Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Márki-Zay Péter: Magyar Péter megjelenése abszolút felborította az eddigi rendszert


Márki-Zay Péter Budapesten 2024. május 28-án
Márki-Zay Péter Budapesten 2024. május 28-án

Márki-Zay Péter: Orbán Viktor tudja, hogy Lázár János megvezeti. Csatatérkörzetek: Ferencvárosban volt szövetségesek indulnak egymásra. Az Elios Zrt. egyik korábbi tulajdonosa üzemelteti a kaposvári színház büféjét.

Márki-Zay Péter: Orbán Viktor tudja, hogy Lázár János megvezeti

Orbán Viktor azért vette vissza Lázár Jánost a kormányba, mert 2022-ben látta, hogy katasztrofális négy év következik, ezért nem akarta, hogy belső ellenfelei később azt mondhassák: ők jobban csinálták volna. Ugyanakkor a miniszterelnök olyan pozícióba tette, ahol garantált volt a kudarc, nyolcszáz állami projektet kellett leállítania – mondta Márki-Zay Péter a Szabad Európának adott interjúban.

Csatatérkörzetek: Ferencvárosban volt szövetségesek indulnak egymásra

Ferencváros. Egy újabb budapesti kerület, ahol két ellenzéki jelölt is elindul. Baranyi Krisztina jelenlegi polgármesternek a fideszes jelölt mellett a kerületet húsz évig vezető Gegesy Ferenccel is meg kell mérkőznie. Korábbi szövetségesek csatája a IX. kerületben.

Az Elios Zrt. egyik korábbi tulajdonosa üzemelteti a kaposvári színház büféjét

Nem helyi vállalkozás, hanem egy 106 kilométernyi távolságra lévő cég üzemelteti a kaposvári Csiky Gergely Színház büféjét. A Szabad Pécs cikke szerint a mohácsi vállalkozás tulajdonosa jó ismerőse a színház igazgatójának, és korábban résztulajdonosa volt Tiborcz István közvilágítási projektekről ismert érdekeltségének, az Elios Zrt.-nek. A büfét működető vállalkozó egykoron egy gimnáziumba járt Orbán Ráhel férjével.

Hiába volt feltétel, a Mol nem vette meg a kukaholdingot

Sajátosan értelmezi a Mol az állammal kötött szerződését, a kormány pedig kesztyűs kézzel bánik az olajtársasággal: már két alkalommal módosította úgy a hulladéktörvényt, hogy segítsen a Molon.

Fertő tó: Lázár János kész kikötőt ígér nyár végére, de környezetvédők szerint lejárt az egyik engedély

Nincs érvényes vízjogi engedélye a Fertő-partra tervezett állami beruházásnak, pedig a környezeti engedély is erre alapul – állította a Fertő tó Barátai Egyesület. A projektért jelenleg felelős Építési és Közlekedési Minisztérium szerint viszont „minden, jelenleg zajló kivitelezési munkához” megvannak a szükséges engedélyek. A korábban leállított építkezést Magyar Péter is megnézte előző délután.

Fenyő-gyilkosság: Gyárfás Tamás bűnügyi felügyelet alá került

A Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés miatt első fokon már elítélt médiavállalkozó engedély nélkül nem hagyhatja el az országot, lakó- és tartózkodási helyét nem változtathatja meg. Köteles hetente egyszer a rendőrségen személyesen jelentkezni.

Ismét felvonultak a traktorok az EU-s választások előtt – a szélsőjobb meglovagolja a gazdák ügyét

A szélsőjobboldali Flamand Érdek párt a csütörtökön kezdődő négynapos európai választások elé időzítette tüntetését Brüsszel mellett. A cél: felhívni a figyelmet arra, hogy a gazdálkodók termőföldjeit és hagyományos életmódját veszélyeztetik a szerintük fennhéjázó környezetvédők.

A figyelmeztetések ellenére Oroszországban sem feledkeztek meg Navalnij születésnapjáról

Alekszej Navalnij támogatói és rokonai a néhai orosz ellenzéki vezető 48. születésnapjára emlékeztek június 4-én. Moszkvai sírjánál és más orosz városok emlékműveinél tisztelegtek az emberek az idén sokak szerint meggyilkolt aktivista emléke előtt minden hatósági figyelmeztetés ellenére.

A szabadságukkal fizetnek – díjat kaptak borsodi riportjukért a Szabad Európa munkatársai

Báthory Róbert oknyomozó újságíró, Gold Attila operatőr és Németh Balázs technikus Tornanádaskán forgatott. A faluban évek óta azért járnak a szülők börtönbe, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést. A riport Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat kapott. Díjazták a hvg.hu, a Telex és a wmn.hu munkatársait is.

Amit még tudni érdemes

Eszement nagy biznisz a Garancsi–Tiborcz-féle 600 milliárdos állami irodaházprojekt (444)

Három, egymástól független NER-közeli magánberuházó – Tiborcz István, Garancsi István, Balázs Attila – által felépített irodaprojektet vesz vagy vett meg az állam, hogy állami cégek, minisztériumok, háttérintézmények alkalmazottait helyezze el bennük. Az ügyletben érintett irodák összterülete 350 ezer négyzetméter, a vásárlások összértéke több mint hatszázmilliárd forint.

Húzóágazatnak nevezik, mostanában mégis lefelé húzza a magyar gazdaságot az autógyártás (Telex)

Valami baj van az autóiparban. A gyárakból elküldik a bérelt munkaerő egy részét, létszámstopokat vezetnek be, és van, ahol apróságokért rúgnak ki dolgozókat. Iparági pletykák szerint több helyen felmerült, hogy a megrendelések hiánya miatt előrehozzák az általában augusztusban megtartott éves leállást.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG