Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szabadságukkal fizetnek – díjat kaptak borsodi riportjukért a Szabad Európa munkatársai


Báthory Róbert szenior oknyomozó újságíró a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjjal 2024. június 4-én
Báthory Róbert szenior oknyomozó újságíró a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjjal 2024. június 4-én

Báthory Róbert szenior oknyomozó újságíró, Gold Attila operatőr és Németh Balázs technikus Tornanádaskán forgatott. A faluban évek óta azért járnak a szülők börtönbe, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést. A riport Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat kapott. Díjazták a hvg.hu, a Telex és a wmn.hu munkatársait is.

Az Esély Labor Egyesület – az Átlátszó, az ERSTE Stiftung és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék közreműködésével – immár nyolcadik alkalommal osztotta ki az érintettek helyzetét jól ismerő zsűritagok által odaítélt sajtódíjat.

Az idei díjazottak 2023. január 1. és december 31. között megjelent cikkeikben, riportjaikban, interjúikban és tudósításaikban a szegénység számtalan arcát mutatták be, a lakhatási problémáktól a művészlét nehézségein át az oktatással kapcsolatos strukturális problémákig.

Tévé/videó kategóriában első helyezést ért el az Adósok börtöne – A borsodi falu, ahol a gyerekek ellógott óráiért szüleik a szabadságukkal fizetnek, a Szabad Európa tényfeltáró műsora, a Szabadon egyik epizódja, Báthory Róbert újságíró, Gold Attila operatőr, Németh Balázs technikus valamint Török Csaba vágó munkája.

A borsodi Tornanádaskán évek óta azért járnak a szülők börtönbe, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést. Kollégáink az ő sorsukon keresztül mutatták be, hogy bár a törvények elvileg mindenkire ugyanúgy vonatkoznak Magyarországon, valójában a legszegényebbek kerülnek a legkönnyebben rács mögé.

2022 szeptemberéig Magyarországon több mint 3600 esetben összesen 105 millió forintra bírságolták a hatóságok a családokat a gyerekeik ellógott órái miatt, de ennek az összegnek csupán a negyven százalékát fizették be; a fennmaradó 74 milliót le kellett ülniük. Egy nap a rácsok mögött ötezer forintot ér. A sajtódíjat odaítélő zsűri indoklásában kiemelte, hogy az alapos tényfeltáró munka az óriási társadalmi probléma bemutatása mellett a civil segítők szerepét is hangsúlyozza.

A díjnyertes riportot itt nézheti meg:

A Szegénységről Méltósággal Sajtódíj további kitüntetettjei:

Print/online kategóriában első díjat kapott Iliás-Nagy Katalin, a wmn.hu munkatársa A felnőtt lét szabadsága nem más, mint a kaja kurva sok sajttal – Interjú Lakatos István képregényrajzoló-íróval című munkájáért.

A Print/online kategória különdíjasa a hvg.hu két munkatársa: Serdült Viktória és Fazekas István fotós Pokolinak hívta mindenki, de itt az ideje, hogy ezt elfelejtsük – a veszprémi Torony átalakulása című munkájáért kapta.

A Print/online kategória további különdíjasai a Telex munkatársai. Fábián Tamás, Halász Júlia és Szili Tamás a Nyomorból vinnék az egyetemig a gyerekeket, az állam viszont nem segít rajtuk című munkával érdemelte ki az elismerést.

A Szegénységről Méltósággal Sajtódíj kitüntetettjei (balról jobbra): Báthory Róbert, Iliás-Nagy Katalin, Serdült Viktória és Fábián Tamás
A Szegénységről Méltósággal Sajtódíj kitüntetettjei (balról jobbra): Báthory Róbert, Iliás-Nagy Katalin, Serdült Viktória és Fábián Tamás

A Szegénységről Méltósággal Sajtódíj célja, hogy minden évben a szegénységben élők helyzetét árnyaltan bemutató újságírói munkák kerüljenek fókuszba.

Báthory Róbert harmadszor vehette át a sajtódíjat. 2021-ben különdíjat kapott a Szelfi című podcastsorozatban a Kocsis Krisztián agykutatóval és Zsiga Melinda kick-box-világbajnokkal készített beszélgetésért, 2022-ben pedig azt a videóriportot díjazta a zsűri, amelyben Barna-Lipkovski Miklóssal azt mutatták be, hogyan működik a modern rabszolgatartás Magyarországon.

A rangos szakmai elismeréssel 2023-ban díjazták a Szabad Európa másik munkatársát, Benyó Ritát, aki a Kincsem Park, vagyis a Lovi és a régi Lipót, a pszichiátria egykori dolgozóinak kiszolgáltatott helyzetét, az otthonuk elvesztésétől rettegő emberek sorsát mutatta be videóriportjában.

A díjnyertes videóriportot itt nézheti meg. A történet folytatásáról, amelyben nagy szerepe volt Benyó Rita munkájának, itt olvashat: Újabb siker az OPNI-lakások ügyében.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG