Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Összetett politikai alku és taktika állhat az EU-csúcs felemás eredményének hátterében


Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. december 18-án
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. december 18-án

Orbán Viktor jól kalkulált, azonban nem kapja meg ingyen a pénzt. Balázs Péter: A kormány az egész transzatlanti családdal, harmincöt országgal megy szembe. Kutyák a robotkutatásban – Szelfi Miklósi Ádám biológussal.

Orbán Viktor jól kalkulált, de nem kapja meg ingyen a pénzt

Merőben más színben tüntetheti fel az EU-csúcs eredményeit, ha – mint egyesek tudni vélik – valóban a befagyasztott magyar pénzek álltak a háttérben. Lehetett-e háttéralku, vagy sem Orbán Viktor, Ursula von der Leyen és más kulcsszereplők között? Elemzésünkben egyebek között erre a kérdésre keressük a választ.

Egy másik cikkünkben is a brüsszeli értekezleten történteket vizsgáltuk az ukrán csatlakozási folyamat szempontjából, miután fontos döntések születtek a közösség bővítésének megkezdésére vonatkozóan, de vannak még hasonlóan komoly akadályok is.

Arról is beszámoltunk, hogy Alicia Kearns, a brit parlamenti alsóház külügyi bizottságának vezetője csalódást keltőnek nevezte a magyar miniszterelnök viselkedését, és úgy vélekedett, hogy ezzel Vlagyimir Putyin kottája szerint játszik.

Balázs Péter: Orbán az egész transzatlanti családdal, harmincöt országgal megy szembe

A korábbi külügyminiszter szerint fontos fordulat történt az Európai Unió belső életében, amikor előző héten kiküldték Orbán Viktort az Ukrajna csatlakozási tárgyalásairól szóló szavazáskor: a tagállamok vezetői félresöpörték az útból. Az Ursula von der Leyen elleni magyarországi plakátok kapcsán kocsmai politizálást emlegetett.

Kutyák a robotkutatásban – Szelfi Miklósi Ádám biológussal

Hány év múlva lesz az embereknek társrobotjuk a hétköznapi életben, hogyan segítik a kutyákkal foglalkozó biológusok a robotokat gyártó mérnökök munkáját? – ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Miklósi Ádámmal a Szabad Európa podcastjában. A kutató egyebek mellett arról beszélt, hogy akár tíz-tizenöt év múlva megjelenhetnek a hétköznapi életben az embereket segítő társrobotok.

Lakner Zoltán: Talán ideje lenne, hogy az ellenzék ne alkalmazkodjon a fideszes keretekhez

Az újabb választások előtti törvénymódosítás megmutatta: talán ideje lenne, hogy ne alkalmazkodjon az ellenzék a fideszes keretekhez – jelentette ki Lakner Zoltán politológus. Az Elemzőben terítéken volt az EU-pénzek mellett a szuverenitásvédelem, a választási törvény és Antall József hagyatéka is.

Kálid Artúr: Belefáradtam a várakozásba és a lelkesedésbe

A színész azt mondja, tudja, hogy készülnek listák. Bizonyos filmek castingjára azért nem jutott el, mert aláírt egy petíciót. Bár az elveihez hű maradt, mégis úgy véli, hogy ha nem közösködnénk a rendszerrel, munka nélkül maradnánk, ő pedig harcolhat és küzdhet, de senkit nem érdekel, maximum éhen hal a gyerekeivel együtt.

Volt amerikai NATO-parancsnok: A Nyugat túl óvatos az ukrán fegyverszállítással kapcsolatban

James L. Jones, az amerikai tengerészgyalogság nyugalmazott négycsillagos tábornoka, a NATO korábbi európai főparancsnoka és Barack Obama elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója az ukrajnai háború globális megítéléséről, az adományozói fáradtságról, illetve arról is beszélt a Szabad Európának adott interjúban, hogy a nagyobb hatótávolságú fegyverek átadása kockáztatja-e az eszkalációt.

Amit még tudni érdemes

Orbán Viktor ennél nagyobb szívességet nem tett még a Kremlnek (Válasz Online)

Elképesztő fordulatokat hozott az EU-csúcs Brüsszelben. A magyar miniszterelnök megtette, amit még soha a háború kitörése óta: egyedül akadályozott meg egy világpolitikai jelentőségű döntést, rontva az ukrán ellenállás esélyeit.

Tényleg rosszul méri az inflációt a KSH? (Portfolio)

Áll a bál az infláció számítása körül. Több közgazdász állítja, hogy a lakossági energiaárak számításánál a KSH hibás módszert használ, ezért a mutató alacsonyabb a valóságosnál. A rezsiárak elszámolása körül kibontakozó vita a nemzetközi befektetői közösség figyelmét is felkeltette.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG