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos egy budapesti szállodában az Országos Roma Önkormányzat Lungo Dromhoz tartozó képviselőivel találkozott.

A kormánybiztos a Roma Közéleti Akadémia, részben az általa vezetett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság révén szerződéseket kínált azoknak a képviselőknek, akik „ebben a körben benne vannak”. Hozzáteszi, hogy még fog hozni lehetőségeket, amelyekért cserébe politikai és szakmai teljesítményt vár, de hogy ez pontosan mit jelent, az nem derül ki.

Már a jövő héten berobbanhat Budapesten a járvány

Megugrott, egy nap alatt több mint a duplájára emelkedett az újonnan igazolt fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 82 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. A járványmodellek alapján már a jövő héten berobbanhat az ötödik hullám Budapesten. Magyarországon kedd reggel 2429, szerda reggel viszont már 5270 új fertőzöttet igazoltak, szerdán 82 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal.

Szép napot kívánok,

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG