Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Miközben átlépte a negyvenezret a Covid áldozatainak száma, Orbán kiállt a kazah elnök mellett


Tüntetők ellen kivezényelt katonák Kazahsztán fővárosában, Almatiban 2022. január 6-án
Tüntetők ellen kivezényelt katonák Kazahsztán fővárosában, Almatiban 2022. január 6-án

Átlépte a negyvenezret a koronavírus magyarországi áldozatainak száma; a következő hetekben megkaphatja az európai engedélyt a Pfizer Covid-gyógyszere. Egy pécsi jogász szerint alkotmányellenes a kormány most futó kampánya; 65 éves korában elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke.

Érkezhet Európába a Pfizer Covid-gyógyszere

Hétfő óta 3382 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak Magyarországon, a járvánnyal összefüggésbe hozott halálesetek száma 69, velük az elhunytak száma 40 016 főre emelkedett. Jakab Ferenc virológus szerint az ötödik hullám lecsengésével sem ér véget a világjárvány, csak egy újabb szakasza fejeződik be.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának közlése szerint hamarosan Európában is elérhető lesz a Pfizer Covid ellen kifejlesztett gyógyszere. Az Egyesült Államokban már engedélyezték a Paxlovid nevű gyógyszert, mert kilencven százalékban hatékonynak bizonyult a koronavírus-fertőzést követő súlyos betegség megakadályozására.

Az ügyészséghez fordult a jogász a kormányzati plakátok miatt

A rendőrök országszerte fellépnek a plakátokat letépő, megcsonkító, átmázoló aktivisták ellen, és gyakran meg is bírságolják őket. Heindl Péter jogász sorra ragasztja rá saját üzenetét a kormányzati Magyarország előre megy! Nem hátra. plakátotokra Pécsett. Nem tart attól, hogy ezért megbüntetik, mert úgy véli, tettével épp a törvényességet védi, mivel a plakát alkotmánysértő. Fel is jelentette az ügyészségen a hirdetményt kihelyeztető kormányszervet.

Elhunyt az Európai Parlament elnöke

David Sassoli súlyos betegség következtében, 65 éves korában hunyt el. 1956. május 30-án született Firenzében. Több mint tíz éven át tagja volt az Európai Parlamentnek, miután az újságírásról politikai pályára váltott.

Orbán felajánlotta segítségét Tokajev kazah elnöknek

Egyetlen központból irányított puccskísérletről beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a tüntetési hullám kapcsán, míg a tüntetések leverésében segédkező oroszok nyugati beavatkozásról. A kazah ellenzéki politikusok azt állítják, a békés tüntetések kormánypárti provokátorok miatt fordultak erőszakba. Hírösszefoglalónk Kazahsztánból.

Eközben Szijjártó Péter magyar külügyminiszter arról beszélt, hogy orosz segítséggel menekítettek ki hat magyart és családtagjaikat Almatiból. Szijjártó Tokajevhez hasonlóan az „alkotmányos rend megdöntésére tett kísérletként” beszélt a tüntetésekről, és elmondta: Orbán Viktor kifejezte szolidaritását Tokajev elnöknek és felajánlotta segítségét Kazahsztánnak.

Kvíz: Merre van az előre?

„Magyarország előre megy, nem hátra” – hirdeti választási kampányában a kormány, de merre van az az előre? A Fidesz–KDNP 2010-ben adott ki utoljára részletesebb választási programot, azóta csak szűkszavúan annyit fogalmazott meg, hogy „Folytatjuk”. De mit ígért 2010-ben?

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG