Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Elemző: Szemmel látható a düh az Orbán-rendszerrel és az ellenzékkel szemben egyaránt


Tüntetés a kegyelmi ügy miatt Budapesten 2024. február 16-án
Tüntetés a kegyelmi ügy miatt Budapesten 2024. február 16-án

Ruff Bálint: Egy lojális aláírógépre van Orbánnak szüksége. Jávor Benedek: Derüljön ki, hogy az LMP melyik kapura játszik! Húsz éve ölt az azeri baltás gyilkos.

Ruff Bálint: Egy lojális aláírógépre van Orbán Viktornak szüksége

Milyen kihívásokkal néz szembe a Fidesz? Mennyit árthat Magyar Péter? Az ellenzék megérti-e a youtubertüntetés üzenetét? Valóban a jogszabályokon múlik a hatékony gyermekvédelem? Ruff Bálinttal ezekre a kérdésekre keressük a választ az Elemző mostani adásában.

Jávor Benedek: Derüljön ki, hogy az LMP melyik kapura játszik!

Az LMP Vitézy Dávid indításával azt kockáztatja, hogy kizárják az Európai Zöld Pártból – mondja Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek EP-lista-vezetője. Jávor elismerte, hogy öt évvel ezelőtt feláldozta őt Karácsony Gergely a nagypolitikai alkuk oltárán, de szerinte ez most nem ismétlődhet meg.

Húsz éve ölt az azeri baltás gyilkos

Azért jött Budapestre, hogy gyilkoljon. 2004 februárjában valósággal kivégzett egy örmény kollégistát Ramil Szafarov. A baltás gyilkosként elhíresült azeri katona ennek ellenére jelenleg szabadon van – köszönheti ezt annak, hogy a magyar kormány 2012-ben kiadta Azerbajdzsánnak.

Már csak száz nap az európai szuperválasztásig

Az előzetes terv alapján csak szeptemberben szavaz majd az új Európai Parlament az Európai Bizottság következő elnökéről. Alig több mint száz nappal az európai választás előtt egyre jobban körvonalazódik a szavazás utáni menetrend.

Magyarország blokkolta az ukrajnai háború második évfordulójára szánt közös EU-nyilatkozatot

Brüsszeli diplomáciai források szerint a kormány nem járult hozzá a közös európai uniós nyilatkozat elfogadásához, amelyet a közösség az ukrajnai háború 2022. februári 24-i megindításának második évfordulójára időzítve adott volna ki.

Kiss Mari: Nem gondoltam, hogy gyűlölni fogjuk egymást

A színművész szerint a politikai nyomás abban is látszik, hogy ki válhat kedveltté, míg régen a színvonal igény és követelmény is volt. Novák Katalin Győzikét felköszöntötte a születésnapján, míg Presser Gábor esetében erről nincs hír. A tolerancia helyett a hencegés és a büntetőfékezés lett az alap.

Věra Jourová: Európa nem teríthet tovább vörös szőnyeget a putyini narratíva elé

A nagy digitális platformoknak nem szabad többé vörös szőnyeget teríteniük a putyini narratíva elé – hangsúlyozta Věra Jourová, az Európai Bizottság jogállamiságért felelős alelnöke, aki a vele készült interjúban létfontosságúnak nevezte a tagállamok választási rendszerének megerősítését az európai választások előtt elsősorban az agresszív orosz információmanipulációval szemben.

Mitévő lesz most a legfényesebb csillagát elveszítő orosz ellenzék?

Négy éve arról kérdezték dokumentumfilmesek Alekszej Navalnijt, hogy mit üzenne az oroszoknak, ha megölnék, amiért szembeszáll Vlagyimir Putyin elnökkel. „Nem szabad feladni. Ha úgy döntöttek, hogy megölnek, az azt jelenti, hogy hihetetlenül erősek vagyunk, és ezt ki kell használni” – válaszolta. Az ellenzéki vezetők nagy többsége azonban mára halott, külföldre menekült vagy börtönben van.

A szankciók ellenére francia, német és amerikai cégektől is importált az orosz vadászbombázógyár

Oroszország egyik vezető repülőgépgyártója továbbra is importált európai és amerikai beszállítóktól alkatrészeket és más berendezéseket, annak ellenére, hogy Moszkva 2022 februárjában megkezdett ukrajnai invázióját követően a Nyugat szankciókat vezetett be.

Amit még tudni érdemes

A kormánynak a tervezés és a végrehajtás sem megy, bizonyos értelemben visszatért a Gyurcsány-korszak (Népszava)

Tavaly az államháztartási hiány a GDP 6,5 százaléka lett, így immár negyedik éve zár a büdzsé hat százalék feletti mínusszal. Bizonyos értelemben visszatért a Medgyessy–Gyurcsány-korszak, mivel a mostanihoz hasonló laza költségvetési politika a 2002–2006 közötti évekre volt jellemző.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG