Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: EP-többség: Sürgősen kezdeni kell valamit azzal, hogy az Orbán-kormány megbénította az EU döntéshozatalát


Az Európai Parlament strasbourgi ülésterme
Az Európai Parlament strasbourgi ülésterme

Az EP többsége szerint Orbán Viktor már Európa cselekvőképességét veszélyezteti. Háy János: Az elit tagjai köpnek a társadalom többségére. Iskolai menza: a sótartalma kevés, az ára borsos.

Az EP többsége szerint Orbán Viktor már Európa cselekvőképességét veszélyezteti

Európa mumusaként ábrázolták a politikai centrumhoz tartozó EP-képviselők Orbán Viktort a szerdai plenáris vitán, megismételve a fenyegetést, hogy bíróság elé viszik az Európai Bizottságot a pénzcsapok megnyitása miatt. Ursula von der Leyen szerint a kormány teljesítette a kifizetés feltételeit, de további húszmilliárd eurós kifizetés befagyasztva marad.

Háy János: Az elit tagjai köpnek a társadalom többségére

Az író szerint a többségi társadalom semmit nem tesz azért, hogy egymillió ember ne mélyszegénységben éljen Magyarországon, ezért gyalázatos, ahogy a kérdéshez viszonyulunk, miközben harminc éve legitimizálva van a lopás, és minden párt a tolvajok seregébe jelentkezett az angyaloké helyett. Ezért reméli, hogy egyszer valaki tényleg rohadt nagyot csap arra a kézre, amelyik jogtalan pénzek után nyúlkál. A háborúról úgy gondolja: orosz és amerikai részről is jelen vannak a hazugságba csomagolt nagyhatalmi érdekek.

Iskolai menza: a sótartalma kevés, az ára borsos

Idén lesz tíz éve, hogy a kormány rendeletben szabályozta a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat, és egy éve, hogy az utolsó jelentős áremelés megtörtént a menzákon. A szabályozás pozitív hozadékai mellett a szülők benyomásai elég változatosak a közétkeztetés színvonaláról. Az iskolai menzákra kerülő ételek sótartalma alacsony, az ára viszont meglehetősen borsos. Az elmúlt másfél évben kétszer is jelentős áremelést hajtottak végre a köznevelési intézmények közétkeztetésében, ebből viszont várhatóan nem lesz repeta, hiszen jönnek az önkormányzati választások. Változott-e bármi a konyhában és a tányéron az elmúlt egy évben? Ennek jártunk utána.

Kampánytémává válhat a bezárt posták sorsa az önkormányzati választások előtt

2022 novembere óta több száz postát zártak be az országban, az intézkedést költségcsökkentéssel indokolták. Amikor megkérdezték a bezárásokról a miniszterelnököt, Orbán Viktor azt mondta: régóta küszködnek azzal, hogy a Magyar Posta veszteséges vállalat, ezért át kell alakítani, meg kell újítani. A vállalat partneri programot hirdetett, azonban egyelőre sok településen, városrészben így is levél- és csomagszolgáltatás nélkül maradtak az ott élők. Nemrég Kuczogi Jakab foglalkozott e témával, vele beszélgettünk friss podcastunkban.

PDSZ: Az oktatás nem világnézet vagy pártállás kérdése, mindenkinek fontos kell hogy legyen

Újabb egyeztetést tartanak a pedagógus-szakszervezetek képviselői Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral. „Azt reméljük, meg fogjuk tudni, mennyi lesz az annyi, hogy néz ki a 32,2 százalékos béremelés” – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

A Mazsihisz ellenzi, hogy szemkilövetős szobrot állítsanak a zsinagóga elé

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége jelezte, hogy ha hivatalossá válik a terv, tiltakozni fog az ellen, hogy szemkilövetős szobrot állítsanak a Dohány utcai zsinagóga elé. A kezdeményező fogtechnikus nyíltan az idei választásokra célozva, kampánycéllal is építtetné a szobrot a Fidesz támogatására.

Hiába törölték el az egykepolitikát, zsinórban második éve fogynak a kínaiak

Kína népessége kétmillióval csökkent 2023-ban, és ez zsinórban a második ilyen év. A születések száma hét éve visszaesőben van, a halálozásoké pedig megugrott a Covid–19-korlátozások feloldása után.

Davos – Antony Blinken szerint Izrael biztonságához a palesztin államon keresztül vezet az út

Az amerikai külügyminiszter ismét a „palesztin államhoz vezető út” szükségességét hangsúlyozta a Világgazdasági Fórum éves találkozóján a svájci Davosban. Azt mondta, hogy Izrael „nem érheti el a valódi biztonságot ennek hiányában”.

Amit még tudni érdemes

Ezermilliárd jöhetne egy új EU-alapból épületfelújításra, rezsitámogatásra, ha az Orbán-kormány csak a rászorulóknak tenné elérhetővé a támogatást (Népszava)

Az energiaválság láthatóvá tette a rezsicsökkentés súlyos mellékhatását: a lakások több mint fele energiapazarló. A kabinetnek lenne esélye változtatni, de az uniós alap eléréséhez át kellene alakítani a támogatási rendszert.

Budapest NER-port: Orbánnak személyesen fontos, a haveroknak pedig nagy üzlet lehet a repülőtér megszerzése (HVG)

A kormány annyira meg akarja szerezni a budapesti repülőteret, hogy szavazatelsőbbségi és egyéb különleges jogokat is kész volt átengedni azoknak a befektetőtársaknak, akik hozzásegítik ehhez. Ha eljutnak a szerződésig, Orbán Viktor barátai újabb üzletekhez jutnak.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG