Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Donáth Anna: Kellett a Momentumnak a Magyar Péter-jelenség okozta pofon


Donáth Anna az EP-lista-vezetők vitáján, 2024. május 17-én
Donáth Anna az EP-lista-vezetők vitáján, 2024. május 17-én

„Ránk örökké szükség van” – Donáth Anna, a Momentum elnöke. Lakner Zoltán: Élet vagy halál – végsőkig emelte a Fidesz a választás tétjét. Brüsszel és a háborús pszichózis.

„Ránk örökké szükség van” – Donáth Anna, a Momentum elnöke

Kellett a Momentumnak a pofon, amit a Magyar Péter-jelenség okoz az ellenzékben, mert a párt mindig akkor a legjobb, amikor csak megy, és csinálja, amiben hisz, mint egy ötéves a sípályán – mondja a párt listavezetője. Szerinte nem beledarálódtak, maximum beleszürkültek a rendszerbe, de olyan nincs, hogy „békésen, a rendszer szabályai alapján leváltod a rendszert, de közben protestként nem fogadod el a rendszer szabályait”. Donáth Anna mindenképp kimegy Brüsszelbe, de ha kellően nagy támogatást kap, akkor vállalja, hogy levezényli a Momentum poszt-Magyar Péter-i szakaszát, egy kis liberális pártét egy olyan országban, ahol a magyar alt-right szitokszóvá tette a liberalizmust.

Lakner Zoltán: Élet vagy halál – végsőkig emelte a Fidesz a választás tétjét

Magyar Péter az elmúlt harminc év politikai elitjének leváltásááig, a Fidesz ugyanakkor egyenesen élet vagy halál kérdésééig emelte a most vasárnapi választás tétjét – véli Lakner Zoltán politológus. Elemző podcastunkban összegeztük a kampány tanulságait, különlegességeit.

Brüsszel és a háborús pszichózis

Nem kizárólag a Fidesz riogat világháborúval Ukrajna kapcsán, más európai pártok is beszélnek erről a választási kampányban. Brüsszel mégsem harcra, hanem békekonferenciára készül, csak ezt a magyar kormányfő nem szokta emlegetni. Esélylatolgatás és 7. cikkely a voksolás előtti utolsó podcastban.

Hazánk EU-elnöksége alatt a bizottság „mérsékelt aktivitást” fog tanúsítani a magyar eljárásokban

Lassan három éve vizsgálja a magyar hulladékkoncessziós rendszert az Európai Bizottság, az biztosnak tűnik azonban, hogy a következő fél évben nem lesz érdemi előrelépés. Egy birtokunkba került belső dokumentum szerint Brüsszelben megígérték, hogy ha a kormány együttműködő, a magyar elnökség alatt jegelik a hazánk ellen indított jogsértési eljárásokat.

Szijjártó Péter Oroszországban jelentette be, hogy elmegy az ukrán békekonferenciára

Magyarország külügyminiszteri szinten részt vesz a június 15-én kezdődő svájci Ukrajna-békecsúcson, a kormány ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy nem lesz jelen mindkét érintett fél – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szentpéterváron. A bejelentésre a budapesti amerikai nagykövet is reagált.

Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal fenyegetett, hogy fegyvereket küld az Ukrajnát támogató országok ellenségeinek.

Megvette a Ferihegyi repülőteret a magyar állam és francia partnere

Ismét állami kézbe került a budapesti repülőtér, miután csütörtökön aláírták a megállapodást. Az állam nyolcvan százalékos tulajdonrészt vásárolt a repteret üzemeltető cégben 1200 milliárd forintért. Emellett 450 milliárd forintnyi hitelt is a nyakába vett.

A debreceni Aranybikával erősít az MCC, csak a tervezés hétszázmillió forint

Több mint hétszázmillió forintot költhet debreceni központjának terveire a közpénzzel jócskán kitömött fideszes elitképző, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány, amelynek ötszázmilliárd forint körül lehet a vagyona a K-Monitor szerint.

Elutasította az ügyészség Dobrev Klára feljelentését Sulyok Tamás ügyében

A Demokratikus Koalíció EP-lista-vezetője szerint Sulyok Tamás 2014 és 2019 között jogosulatlanul vette fel alkotmánybíróként a fizetését, mert nem jelentette be az összeférhetetlenségét, és ezzel csalást és hivatali visszaélést követett el. Az ügyészég szerint viszont Sulyok Tamás alkotmánybíróként nem látott el ügyvédi tevékenységet, így jogszerűen vette föl alkotmánybírósági juttatásait.

A BKV tulajdonában áll az az épület, ahol plakátok sora hirdeti, hogy az ellenzék – közte Karácsony Gergely – háborúpárti

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott az okokról a Szabad Európának. Megkérdeztük tőle azt is, hogy Karácsony Gergely márciusi ígérete ellenére miért nem vágott le egyetlen, házhomlokzatot eltakaró óriásmolinót sem saját kezűleg.

Hollandiában már csütörtökön megkezdődött a szavazás

Megkezdődtek a négy napon át tartó európai parlamenti választások, Hollandia nyitotta a sort. Hiába szavaznak korábban több EU-tagállamban, az előzetes eredmények közlésével vasárnapig várniuk kell, amikor mindenütt befejeződik a voksolás.

A német kancellár a súlyos bűncselekményeket elkövető bevándorlók kitoloncolását ígérte

Olaf Scholz a szövetségi parlament alsóházának ülésén jelentette be, hogy megkezdik a veszélyes afgán és szíriai menedékkérők hazaküldését.

Amit még tudni érdemes

„Mindenki érti, mi történik a háttérben” – így menti a rendszer Tiborczot és a haverokat a gigászi ingatlanbuktától (HVG)

Befuccsolásgyanús beruházásoktól szabadítja meg egy speciális jogi megoldással kegyenceit a kormány: feleslegesen megvesz tőlük 350 ezer négyzetméternyi irodát sok száz milliárdért.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG