Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Egyik áldozata szerint már 1990-ben is tudta mindenki a bicskei igazgatóról, hogy pedofil


Novák Katalin köztársasági elnök kárpátaljai gyerekeket fogad a Sándor-palotában 2022. november 22-én
Novák Katalin köztársasági elnök kárpátaljai gyerekeket fogad a Sándor-palotában 2022. november 22-én

Megszólalt V. János egyik korai áldozata: „Már 1990-ben is nyílt titok volt.” Orbán Viktor Prágában a háborúról: Most nem a morális kérdések ideje van. 82 nap és 8 nap: így pörögtek le a Fidesz államfőinek lemondási botrányai.

Megszólalt V. János egyik korai áldozata: „Már 1990-ben is nyílt titok volt”

Az elmúlt hetekben tele volt a sajtó a bicskei gyermekotthonban a kétezres években történtekkel. A kormányoldal – de maga a kegyelmet kapó K. Endre is – azzal védekezik, amikor a többször kitüntetett pedofil igazgatóról van szó, hogy nem lehetett tudni, V. János mit művel a gondjaira bízott gyerekekkel. Most azonban egy olyan áldozat történetét mutatjuk be, akinek esete ennek ellenkezőjére utal.

Orbán Viktor Prágában a háborúról: Most nem a morális kérdések ideje van

Hiába próbálták a prágai V4-csúcs résztvevői a közös ügyeket hangsúlyozni, nem tudták eltakarni, hogy soha ilyen megosztott nem volt a négy közép-európai állam. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor „liberális társasjátéknak” nevezte azt, hogy a nyugati vezetők kétoldalú találkozókat bonyolítanak le egymással, Robert Fico pedig szégyennek nevezte a szlovák közmédia kérdését.

82 nap és 8 nap: így pörögtek le a Fidesz államfőinek lemondási botrányai

Orbán Viktor miniszterelnök megmondta, és úgy is lett: az államfőválasztást ezúttal úgy oldották meg, hogy még átmeneti zavar sem keletkezett. Schmitt Pál a plágiumbotrány kirobbanása után még 82 napig maradt elnök, utódja megválasztásához további 38 nap kellett. Ehhez képest Novák Katalin a kegyelmi ügy kirobbanása után nyolc nap elteltével le is mondott, utódját pedig az első adandó alkalommal megválasztották. Mindkét megbukott köztársasági elnököt a 2010 utáni Orbán-kormányok választották meg.

EU-s szinten nehezebb lesz szájzárat tenni az újságírókra és a jogvédőkre

Az Európai Parlament (EP) elsöprő többséggel támogatta azt a jogszabálytervezetet, amely határokon átnyúló ügyekben fokozott védelmet nyújt újságíróknak, emberi jogi és környezetvédelmi aktivistáknak az elhallgattatásukra irányuló, visszaélésszerű perekkel szemben.

Sóskúti Civil Kör: Minden eszközzel tiltakozunk az akkufeldolgozó ellen

A sóskúti civilek bíznak benne, hogy a kormányzat meghallgatja az érveiket a nyolcnapos társadalmi vitában, amely az akkufeldolgozó kiemelt beruházássá nyilvánításáról szól. A kormány lépésével a helyi népszavazás is kérdésessé vált. A helyiek elsősorban azért ellenzik az üzemet, mivel rendkívül közel működne a lakott területekhez. A szlovén cég már február végén elindítaná a gyárat.

Joe Biden: Izrael kész szüneteltetni a háborút a ramadán idejére, ha meg tudnak egyezni a túszokról

Izrael hajlandó lenne felfüggeszteni a háborút a Hamász ellen Gázában a közelgő muszlim böjti hónap, a ramadán idejére, ha meg tudnak egyezni az iszlamista terroristák által továbbra is fogva tartott túszok egy részének elengedéséről – jelentette be az amerikai elnök.

Francia elnök: A szövetségesek közösen látják el közép- és nagy hatótávolságú rakétákkal Ukrajnát

Európai vezetők arról állapodtak meg, hogy koalíciót hoznak létre Ukrajna ellátására közepes és nagy hatótávolságú rakétákkal, illetve bombákkal, hogy támogassák Kijev önvédelmi erőfeszítéseit – közölte Emmanuel Macron a kontinens vezetőinek párizsi csúcstalálkozója után.

Amit még tudni érdemes

A végén kiderül, mégsem csak vicc, hogy Lévai Anikó mondja meg, mikor vonuljon vissza Orbán (HVG)

Lévai Anikó imidzse inkább a családot egyben tartó háttérember, jószolgálati nagykövet, de ha jobban megnézzük, eddig is volt nyoma közéleti tevékenységének – például földtulajdonosként vagy a testvére körül kinövő gazdasági birodalom révén.

Kreatív pénzosztás: 3575 milliárd forintot fizetett ki eddig a rezsialapból az Orbán-kormány, de ennek csak a fele ment egyértelműen az eredeti célra (Népszava)

Hosszú a lista, csaknem négyszáz tételből áll. Minisztériumok, börtönök, sportlétesítmények, MVM, vízközművek, iskolák, kórházak, titkosszolgálatok, a Hungaroring, dologi kiadások, személyi juttatások – mind olyan szervezetek és célok, amelyekre felmérésünk szerint 2022 ősze óta több ezer milliárd forintot költött az Orbán-kormány a rezsivédelmi alap pénzeiből.

A Schadl-ügy vádlottjainak juthattak a zsírosabb végrehajtási ügyek (RTL)

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar automatikus rendszeren keresztül, nagyjából véletlenszerűen osztja szét a végrehajtási ügyeket mintegy 200-250 iroda között. A Schadl-ügy vádlottjainak irodái azonban valamiért – egy-két kivételtől eltekintve – nagyságrendekkel több árbevételt értek el, mint az azonos területen dolgozó végrehajtók.

NER-elit a Balkánon: magyar állami „csilliárdok” nélkül ott sincs biznisz (Válasz Online)

Szó sincs arról, hogy a NER fő alakjai igazi külpiaci versenyben akarnák bizonytani vállalkozói rátermettségüket. Ezekhez az üzletekhez is ugyanúgy magyar állami tőkét és hiteleket használnak – százmilliárd forintos nagyságrendben –, mint a hazaiakhoz.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG