Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: eufória és fintorgás – Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje


Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter

A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: Márki-Zay Péter lett az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltje, kérdés, hogy ez befolyásolja-e az ellenzéki pártok hosszútávú együttműködését, a belügyminiszteren múlik a maszkviselés előírása a budapesti tömegközlekedésen.

Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztásban a miniszterelnök-jelöltek második fordulóját. A hódmezővásárhelyi polgármester győzelmét jóval a szavazatszámlálás befejezése előtt kihirdették, amint nyilvánvalóvá vált, hogy behozhatatlan az előnye Dobrev Klárával szemben. Elemzők előre jelezték, ha magas lesz a részvétel, az Márki-Zay Péternek kedvez majd. Így is lett, a második forduló hét napja alatt – az első forduló 633 ezres részvételi eredményét felülmúlva –, összesen 662.016-an voksoltak.

A győzelem magabiztos, Márki-Zay Péter híveinek hangulata is eufórikus, de a szövetségesnek számító ellenzéki pártokon sok múlik a következő hetekben és hónapokban. Mint gyorselemzésünkben olvasható, az első nagy kihívás az október 23-ai ellenzéki megmozdulás lesz: vajon mind a hat párt képviselője felsorakozik-e a miniszterelnök-jelöltek győztese mögött.

A kormány markában vannak az egyházak – állítja Bolba Márta evangélikus lelkész Szelfi című podcastunkban. Nyolc évvel ezelőtt költözött be a nyolcadik kerület egyik legszegényebb részén található Mandák házba és kezdte el vezetni a gyülekezetet. Az evangélikus lelkész néhány év alatt egy zárt közösséget virágoztatott fel, és tett nyitottá a világra és a társadalmi problémákra. Interjú arról, lelkészként miért indult el Dopeman és a Fidesz ellen a nyolcadik kerületi önkormányzati választáson, hogy szerinte az Orbán-kormány kisajátította a keresztény jelzőt.

Bizonytalan jövő

Ahogy már tavaly októberben felvetettük, még a választások előtt lemondott Karas Mónika, a Médiahatóság elnöke. Mandátuma csak 2022 szeptemberében járt volna le, de idő előtti távozásával nem a választások után felálló új Országgyűlés dönthet utódjáról, hanem a parlamenti kétharmaddal rendelkező Fidesz jelölheti ki a médiaszabályzó testület vezetőjét.

Több mint háromezer új koronavírus-fertőzött mellett 51 halálesetet is jelentettek a hétvégéről itthon. Csaknem ezren vannak már kórházban is a koronavírus súlyos tünetei miatt, miközben az oltási program szinte teljesen leállt. Több szervezet és virológus sürgette az elmúlt hetekben, hogy a kormány ismét tegye kötelezővé zárt közösségi terekben a maszkviselést. A főváros már lépne, de saját hatáskörben nem teheti, ezért Karácsony Gergely a belügyminiszterhez fordult. A Fővárosi Önkormányzat számos megkeresést kapott, mások mellett a Szabad Európától is az ügyben, de akkor még azt válaszolták, hogy ennek akkor lenne értelme, ha ezt más beltéri közösségi terekben is kötelezővé tennék.

Biztonságos jövő

Egy 2014-es németországi sajtótájékoztatón egy hírfotós több közeli képet is készített az ország akkori védelmi miniszteréről, Ursula von der Leyenről, aki épp a sajtó előtt szerepelt. Nem sokkal később egy starbug nevű hekker letöltötte a nagy felbontású fotókat, kinagyította Von der Leyen kezét, lemásolta az ujjlenyomatát, amellyel akár a mobiltelefonjához is hozzá lehetett férni. Akkor világossá vált, hogy szinte alig van százszázalékos biztonsági rendszer. Szerb tudósok szerint azonban létezik egy feltörhetetlen biztonsági rendszer, és a természethez kell visszanyúlni hozzá.

Drága és lassú, mégis egyre több a robotfutár Kínában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:17 0:00

Robotok végzik az összes munkát a Nissan okosüzemében. Ők festik az elemeket, sőt ellenőrzik, hogy jól hajtották-e végre a feladatot. A szerelősort úgy tervezték, hogy mindhárom modelltípust – az elektromosat, a hibrid elektromos-belsőégésű motorosat és a szimplán belsőégésű motorral hajtott kocsikat is – ugyanazon a gyártósoron rakhassák össze. Mint helyszíni riportunkban olvashatják, hogy a gyár emberi dolgozói kizárólag a nagyobb szakértelmet igénylő munkákra, például a robotok által gyűjtött adatok elemzésére és a berendezések karbantartására összpontosíthatnak.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG