Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Nem a gyermekvédelmi törvénnyel van baj, hanem az azzal szembemenő gyakorlattal


A bicskei gyermekotthon bejárata
A bicskei gyermekotthon bejárata

„Lélegeztetőgépen vannak az intézmények” – szakértői javaslatok a gyermekvédelmi törvényekhez. „Azzal akart jót tenni, hogy szexuálisan molesztálta a gyerekemet?” – öt kislányt is zaklathatott Sz. atya. Megnyílik a pénzcsap a lengyeleknek, lassan Magyarország lehet az egyetlen, aki kimarad az Európai Ügyészségből.

„Lélegeztetőgépen vannak az intézmények” – szakértői javaslatok a gyermekvédelmi törvényekhez

A miniszterelnök évértékelőjében bejelentette, hogy a kormány új gyermekvédelmi törvénycsomagon dolgozik. Hozzátette, hogy a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, az azzal kapcsolatos szabályozást „az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig átfésülik és kiegészítik”. Ezért most szakértőket kérdeztünk arról, hogy mi az, ami semmiképp se maradjon ki az új szabályozásból.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy a Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája nem bocsátotta feltételes szabadságra a bicskei pedofil igazgatót, aki így ismert ítéletei alapján 2026 elején szabadulhat.

„Azzal akart jót tenni, hogy szexuálisan molesztálta a gyerekemet?” – öt kislányt is zaklathatott Sz. atya

Ha bevallja a tetteit, tizenkét év letöltendő börtönbüntetést kap. A görögkatolikus papot azzal vádolják, hogy szexuálisan bántalmazott öt gyermeket. A hajdúnánási parókiáról még 2022-ben helyezték Bagamérra az atyát, akit korábban egy gyermekvédelmi intézmény lelki vezetőjeként feljelentettek egy kislány molesztálása miatt. Abban az ügyben a rendőrség megszüntette az eljárást. Nem sokkal később a bagaméri általános iskolában kezdett hittant oktatni, de alig hat héttel később már feljelentette egy kilencéves lány édesanyja, mert szexuálisan bántalmazta a lányát. Hiába kerestük az atyát, elzárkózott az interjú elől, a Hajdúdorogi Metropolita Egyház sem válaszolt a kérdéseinkre.

Megnyílik a pénzcsap a lengyeleknek, lassan Magyarország lehet az egyetlen, aki kimarad az Európai Ügyészségből

Több mint 136 milliárd eurónyi, eddig jórészt zárolt pénzt szabadít fel most és a következő hetekben az Európai Unió Lengyelország számára, aki ráadásul hamarosan huszonharmadik tagként csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez (EPPO) – jelentették be Brüsszelben.

Vonakodik a versenyjogi fegyvert bevetni az EU a sajtószabadság érdekében

Új kockázatok és fenyegetések kísérik az idei európai parlamenti (EP) választásokat és az azt megelőző kampányt. A befolyásolási kísérletek és álhírek özönét nehéz úgy kivédeni, hogy a közösségi médiában semmilyen etikai szűrő nem működik. Friss podcastunkban állandó brüsszeli tudósítónkkal szóba kerül a felhasználók és az EU felelőssége is.

Tétlen megfigyelőként nézték az állami szervek, hogy bánnak az ápoltakkal a gödi Topházban

Erőszakot, bántalmazást, elhanyagolást, embertelen körülményeket és korlátozó eszközök, így például kényszerzubbony használatát is tapasztalta a Validity Alapítvány az állami fenntartású intézményben fogva tartott 220, fogyatékossággal élő gyermekkel és felnőttel kapcsolatban 2017-ben. A bíróság most első fokon ítéletet hirdetett.

Sóskúti akkufeldolgozó: reménykedve várják a kormány döntését a helyiek

Több száz helybeli írt levelet a kormánynak a sóskúti akkufeldolgozó kiemelt beruházássá nyilvánítása ellen, az önkormányzat pedig határozatban mondta ki, hogy nem fogadja el a kiemelt státuszt, amely jelentősen megkönnyítené az engedélyezést. Közben az is kiderült, hogy az utolsó pillanatban valaki megtámadta a népszavazási kezdeményezést.

Putyin „tragikus” következményekre figyelmeztetett a nyugati katonák Ukrajnába küldése esetére

Az orosz elnök évértékelőjében beszélt a háború állásáról, hazája külkapcsolatairól, illetve „tragikus” következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a Nyugat katonákat küldene Ukrajnába.

Obama egykori tanácsadója szerint túl későn ismerték fel az orosz elnök karakterváltozását

Az Egyesült Államoknak gyorsabban fel kellett volna ismernie Vlagyimir Putyin megváltozott karakterét 2012-es visszatérését követően az elnöki tisztségbe, illetve határozottabban kellett volna fellépnie a korrupciójával szemben – emelte ki Barack Obama egykori amerikai elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója.

Átlépte a harmincezret a halottak száma a Gázai övezetben

A Hamász terrorszervezet uralta palesztin enklávé egészségügyi hatóságai szerint mára legkevesebb harmincezer halálos áldozatot követelt az október elején megindított izraeli katonai művelet. Eközben a helyi híradások szerint egy légitámadásban többtucatnyian életüket vesztették vagy megsebesültek Gázavárosban.

Amit még tudni érdemes

Tavaly 28 olyan döntést hoztak Orbánék, amiről még akár 90 évig nem tudhatunk meg semmit (HVG)

Egyre több titkot gyárt a kormány: a 2022-es 24-gyel szemben tavaly már 28 olyan kormányhatározat született, amelyet azonnal titkosítottak. Így a kormány tagjain és egy nagyon szűk körön kívül ezekről jó eséllyel évtizedekig nem fogunk tudni. Senki semmit.

A kormány egyetlen szereplőre bízná a 200 milliárdos kórházi gyógyszerbeszerzést is (Népszava)

Az ügyben a Rogán Antalhoz tartozó Miniszterelnöki Kabinetiroda dönthet, a koncesszió az egészségügyi intézmények környékére települt patikák sorsát is megpecsételheti.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG