Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Logikus lépés a Fidesz csatlakozása az ECR-hez, de nem teljesen zavartalan az együttműködés


Orbán Viktor miniszterelnök olasz és lengyel kollégájával, Giorgia Melonival és Mateusz Morawieckivel a brüsszeli EU-csúcson 2023. június 29-én
Orbán Viktor miniszterelnök olasz és lengyel kollégájával, Giorgia Melonival és Mateusz Morawieckivel a brüsszeli EU-csúcson 2023. június 29-én

Mindkét fél nyert: így talált frakciót majdani EP-képviselőinek Orbán Viktor. Fogytán a szövetségesek türelme a svéd NATO-csatlakozás magyarországi akadályozása ügyében. Alkotmánymódosítás jöhet az elnöki kegyelem kérdésében.

Mindkét fél nyert: így talált frakciót majdani EP-képviselőinek Orbán Viktor

Az előző heti EU-csúcs hírei mellett eltörpült az a bejelentés, hogy a Fidesz EP-képviselői a választások után az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójába ülhetnek. Friss podcastunkban körbejárjuk, hogyan születtek a döntések, és miért lehet elégedett mindenki.

Fogytán a szövetségesek türelme a svéd NATO-csatlakozás magyar akadályozása ügyében

Orbán Viktor újabb ígéretet tett a NATO-nak a svéd csatlakozás megengedéséről, ezúttal február vége környékét jelölte meg a főtitkárnak. Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója nem akart arról spekulálni, hogy a többi szövetséges ország részéről mi lehet a következő lépés az ügyben, ugyanakkor figyelmeztette a magyar miniszterelnököt, hogy „nem lehet végtelen a türelmük”.

Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be az elnöki kegyelem kérdésében

Kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében nincs kegyelem – szögezte le a miniszterelnök rövid videójában, amelyben bejelentette, hogy alkotmánymódosítást nyújtott be, hogy hasonló esetben az elkövető ne kaphasson kegyelmet.

Ezzel párhuzamosan az elítélt pedofil igazgató, Vásárhelyi János egyik korábbi áldozata, Pop Mert Julián azt üzente Orbán Viktornak, hogy bár az alkotmánymódosítás fontos lépés, önmagában kevés.

Török Zoltán: Az elmúlt időszak inflációs folyamatai példa nélküliek

Az elemző szerint inflációs szempontból példa nélküli volt az elmúlt másfél év. Brutális sebességgel érkezett meg és rendszerváltáskori méreteket öltött a drágulás üteme. Mostanra megszelídült az infláció, de aligha fog idén négy százalék alá csökkenni: egyelőre velünk marad a magas árszínvonal.

Egy magáncég menti meg a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását Jánosházán

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására létrejött, állami tulajdonú Főkefe tavaly tavasszal jelentette be, hogy bezárja több Vas megyei telephelyét. A vállalat az ötven kilométerrel odébb lévő megyeszékhelyen ajánlott más munkát a dolgozóknak, de ez többségük számára megoldhatatlan, mert sokan a városon belül is nehezen közlekednek önállóan. Most úgy tűnik, hogy egy magáncégnek megéri a megváltozott munkavállalók foglalkoztatása.

Befagyaszthatják az uniós pénzeszközöket – a szerbiai választások tisztaságát vizsgálja az EP

Az Európai Parlament törvényhozói független vizsgálatot kértek a szerbiai szavazathamisítás vádjával kapcsolatban. Az uniós források megvonását is megszavazták arra az esetre, ha a belgrádi hatóságokról kiderül, hogy érintettek a választási szabálytalanságokban.

Az ellenzéki orosz elnökjelölt nem nyugszik bele a választási bizottság elutasításába

Borisz Nagyezsdin, az orosz elnökválasztás reménybeli, egyetlen háborúellenes résztvevője február 8-án azt mondta, hogy a Központi Választási Bizottság (CIK) megtagadta névjegyzékbe vételét a márciusi voksolásra.

Elsöprő győzelmet aratott Alijev a valós kihívók nélküli azeri elnökválasztáson

Azerbajdzsán hivatalban lévő erős embere, Ilham Alijev már az ötödik egymást követő elnöki ciklusára készülhet – derül ki az előrehozott választás közel végleges eredményéből. A voksolás a megfigyelők szerint sem szabad, sem tisztességes nem volt.

Amit még tudni érdemes

Már a látszatra sem adnak: Tiborcz István teljesen összeépült a magyar állammal (Válasz Online)

A miniszterelnök veje sokáig ellenállt a közpénz kísértésének – vagy legalábbis próbálta elhitetni, hogy gazdagodását nem központi tőkeinjekcióknak köszönheti. Most vége a szemérmességnek; ahogy egy rendes keleti „demokráciához” illik, itt is nyílttá vált az összefonódás a kormány és a hatalomhoz családilag leginkább kötődő üzletember között.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG