Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: elhagyja az országot Al Ghaoui Hesna, de ígéri, visszajön


A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: félelem, intolerancia, morális válság – most és az elmúlt évszázadban, a kormány gyűlöletvonatán nincs vészfék, életre kelt Van Gogh festmények.

Elköltözik Magyarországról Al Ghaoui Hesna, a világ konfliktuszónáiból küldött tudósításaival ismertté vált újságíró. Szelfi című podcastunk legfrissebb epizódjában elmondja, miért döntött így, mennyire viseli el a félelmet, az intoleranciát és hol húzódnak az átléphetetlen vörös vonalak.

Harminc évvel ezelőtt is felmerültek hasonló morális kérdések, amikor a Szabad Európa Rádió riportere Kosáry Domokos történészt kérdezte a változó Horthy-képről, vagy az 56-osok közérzetéről. Másik podcast-sorozatunk, az Archívum új epizódjában ezt az interjút hallgathatják meg.

A közvélemény befolyásának felelősségéről szól „A gyűlöletvonatból nincs kiszállás” című cikkünk is. Több elemző megszólaltatásával azt néztük meg, milyen nyomot hagy a magyar társadalom mentális állapotán a kormány lassan évtizedes kisebbségellenes politikai kampánya.

Tüntettek az egészségügyiek

Egészségügyi szakdolgozók és támogatóik ezrei tüntettek szombaton a Hősök terén. Az ápolók méltánytalanul kiszolgáltatottnak érzik magukat a jelenlegi munkafeltételek mellett, és több ápolót, az orvosokéhoz hasonló mértékű béremelést is el szeretnének érni.

A hétvégén a koronavírus-járvány egy újabb halálos áldozatát és 155 újabb fertőzöttet regisztráltak, az állami tájékoztatás szerint. Így a Covid közvetlen halálos áldozatainak száma 30 027 embernél jár Magyarországon. Ez a világon jelenleg a második legrosszabb halálozási mutató lakosságarányosan Peru után a Worldometer nyilvántartása szerint.

Járványok mindig is voltak, de lehet ellenük védekezni
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:54 0:00

Trükkök, érzéki csalódások

Hiába az UNESCO-döntés, senki sem tudja biztosan megmondani, hogy a világörökségi listára kerülés megvédi-e Verespatak természeti és kulturális örökségét az aranybánya újranyitásától. A térség státuszának változása után gyűjtöttük össze az érintett és elérhető szereplők véleményét.

Létezik egy egyszerű trükk, amellyel hatékonyan védheti telefonját a megfigyeléstől. Erről az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának tagja, Angus King számolt be, a Pegasus-ügy napvilágra kerülése után. Ha Ön is megnehezítené a hackerek munkáját, segítünk a cikkünkben foglalt jótanáccsal.

Végül egy káprázatos képgalériát ajánlok figyelmébe: Párizs és Kalifornia után Londonban lehet megtekinteni azt a különleges Van Gogh-kiállítást, amely valóban testközelbe hozza a holland festőművész álomszerű világát, több mint hatvanezer videoképkockán, 360 fokos, animált montázsban.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG