Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Eldugta a magyar kormány az ukrán menekülteket; bíróság elé áll a volt miniszterelnök


Egy felmérés szerint az ukránok Magyarországot tartják a legellenségesebb nyugati államnak
Egy felmérés szerint az ukránok Magyarországot tartják a legellenségesebb nyugati államnak

Legfontosabb cikkeink kedd reggel: Az ukránok Magyarországot tartják a legellenségesebb uniós államnak. A magyar kormány megpróbálja szervezetten kezelni az ukrán válságot, elrejtve a menekülteket. A Naftogaz vezérigazgatójának tanácsadója szerint addig szolgáltatnak földgázt a háború sújtotta Ukrajnában, amíg csak tudnak. Videó egy hattagú afgán menekültcsaládról, akik Magyarországot választották új hazájuknak.

Ellenségkép: Magyarország

Az uniós országok közül Lengyelországot tartják a legbarátibbnak, Magyarországot a legellenségesebbnek az ukránok. Magyarországnál csak Oroszországot, Belaruszt és Kínát ítélték ellenségesebbnek. Cikkünkből kiderül az is, hogy a magyarok jelentős része közelebb áll Putyin narratívájához, mint az ukránok álláspontjához. A Publicus felmérése szerint a kormánypárti szavazók mindössze 44 százaléka tartja agressziónak Ukrajna megtámadását, 24 százalékuk szerint a támadás valójában épp hogy védekezés Putyin részéről.

„Vegyék meg az orosz gázt, de ne fizessék ki a teljes árat”

Az orosz hadsereg a háború első hete után inkább polgári célpontokra váltott, csaknem háromszázezer lakásban jó ideig nem lesz gáz. A nyugati országoknak úgy kellene gázt venniük az oroszoktól, hogy a profitrészt visszatartják egy külön számlán. A Naftogaz a legnagyobb ukrán gázcég. A vállalat vezérigazgatójának tanácsadójával, a Magyarországon lévő Myron Wasylykkal beszéltünk.

A gázcég tanácsadója interjúnkban elmondta: Ukrajnában jelenleg 273 ezer olyan lakás van, ahova nem tudnak földgázt juttatni. Ezek többnyire az ország keleti részén találhatók négy nagyvárosban, Mariupolban, Volnovahában, Avgyijivkában és Szeverodonyeckben. Nagyon heves harcok folynak keleten, és az infrastruktúra lebombázása megakadályozta, hogy eljuttassák a gázt az ügyfelekhez ezekben a régiókban. De az ország nagy részében van gáz és fűtés, teszik a dolgukat.

Elrejtett menekültek

2019 őszén a Fidesz a BOK csarnokban tartotta tisztújító kongresszusát, most ez lesz a háború elől menekülő ukrán nők és gyermekek első találkozása Budapesttel. A civil szervezeteknek alig két napjuk maradt, hogy elhagyják a Keleti és a Nyugati pályaudvart. A Migration Aid szóvivője azt mondta lapunknak, jó, hogy az állam szervezetten próbálja összefogni a válságmenedzselést, de ezen a helyszínen minta kicsit eldugnák a problémát.

Március 18-án, pénteken derült ki, hogy a kormány tranzitpontot nyit az Ukrajnából érkező menekülteknek. Az viszont csak később vált világossá a civil menekültsegítő önkénteseknek, hogy hétfő reggelig el kell hagyniuk a Keleti és a Nyugati pályaudvart, ahová eddig a vonattal utazó menekültek érkeztek. A pályaudvarokon mindenki látta, hogy milyen körülmények között és milyen állapotban vannak az emberek. A csarnokban a négy fal között ez nincs annyira szem előtt, „az az érzésünk, hogy el van egy kicsit dugva a probléma”.

Ráadásul oda nem is sétálhat csak úgy be az, aki segíteni akar, hiszen a tervek szerint csak kártyával lehet majd belépni, így a civil szervezetek is körülményesebben vihetnek be új segítőt. A csarnokban lévő állapotokról a Migration Aid szóvivője azt mondta, hogy még minden kialakulóban van. Tábori ágyakat is felállítottak, de szálláslehetőség ott nem lesz.

Bízik Magyarországban

Afganisztánban a magyar csapatokkal dolgozott, most Budapesten próbál beilleszkedni családjával Fatah, a volt NATO-tolmács. Sok segítséget kap, mégis nehéz a helyzete, de nem akart Nyugatra szökni, bízik Magyarországban. Videónkban arról is beszél, miért maradt inkább Magyarországon.

„Be fog állni a sorokba, amikben a magyar családok állnak” – Hogy illeszkedik be egy héttagú afgán család Magyarországon?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:26 0:00

Uniós pénzeket hívott le, pedig nem is pályázhatott volna

Bíróság elé áll Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök, miután az ügyészség vádat emelt ellene egy európai uniós támogatásokat érintő csalási ügyben. A prágai ügyészség hétfőn bejelentett lépésére hetekkel azután került sor, hogy a cseh parlament alsóházának képviselői március 3-án megállapodtak Babiš mentelmi jogának felfüggesztéséről a kétmillió dolláros csalásban való állítólagos részvétele miatt.

Babiš, a populista milliárdos tagadja a jogsértéseket, és többször is azt mondta, hogy az ellene felhozott vádak politikailag motiváltak. A vádak egy olyan farmot érintenek, amely uniós támogatásban részesült, miután tulajdonjogát Babiš mintegy 250 cégből álló Agrofert konszernjétől a családtagjaira ruházták át. Később az Agrofert ismét birtokba vette a gazdaságot. A támogatásokat közép- és kisvállalkozásoknak szánták, így az Agrofert nem is lett volna jogosult rájuk.

Angliában már a negyedik dózisnál járnak

Magyarországon 1495 új fertőzött és 48 halálos áldozat a koronavírus-járvány hétfői mérlege. Angliában eközben megkezdték a Covid elleni oltás negyedik dózisának beadását az időseknek és az egészségi okokból veszélyeztetett lakossági csoportoknak. Magyarországon az újonnan igazoltakkal együtt a járvány kezdete óta összesen 1.831.423 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 48 beteg, velük az elhunytak száma 45.143 főre emelkedett.

Március 21-én megkezdődött a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának beadása az időseknek és az egészségi okokból veszélyeztetett lakossági csoportoknak Angliában. A negyedik – a hivatalos meghatározás szerint a második emlékeztető – oltási dózist a 75 év feletti korosztálynak, az idősotthonok lakóinak és az egészségi okokból kockázati csoportokba tartozó – főleg immunbetegségekkel küszködő – 12 évnél idősebbeknek ajánlják fel.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG