Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Népszerű célpont a nyugati szélsőjobbosok körében Magyarország


Tucker Carlson ismert amerikai jobboldali médiaszemélyiség Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten 2021. augusztus 2-án
Tucker Carlson ismert amerikai jobboldali médiaszemélyiség Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten 2021. augusztus 2-án

Miért érzik otthonosan magukat Magyarországon a külföldi szélsőjobboldali aktivisták? A nikkel nem is veszélyes – ezzel győzködték az ácsiakat a katódgyárról tartott lakossági fórumon. Hárommilliárd forintba került, mégsem lesz magyar díjugrató lovas az olimpián.

Miért érzik otthonosan magukat Magyarországon a külföldi szélsőjobboldali aktivisták?

Két ismert, fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai is beiratkozott az ELTE egyik nyári magyar nyelvi kurzusára. Egyikük évek óta itt él. Csoporttársaikban félelmet keltett a jelenlétük: volt, aki emiatt be sem fejezte a fizetős kurzust, amikor kiderült, kikről van szó. Friss podcastunk vendége a történetet megíró Garamvölgyi Flóra volt, aki a munka háttere mellett arról is beszélt, hogy miért kell különösen körültekintően eljárni, amikor kirekesztő nézeteket valló, szélsőséges személyekről, csoportokról, ideológiákról kell írnia az újságírónak.

A nikkel nem is veszélyes – így győzködték az ácsiakat a katódgyárról tartott lakossági fórumon

A nikkel tulajdonképpen hasznos anyag, a gyógyszeriparban is használják depresszió ellen – az Ácsra tervezett katódgyárról tartott lakossági fórumon az egyik tiltakozó szerint a beruházót képviselő kommunikációs cég illetékese ezzel is próbálta nyugtatni a tervezett üzem környezetszennyezése miatt aggódó helyieket. A polgármester szerint ez az elhangzottak kiforgatása, a tiltakozókat pedig semmivel sem lehet meggyőzni. A Greenpeace szakértője hangsúlyozta, hogy a gyárban használni tervezett NMC rákkeltő, a nikkeles példa pedig csúnya csúsztatás.

Majdnem hárommilliárd forintba került, mégsem lesz magyar díjugrató lovas az olimpián

Szakmailag és gazdaságilag egyaránt átláthatatlan és megkérdőjelezhető döntések kísérték a csaknem hárommilliárd forintból megvalósított olimpiai lovasprogramot, amelynek fő célja az volt, hogy legyen magyar díjugrató a párizsi ötkarikás játékokon. A cél nem teljesült, a lovasszövetség vezetői már 2028-ról beszélnek, az információközléstől pedig elzárkóznak.

Migráció: megint továbblépett az EU a magyar és a lengyel ellenálláson

A visegrádi négyek (V4) vagy nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak, de így is megkapta az Európai Unió Tanácsában a szükséges szavazati többséget a menekültügyi és migrációs paktum még hiányzó utolsó láncszeme, a válsághelyzetekre vonatkozó rendelet, amelynek értelmében ilyen esetben a szolidaritás egyik választható formája lehetne a menedékkérők elosztása.

Elismerte bűnösségét, elítélték a volt fideszes polgármestert

T. Mészáros Andrásnak és az érdi közműcég volt vezetőjének is pénzbüntetést kell fizetnie, amiért a 2019-es helyhatósági választás kampányidőszakában balesetveszélyes állapotban nyitottak meg egy játszóteret.

Szlovákia szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezet be ideiglenesen a magyar határon

Pozsony csütörtöktől átmenetileg visszaállítja az ellenőrzést a szlovák–magyar határ teljes hosszán, az egyelőre tíz napra szóló intézkedés célja az illegális bevándorlók számának visszaszorítása.

A nanovilág kikutatásáért járt a 2023-as kémiai Nobel-díj

Három kutató kapta megosztva az idei kémiai Nobel-díjat, Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus és Alekszej I. Jekimov. A díjat a kvantumpontok felfedezéséért és előállításáért ítélték nekik. Ezek a rendkívül kicsi (azaz nano-) kristályok számítanak azóta is a nanotechnológia sarokkövének.

Lemondásra szólították fel a belarusz Vöröskereszt ukrán gyerekek deportálásával vádolt vezetőjét

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) november 30-ig adott időt Dzmitrij Saucov elmozdítására, máskülönben felfüggesztik a volt szovjet tagköztársaságban működő tagszervezetet.

Amit még tudni érdemes

Amiről Szijjártó hallgat: a Paks II. legfontosabb engedélye még mindig a levegőben lóg (HVG)

Majdnem egy év elteltével még zajlik annak a frissített dokumentumnak az elbírálása, amely Paks II. végleges létesítési engedélyének az alapja – az atomhivatal az elbírálást eredetileg 120 napra taksálta.

Páncélautók, VIP-kocsik: Orbán Viktor vendégeinek utaztatása hatalmas összeget emésztett fel (RTL)

Elképesztő vendégsereget csődített össze a kormány a nemzeti ünnepre és az atlétikai világbajnokság kezdetére – igaz, sem az Európai Unió, sem a visegrádi országok vezetőit nem hívták meg. A vendégek szállítási szolgáltatásainak beszerzésére bruttó 444,5 millió forintért szerződtek az állami hirdetések miatt ismertté vált, nyíltan fideszes Balásy Gyula cégeivel.

Az észrevétlen aranykor vége – a cigányság szenvedte meg leginkább az oktatási reformot (Válasz Online)

A magyar oktatásügy aranykora a nyolcvanas évek közepén kezdődött a cigányság számára, és a 2011-ben kezdődő reformlépésekkel fokozatosan ért véget. A közoktatás átalakítása az utóbbi években egyre súlyosabban érinti a középosztályt is, de ez a hatás a roma gyerekeknél szinte azonnal jelentkezett, és évtizedek óta nem látott oktatási diszkriminációt okozott egy most megjelent kutatás szerint.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG