Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Hónapok óta Magyarország vezeti az EU inflációs rangsorát


Már november óta a magyar infláció a legmagasabb az EU-ban. Március 27-én szavaz a finn NATO-csatlakozásról az Országgyűlés, a svédről majd csak később. Az uniós korrupciós lista utolsó helyén – „Kleptokrata állam van most már Magyarországon”.

November óta a magyar infláció a legmagasabb az Európai Unióban

Az Európai Unió statisztikai hivatalának friss adatai szerint toronymagasan vezet a magyar infláció a tagállamok között, miután hazánkban 25,8 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak februárban az egy évvel ezelőttinél. Magyarország tavaly november óta tartja a listavezető pozíciót. A kormány szerint az ukrajnai háború miatt magas az infláció, a szakértők szerint azonban a hazai gazdaságpolitika is sokat tett azért, hogy Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak.

Március 27-én szavaz az Országgyűlés a finn NATO-csatlakozásról, a svédről csak később

Törökországon kívül egyedül Magyarország nem ratifikálta még a két ország NATO-felvételét. A Fidesz frakciója először bejelentette, hogy március 31-én lesz a parlamenti zárószavazás, később közölték, hogy a finn csatlakozásról már 27-én szavaznak. Svédország ügyében később döntenek.

A kormány tavaly nyár óta húzza az időt, azóta különböző kifogásokkal nem veszik napirendre az ügyet az Országgyűlésben. A szavazás elhalasztásáról legutóbb március 14-én számoltunk be, amikor a kormány kezdeményezte, hogy a korábban már véglegesített menetrenddel szemben ezen a héten ne üljön össze az Országgyűlés, így a NATO-bővítésről is csak ezt követően lehet majd a zárószavazás.

Az uniós korrupciós lista utolsó helyén – „Kleptokrata állam van most már Magyarországon”

Egy húszmillió forintos, nagy-magyarországos virágágyás kockakövekből kirakva. EU-s pénzből soha fel nem épült inkubátorház. Lepukkant utca, amit az ingyenpénz miatt inkább tanösvénnyé kereszteltek át, de még a helyiek sem tudnak róla. Báthory Róbert a Szabadon legújabb epiódjában egynapos túrára indult Hadházy Ákossal, a korrupciógyanús esetek felderítésének élharcosával.

Tíz év, 26 ezer halott a Földközi-tenger migránstemetőjében

2014 őszén, tehát kilenc és fél éve süllyedt el Lampedusánál az a bevándorlókat szállító hajó, amelynek katasztrófájában legalább 181-en vesztették életüket, pár hete Calabriánál pedig 72 áldozata volt egy hasonló tragédiának. Az elmúlt tíz év során legalább 26 ezer ember halt meg a Földközi-tengeren – valamennyien lélekvesztőn utazó migránsok voltak. Az embercsempészek üzlete továbbra is pörög, az EU pedig képtelen átfogó szabályozást alkotni.

Négymillió lőszert küldene az EU Ukrajnának

Az Európai Békekeretet szeretné az EU a továbbiakban is arra használni, hogy az ukrán hadsereget fegyverekkel és lőszerrel lássa el. A háború jelenlegi szakaszában óriási mennyiségű hadianyagra van szükség, az ukránok nem tudják tartani a lépést az orosz tüzérséggel. Az EU a saját készleteit adná át, miközben az európai védelmi ipar felpörgetése a cél.

Elfogatóparancsot adtak ki Putyin ellen Ukrajnával kapcsolatos háborús bűnök miatt

A Nemzetközi Büntetőbíróság pénteken elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen háborús bűncselekmények miatt, mert a gyanú szerint részt vett ukrajnai gyermekrablásokban.

Eközben a Kreml bejelentette, hogy további hatvan nappal meghosszabbítják azt az egyezményt, amely lehetővé teszi Ukrajnának, hogy gabonát exportáljon fekete-tengeri kikötőin keresztül.

Szlovákia pedig közölte, hogy jóváhagyta a tervet, amelynek értelmében átadja Ukrajnának 13, szovjet időkből származó MiG–29-es vadászgépből álló flottáját. Ezzel a második NATO-tagállam lesz, amely eleget tesz az ukrán kormány ilyen irányú kérésének.

Dezinformációs háború: Kína és Oroszország nagyon együttműködik a propagandában

Az egy éve tartó ukrajnai háború során Kína és Oroszország egyre közelebb került egymáshoz az információs térben. A két ország gyakran a másik narratíváját ismétli az állami médiában a Nyugat aláásására irányuló szélesebb körű stratégia részeként – állapítja meg a Német Marshall Alap új jelentése.

Egy másik cikkünkben azt a kérdést boncolgattuk, hogy képes lehet-e Kína békét teremteni Oroszország és Ukrajna között, miután a pekingi béketerv bemutatása után Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn háromnapos látogatásra Moszkvába utazik, hogy tárgyaljon orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, valamint virtuálisan egyeztethet Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel.

Kitart az orosz gazdaság, de egyre nagyobb kihívásokkal néz szembe

A Nyugat szankciókkal sújtott orosz bankokat, magánszemélyeket, korlátozta bizonyos technológiák importját, hogy így limitálja az ukrajnai háború finanszírozási lehetőségeit, de a hétköznapi emberek ennek hatásait egyelőre nem igazán érzik a saját bőrükön. Egyes szakemberek szerint azonban idén az orosz gazdaság fordulóponthoz fog érkezni, így felére csökkenhetnek a kőolaj és a földgáz exportjából származó bevételek, a kereskedelmi többlet pedig a tavalyi mintegy 257 milliárd dollárról nyolcvanmilliárdra olvadhat.

Amit még tudni érdemes

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára (G7)

A magyar kormányok 2004 januárja és 2023. február eleje között összesen 1054 milliárd forint állami támogatást hagytak jóvá 446 projektre egyedi kormánydöntéssel. Ezek összesen nyolcezer milliárd forintnyi beruházást segítettek.

Hat az agymosás, a magyarok egyre kevésbé az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját, inkább Brüsszelt okolják a drágulásért (Népszava)

Bár a hazai élelmiszer-infláció toronymagasan kiemelkedik az EU-s mezőnyből, a magyarok egyre kevésbé az itthoni folyamatokat, sokkal inkább Brüsszelt okolják a drágulásért – derül ki a Publicus felméréséből.

Sok idősnek fogalma sincs, hogy mi vár rá 2023-ban (Pénzcentrum)

Amíg 2022-ben még minden hatodik magyar nyugdíjasnak problémát okozott a mindennapokban rossz egészségi állapota, az arányuk 2023-ban csaknem húsz százalékra nőtt.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG