Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az EU migrációs paktuma kínál olyan opciót, amely sem kötelező befogadással, sem fejpénz fizetésével nem jár


Migránsok a vízben a Földközi-tengeren az olasz Lampedusától délre 2022. augusztus 11-én
Migránsok a vízben a Földközi-tengeren az olasz Lampedusától délre 2022. augusztus 11-én

Nem fenyegetést, hanem lehetőséget jelenthet az EU migrációs paktuma. Európa régi-új mantrája a versenyképesség. Kiűzné a kisvárdai várból az önkormányzat a vállalkozót, akinek állítólag félmilliárddal tartoznak.

Nem fenyegetést, hanem lehetőséget jelenthet az EU migrációs paktuma

A kormányoldali kritikákkal szemben sem kötelező nem lesz befogadni a menekülteket, sem fejpénzt nem kell fizetni ennek elmulasztásáért az EU új migrációs paktuma értelmében. Van harmadik opció is, amiből még profitálhat is a szolidaritást így vállaló tagállam — szögezte le állandó brüsszeli tudósítónk legfrissebb podcastunkban.

Európa régi-új mantrája a versenyképesség

A zöldmegállapodástól az európai versenyképességi megállapodás veheti át a stafétát fő prioritásként az EU következő, 2024–2029-es politikai és jogalkotási ciklusában a közösség attól való félelmeinek tükröződéseként, hogy gazdaságilag behozhatatlanul leszakad az Egyesült Államoktól és Kínától. Az a kérdés, hogy a nagy nekidurálásból ezúttal tényleg lesz-e valami.

Kiűzné a kisvárdai várból az önkormányzat a vállalkozót, akinek állítólag félmilliárddal tartoznak

Kiebrudalná a megrendelő azt a céget, amelyet azzal bízott meg, hogy kompletten újítsa fel a kisvárdai várat. A kivitelezővel már év elején szerződést bontottak, ám a vállalat vezetője szerint nagyjából hatszázmillió forinttal tartozik neki a Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. A tartozás valós értéke és az elvégzett munka megállapítására független szakértők bevonását kérte a Korintosz Kft., amely nemrég bíróságra vitte az elszámolási vitát. Azonban az önkormányzat cége birtokvédelmi eljárást kezdeményezett úgy, hogy a cég sosem volt és ma sem tulajdonosa a várnak. Az ügyben eljáró jegyző szerint viszont minden törvényesen zajlik. Úgy tudjuk: a Szabad Európa korábbi riportjai nyomán az Integritás Hatóság is vizsgálódik az ügyben.

Reagáljanak az EP-választás orosz befolyásolása miatti aggodalmakra – kéri az EU-t a belga és a cseh kormányfő

Belgium és Csehország vezetői arra figyelmeztetik európai uniós partnereiket, hogy sürgősen lépni kell az orosz beavatkozás megakadályozása céljából a júniusi választás előtt. A két ország titkosszolgálatai bizonyítékokat találtak uniós törvényhozók megvesztegetésének kísérletére.

Arról is írtunk, hogy két német–orosz kettős állampolgárt tartóztattak le Németországban kémkedés gyanújával. Egyiküket azzal vádolják, hogy támadásra készült egyebek mellett amerikai katonai létesítmények ellen annak reményében, hogy szabotálja az Ukrajnának nyújtott segélyt.

Hat hónapja orosz börtönben: a Szabad Európa újságírója még mindig nem érti, miért tartják fogva

Alszu Kurmaseva mintegy huszonöt évig újságíróként dolgozott a Szabad Európa (RFE/RL) tatár–baskír szolgálatánál. Hat hónappal ezelőtt – ahogy mondja – „egy pillanat alatt ez bűncselekmény lett”.

Iráni parancsnok: Teherán felülvizsgálhatja nukleáris doktrínáját az izraeli fenyegetések fényében

Irán felülvizsgálhatja nukleáris doktrínáját az izraeli fenyegetéseket követően – emelte ki a Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka, fokozva az ország atomprogramját övező aggodalmat, amelyről Teherán mindig azt állította, hogy szigorúan békés célokat szolgál.

Amit még tudni érdemes

A VSquare szerint új magyar szuper-titkosszolgálat megszervezésében vehet részt Orbán Gáspár (444)

Új nemzetbiztonsági testület megszervezésében és felállításában vesz részt a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár – írja a VSquare hírlevele.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG