Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az előző ciklusban a magyar képviselőknek volt a legkisebb befolyásuk az EP-ben


Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője még az Európai Néppárt frakciójának ülésén Strasbourgban 2019. július 15-én
Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője még az Európai Néppárt frakciójának ülésén Strasbourgban 2019. július 15-én

Magyarok az EP univerzumában: öt év súlytalanságban. Dobrev Klára: Van egy fogadásom, hogy Sulyok Tamás decemberre már nem lesz elnök. Gulyás Gergely Semjén Zsoltékra hárítaná a felelősséget az újabb pedofilügy miatt.

Magyarok az Európai Parlament univerzumában: öt év súlytalanságban

Hol van már a tavalyi hó? A húsz éve még eléggé magasan jegyzett magyar EP-képviselők a most véget érő ötéves ciklusban egy átfogó felmérés szerint valamennyi náció közül a legsúlytalanabbak voltak, és a legkevesebb befolyásuk volt az európai uniós politikákra. A top 100-as rangsorba is csupán egyetlen magyar képviselő került be, a momentumos Cseh Katalin.

Dobrev Klára: Van egy fogadásom, hogy Sulyok Tamás decemberre már nem lesz elnök

Milyen következtetések adódnak abból, ha vasárnap kiderül: egy sor ellenzéki pártnak már rég nincsen öt százaléka? Miért nem számít, hogy sokan voltak a Békemeneten, és miért nem érdekli a DK-t a Tisza Párt eredménye? Interjú a kampányfinisben Dobrev Klárával.

Gulyás Gergely Semjén Zsoltékra hárítaná a felelősséget az újabb pedofilügy miatt

Donáth Anna és Magyar Péter is Gulyás Gergely lemondásának lehetőségét firtatta, miután kiderült, hogy a bicskei pedofilügy egyik elítélt vádlottja felfüggesztett börtönbüntetésének próbaideje alatt a Miniszterelnökség által támogatott táborban foglalkozhatott gyermekekkel. A miniszter szerint inkább Semjén Zsolték lehetnek felelősek az ügyben, de valójában még ők se, csak a tábor szervezői.

Magyar jelentéstevő: A következő EP-t kevésbé érdekelhetik majd a jogállamisági ügyek

Az egész Európai Unió és nem az Európai Parlament kudarcának tekinti a leköszönt képviselő-testület állandó magyar jelentéstevője, hogy nem sikerült korlátozni Magyarország tanácsi elnökségi jogait. Gwendoline Delbos-Corfield attól is tart, hogy a következő EP jóval kevesebb aktivitást mutathat majd jogállamisági ügyekben.

Végleg lesöpörték Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését

Az Alkotmánybíróság elutasította az alkotmányjogi panaszt, amelyet a Kúria végzése miatt nyújtottak be, miután helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely nem hitelesítette Karsai Dániel két népszavazási kérdését az eutanáziával kapcsolatban. Ezzel már az összes hazai jogorvoslati lehetőséget kimerítették, nem lehet népszavazást tartani az életvégi döntésekről e kérdésekkel.

Joe Biden korlátozza a menedékkérelmek benyújtásának lehetőségét a mexikói határon

Az amerikai elnöki rendelet értelmében ideiglenesen fel fogják függeszteni a menekültügyi kérelmek beadásának lehetőségét, amennyiben a határon feltartóztatott bevándorlók száma átlép egy szintet.

Szlovénia is elismerte az önálló palesztin államot

Írország, Norvégia és Spanyolország példáját követve már Szlovénia is elismerte Palesztina államiságát a ljubljanai parlament jóváhagyását követően.

Eközben arról is beszámoltunk, hogy az illetékes bíróság fenntartotta az al-Dzsazíra átmeneti betiltását Izraelben.

Amit még tudni érdemes

Hangfelvételen, ahogy a helyi fideszesek az egri választókerületek átrajzolásáról beszélnek (Partizán)

A Partizán birtokába került egy hangfelvétel, amelyen vezető egri fideszes politikusok arról beszélnek, hogyan kellene pártjuk érdekeinek megfelelően átrajzolni a helyi választókerületeket.

Több mint érdekes az államfő vállalkozói múltja: Sulyok Tamás eltűnt cégei nyomában (HVG)

Kiterjedt cégháló kulcsembere volt Sulyok Tamás abban az időben, amikor a DK által feltárt földügyek is zajlottak. Egykori vállalkozásai – miután kiszállt belőlük – szinte kivétel nélkül furcsa véget értek.

Kiszivárgott levelek szerint befolyásolni próbálják a BME rektorválasztását, hogy a modellváltáspárti jelölt nyerjen (Qubit)

Öt nappal a szavazás előtt levelet kaptak a szenátus tagjai a Műegyetem kancellárjától, Verseghi-Nagy Miklóstól, aki a konzisztórium elnökének kérésére továbbította a testület külső tagjainak véleményét, miszerint a közismerten az alapítványi modellre váltást szorgalmazó Charaf Hassant támogatják.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG