Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szakértő: Demeter Szilárdnak az a legnagyobb erénye, hogy nem okoz felfordulást


Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója egy kerekasztal-beszélgetésen a budapesti Várkert Bazárban 2024. február 20-án
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója egy kerekasztal-beszélgetésen a budapesti Várkert Bazárban 2024. február 20-án

Szakértő: A kultúrpolitika ma azt jelenti, hogy ki jut be Orbán Viktorhoz. Árnyékkormánytól a limitált pornóig – pártok a gyermekvédelemről. Svéd belépés, ukrajnai háború, Donald Trump – a NATO idén megváltozhat.

Szakértő: A kultúrpolitika ma azt jelenti, hogy ki jut be Orbán Viktorhoz

Inkei Péter szerint Demeter Szilárd csak önmagát tudja menedzselni, úgy pattant elő, mint Pallasz Athéné Zeusz fejéből. A legnagyobb erénye, hogy nem okoz felfordulást. Csák János miniszter nagy holdingot hozna létre, pedig a vállalati szemlélet önmagában nem oldja meg a kultúra helyzetét – véli a szakpolitikus.

Árnyékkormánytól a limitált pornóig – pártok a gyermekvédelemről

Miután nemrég megkérdeztük a gyermekvédelemben dolgozó szakembereket és civileket, hogy milyen tippekkel látnák el az új törvénycsomagon dolgozó döntéshozókat, most megkérdeztük a pártokat is, hogyan fognak hozzájárulni a gyermekvédelem megreformálásáról szóló parlamenti munkához.

Svéd belépés, ukrajnai háború és Donald Trump – a NATO idén megváltozhat

Magyarország közel kétéves huzavona után megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, ezzel tovább erősödhet az idén 75 éves katonai szervezet. Csakhogy nem minden teljesen derűs a szövetségben. Ukrajnában háború dúl, miközben az Egyesült Államokban választás lesz, és Donald Trump személyében olyan elnök jöhet, aki már beszélt arról, hogy kiléptetné az országát a NATO-ból. Az Atlaszban a téma a NATO, vendégünk pedig Kis-Benedek József.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy Svédország belépése jelenti a kirakós utolsó darabját az észak-atlanti szövetség számára a stratégiai fontosságú Balti-tenger partvidékén, de Oroszország továbbra is fenyegetést jelent a régióban a víz alatt és felett egyaránt.

Tovább bővült az alcsútdobozi Orbán-birodalom: újabb földeket szerzett a miniszterelnök édesapja

Újabb szántóföldeket vett Orbán Győző – derült ki az állami online adatbázisból. Az ő nevén lévő hatvanpusztai birtokkal együtt mostanra legalább nyolcvanhektárnyi föld van a miniszterelnök édesapjának tulajdonában a Felcsúttal szomszédos Alcsútdobozon.

Somogyvári Gergő: „Ebben a filmben minden benne van, amire Magyarországon nem adnak pénzt”

A Fanni kertje Somogyvári Gergő rendező-operatőr első egész estés dokumentumfilmje. A hajléktalan férfi és a transz tizenéves barátságának történetét bemutató film megnyerte a Szarajevói Filmfesztivál zsűrijének különdíját, valamint a budapesti Verzió filmfesztivál közönségdíját. Podcastunk vendége a dokumentumfilmes volt, akivel finanszírozásról és a filmkészítő felelősségéről is beszélgettünk.

Brüsszel hadigazdaságra állítaná át az európai védelmi ipart

Az Európai Bizottság által jövő héten bemutatandó Európai Védelmi Ipari Program a békeosztalékról hadigazdaságra állítaná át az uniós védelmi ipart, felgyorsítva az EU önálló védelmi képességeinek létrehozását. A brüsszeli testület kvázi tagként számol Ukrajnával tervében.

Madridban nyit irodát az Alapjogokért Központ, Novák Katalin kommunikációs igazgatója kerül az intézet élére

A budapesti székhelyű Alapjogokért Központ hamarosan új irodát nyit Madridban – tudta meg a Szabad Európa kormányközeli forrásoktól. A közpénzből bőségesen támogatott, magát civil szervezetként definiáló intézet spanyolországi kirendeltségének vezetője információink szerint Farkas Vajk lesz.

Zalán Tibor: „Úgy gondolom, nekem nem arra kell figyelnem, hogy ide-oda megfeleljek”

Teljes zűrzavart, értékzavart lát a hazai színházakban a hatvanöt társulat 107 előadását felsorakoztató Országos Színházi Találkozó egyik válogatója, Zalán Tibor. A költő-író-drámaíró-dramaturggal a Szabad Pécs újságírója készített interjút.

Amit még tudni érdemes

Két év alatt 564 milliárd forint kár érte Magyarországot, amiért a kormány a tőzsde helyett Putyintól veszi a gázt (Népszava)

Ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, a ma érvényes, 2021-ben kötött magyar–orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két év során 564 milliárd forint kára származhatott az országnak.

A pap, aki ellen a McDonald’s indított eljárást kiskorú zaklatása miatt (444)

A probléma alapja, hogy a magyar jogrend jelenleg nem tudja kezelni a grooming nevű jelenséget, amit a szakirodalom becserkészésnek, behálózásnak nevez.

A világ pénzét veszítjük el, ha Orbánnak most nem sikerül időt nyernie Brüsszelben (Válasz Online)

A lengyelek előtt megnyílt az uniós pénzcsap, de Magyarország egyelőre nem kap érdemi részt az RRF-nek nevezett óriási alapból.

Lázár Jánosék tízmilliárd forintnál is többel számolhatták el a tarifareform többletköltségeit (G7)

Lázár Jánosék szerint a kilencszázezer határon túli magyarnak ingyenessé tett közlekedési kedvezménynek semmilyen költségvetési hatása nem lesz.

Tíz százalékkal drágább, de harminccal termelékenyebb – a vendégmunkásdömping háttere (Telex)

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy akár ötszázezer munkásra is szüksége lehet az országnak.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG