Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Se tűzifa, se háziorvos, lett viszont kormányközeli gigabank


Fiú egy összedőlt házon Gyöngyöspatán
Fiú egy összedőlt házon Gyöngyöspatán

Sokkal nagyobb lehet a kínai akkumulátorgyár vízigénye, mint amennyiről Debrecen vezetése beszél. Eddig kevés orvos vállalhatta be az új ügyeleti rendszert Hajdú-Biharban. Mészáros Lőrinc cégei a közbeszerzési pénzek 12 százalékánál is többet tehettek zsebre tavaly. Válogatásunk az elmúlt 24 órából.

Elérte a 7300-at a törökországi–szíriai földrengések áldozatainak száma. Dolgozik a magyar mentőcsapat is, már 12 túlélőt emeltek ki a romok alól.

A hibrid harmadik világháború küszöbén járunk, vagy már azon is túl – mondja a 24.hu-nak adott interjúban Szilágyi Ákos esztéta, Oroszország-szakértő. Elkeserítő, mély gondolatok, érdemes elolvasni.

De hogy lehet és érdemes a harmóniát is keresni a világban, arról már Hajnóczy Csaba zenész beszél a Szabad Európa Nirvánia után című, 13 részes podcastsorozatának utolsó vendégeként. Az ős-Kontroll zenésze ma már leginkább akusztikus ökológiával foglalkozik, a természeti és urbánus környezet hangjait építi be kortárs zenei műveibe.

Diktatúrák hírei

Furcsa hír a Pink Floyd-rajongóknak: Oroszország felkérte az együttes egyik alapítóját, Roger Waterst, hogy beszéljen azon az ülésen az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, amelyet Oroszország kért amiatt, hogy megvitassák az ukrajnai fegyverszállításokat. Az Izrael-ellenes fellépéseiről is ismert zenész szeptemberben nyílt levelet küldött az ukrán elnök feleségének, amelyben bírálta a nyugati fegyverszállításokat.

Nézzék meg donbászi fotógalériánkat Ramiszról, aki élelmiszer-adományokat szállít motorján a rászorulóknak az ukrajnai Jampilban.

Zelenszkij elnök, véget vetve a pletykáknak (amelyek azért hírek, nem pletykák voltak) kijelentette: helyén marad az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere azt mondta: nem szabad orosz delegációt beengedni a jövő évi párizsi olimpiára, ha Moszkva folytatja a háborút Ukrajna ellen. A végső döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottságé.

Kína követeli, hogy az Egyesült Államok adja át a múlt héten lelőtt kínai kémléggömb roncsait. Peking szerint az eszköz meteorológiai kutatásokat végzett, és véletlenül keveredett az amerikai légtérbe, Washington viszont hírszerző légi eszköznek minősítette. Az ügy miatt elhalasztotta pekingi látogatását Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A kormány és a tények

Sokkal nagyobb lehet a kínai akkumulátorgyár vízigénye, mint amennyiről Debrecen vezetése beszél – írja laptársunk, a debreciner.hu a Szabad Európa oldalán is közölt cikkében.

Komoly lakossági ellenállásba ütközött kínai CATL cég debreceni akkumulátorgyár-beruházása, az ellenzők egyik fő érve a gyár várható hatalmas vízfogyasztása, amit a kormány és a városvezetés cáfol. Most kiderült, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Papp László debreceni polgármester még októberben együttműködési megállapodást írt alá. Ebben az szerepel, hogy a déli gazdasági övezet vízkapacitását óránként 1770 köbméterre bővítik. Ez napi 42.480 köbmétert jelent, ami jócskán meghaladja a városházi kommunikációban sulykolt napi legfeljebb 24 ezer köbmétert.

A hajdú-bihari háziorvosok harmada vállalhatta be eddig az új ügyeleti rendszert. A próbaüzemként használt vármegyében a kormány úgy oldaná meg a szakemberhiányt, hogy kevesebb mint feleannyi helyen, csak tíz településen lesz háziorvosi sürgősségi ügyelet hétköznap 16–22 óra, hétvégén és ünnepnapokon pedig 8–14 óra között, a többit a mentőszolgálat oldaná meg.

Az orvosi kamara pár napja arról döntött, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, és helyezzék letétbe szerződésük felmondását nyomásgyakorlásképp.

Több hónapos várólista alakult ki a hatósági áras tűzifaprogramban – tudósított az RTL Híradója. Gulyás Gergely miniszter korábban még azt mondta: nem lesz hiány tűzifából, most kiderült, hogy van olyan állami erdészet, ahol még csak most teljesítik az októberben leadott rendeléseket, és aki most regisztrál, az két hónap múlva fog kapni értesítést, hogy mehet érte.

Szabadon című videósorozatunk legújabb része a magyar közoktatás évtizedes romlásával foglalkozik. Ennek olvashatják most összefoglalóját egy cikkünkben. Alacsony tanári fizetés, egyre növekvő társadalmi különbségek, túlterhelt diákok és tanárok, jövőképhiány, teljesítményhiány, pedagógushiány, autonómiahiány – ezekkel küzd a mai magyar közoktatás. Az elmúlt évtizedek oktatáspolitikáját alakító politikusokkal, tanárokkal, elemzőkkel kerestük a válaszokat, megszólal három volt miniszter, Pokorni Zoltán, Pálinkás József és Magyar Bálint is.

Van azért itt pénz

Mészáros Lőrinc cégei az egész országban közbeszerzésen elnyerhető pénzek 12 százalékánál is többet tehettek zsebre – közölte a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB), amit a 444 szemlézett. 2021-ben még magasabb volt ez a szám, akkor az összes forrás 16 százalékát Mészáros cégei nyerték.

A CRCB közel háromszázezer közbeszerzési eljárás adatait feldolgozva elemezte, hogy milyen sok a korrupciógyanús közbeszerzés Magyarországon.

2017 óta meredeken emelkedik a magas korrupciós kockázatú közbeszerzések száma. Ezek azok, amelyekre mindössze egyetlen cég jelentkezik, így esély van arra, hogy valójában szándékosan e cég számára írták ki a „pályázatot”.

2020 óta enyhén javul a tendencia, ami összefügghet az EU nyomásával, ami végül a szankciókhoz is vezetett, de csak az EU-s pályázatokban van némi javulás, a nemzeti költségvetésből kiírt közbeszerzések egyre korrupciógyanúsabbak.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn engedélyezte, hogy az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. 2023. április 30-án egyesüljön, és MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal folytassa működését. A két bank a Magyar Bankholding-csoport tagja, összeolvadásuk az MBH fúziós menetrendjének záró lépése. Tehát a jegybank megadta az engedélyt, hogy megszülessen az OTP-rivális magyar gigabank.

Az így létrejövő, tisztán magyar tulajdonú nagybank a közel 11 ezer milliárd forintos mérlegfőösszege alapján Magyarország második legnagyobb piaci szereplője lesz. Az első az OTP – az MBH-t azért hozzák létre, hogy Csányi Sándor pénzintézetének riválisa legyen.

Az MBH kormányközeli projekt. Mészáros Lőrinc birtokolja részvényeinek csaknem 15 százalékát két magántőkealapon keresztül. A jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátjaként is ismert Száraz István pedig az MBH csaknem 11 százalékának végső tulajdonosa az Uncia Magántőkealap révén.

Kellemes napot kívánok!

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG