Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: az infláció mindent visz


Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / BRFK helyszínelési fényképei/1958.
Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / BRFK helyszínelési fényképei/1958.

Legfontosabb cikkeink ma reggel: 14 éve volt ekkora infláció Magyarországon; a Külügyminisztérium szerint Svájc nevében adtak vízumot Lukasenka bizalmasának és egy éve adták be az első koronavírus elleni Pfizer-oltást.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007 decemberében volt ilyen magas az infláció.

Áremelkedés és árszabályozás

Az üzemanyagok, illetve a dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 37,7, illetve 16,8 százalékkal. Egy év alatt az élelmiszerek ára hat, ezen belül az étolajé 26,9, a liszté 20,2, a margariné 19,5, a kenyéré 12,1, a péksüteményeké 11,3, a baromfihúsé kilenc százalékkal nőtt.

A kereslet továbbra is felfutóban van, miközben a kínálat még mindig korlátos az energiaválság, a szállítási problémák és a munka-, és alkatrészhiány miatt. 2022 első felében is magas lesz az infláció, amit várhatóan erősíteni fog az választások előtti hatalmas pénzosztás is.

Az infláció emelkedésében tehát több, Magyarországtól független ok is szerepet játszik, ám felfelé húzzák belföldi okok is, mint például a magas kereslet és a gyenge forintárfolyam.

A Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa várhatóan folytatódik, de költségvetési szigorítás nyilvánvalóan szükséges lesz, amit már valószínűleg az új kormány lép majd meg.

A koronavírus omikron-variánsa megijesztette a piacot, megjelenése tíz százalékkal vitte lejjebb a kőolaj árát (plusz nőtt a kitermelés is).

Emiatt szerdán csökkent először a benzinkutakon az üzemanyagok ára, amióta a kormány rendeletben tiltotta be a 480 forintnál drágább alapbenzint és gázolajat az országban. Sok helyen csökkentek az árak. 20 forintos különbségek is lehetnek egymáshoz közel lévő töltőállomások között. De sok kutas kivár, előbb pótolni akarja az elmúlt hetek veszteségét.

A rögzített árazás ugyanis lenullázta a benzinkutak jellemzően 20-25 forintos bruttó kiskereskedelmi marzsát.

Svájcba igyekezett, csak előbb megnézte Ciprust és Csehországot

Folytattuk a tiltólistán lévő belarusz vezetőnek adott magyar vízum ügyének feltárását. A magyar külügy elismerte, hogy schengeni vízumot kapott tőlük Lukasenka bizalmi embere, Vladimir Bazanov. Állításuk szerint Svájc nevében adták ki, mert ilyen ügyekben megállapodásuk van az alpesi országgal Belaruszra.

Szalai Bálint rákérdezett a svájci nagykövetségnél arra, hogy tényleg Svájcba szándékozott-e menni Bazanov, csak előtte megnézte Ciprust és Csehországot. A schengeni vízumot ugyanis jellemzően ott kell kérelmezni, ahol a beutazó a legtovább fog tartózkodni. Viszont honlapjuk azt mutatja, hogy a svájci állam szerint ez a minszki magyar vízumképviselet nem üzemel. Rákérdeztünk, hogy ez így volt-e már májusban is, amikor a magyar külügy kiadta a vízumot.. Várjuk a bécsi nagykövetség válaszát.

Svájc nevében Magyarország két helyen bírálhat el schengeni vízumot: Minszkben és Kisinyovban. A minszki nagykövet egy vízumügyben ismert ember Magyarországon, Csutora Zsolt, a keleti nyitásért felelős egykori helyettes államtitkár. Ő segédkezett még bakui nagykövetként az azeri baltás gyilkos 2012-es hazaengedésében.

Hivatalba lépett Olof Scholz, az Angela Merkel hosszú regnálása utáni új német kancellár, a baloldali-zöld-liberális koalíció vezetője. Üdvözlet helyett dühös kormányzati reakciók fogadták magyar részről. Németh Szilárd államtitkár nemrég egyértelműen az 1944-es magyarországi német bevonulással vont párhuzamot a német politika – a kormányprogram ismertében – várható éles váltása miatt. Orbán Viktor pedig nyílt sisakos küzdelmet ígért írásában.

Egy éve adták be az első koronavírus elleni oltást

2020. december 8-án adták be az első Covid elleni védőoltást a 91 éves brit Margaret Keenan-nek. A Pfizer-BioNTech emlékeztető oltása várhatóan egy évig biztosít védelmet, mondta videónkban a Pfizer vezérigazgatója.

A BioNTech és a Pfizer ún. mRNS vakcinája volt az első klinikailag engedélyezett Covid19-vakcina. Kifejlesztéséhez a Szegedről indult Karikó Katalin évtizedes mRNS-kutató munkája és szabadalma járult hozzá. Magyarországon először 2020. december 26-án a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében oltottak a vakcinával.

Magyarországon az elmúlt 24 órában 7310 új fertőzöttet igazoltak, és 215 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Magyarországon még nem mutatták ki, de egyre több országban jelenik meg az omikron, amelyről Karikó Katalin azt mondta, ez hozhatja el a járvány végét.

További kellemes napot kívánok:

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG