Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Tovább nőnek a csúszásban lévő magyar gazdaságfejlesztési program költségei a boszniai Szerb Köztársaságban


Milorad Dodik boszniai szerb vezető fogadja Orbán Viktort Banja Lukában 2024. április 5-én
Milorad Dodik boszniai szerb vezető fogadja Orbán Viktort Banja Lukában 2024. április 5-én

Csúszik és drágul a magyar vállalkozásfejlesztési program a boszniai Szerb Köztársaságban. A Tisza Párt kivételével most nem érdekelte a pártokat a civil szavazatszámlálók delegálása. Tizenhat évesen drogkereskedő és fegyveres rabló, de kitűnő tanuló – fiúk a javítóban.

Csúszik és drágul a boszniai Szerb Köztársaságban zajló magyar vállalkozásfejlesztési program

Egy évvel csúszik a végső határideje a boszniai Szerb Köztársaságban zajló magyar vállalkozásfejlesztési programnak. A közpénzből megfinanszírozott projekt keretében az ottani gazdálkodók magyarországi gyártású mezőgazdasági gépeket vásárolhatnak. A lebonyolításban szerepet játszó állami szervezetnél látott dokumentumok szerint a program már az ígértnél eleve jelentősen alacsonyabb összeggel indult, a csúszás miatt pedig a lebonyolítás költségeire mintegy félmilliárd forintnál is többet költhet egy Banja Luka-i alapítvány.

A Tisza Párt kivételével most nem érdekelte a pártokat a civil szavazatszámlálók delegálása

A 2022-es parlamenti választások előtt komoly kampány indult a civilek toborzására a szavazatszámláló bizottságokba. Most ez elmaradt, a Tisza kivételével egyik párt sem foglalkozott ezzel; sokkal kevesebb is lett a választások tisztaságát ellenőrző szavazatszámláló.

Tizenhat évesen drogkereskedő és fegyveres rabló, de kitűnő tanuló – fiúk a javítóban

Cikksorozatunk előző részében bemutattuk, hogy zajlik az élet az ország egyetlen, csak lányok számára fenntartott javítóintézetében. A javítóintézetek lakóinak túlnyomó részét adó fiúk esetében azonban sokszor egészen más a helyzet. Most velük foglalkozunk részletesebben.

Lezárta az LMP a gödi Samsung gyárat

Az LMP aktivistái Csárdi Antal képviselő vezetésével hétfő délelőtt lezárták a Samsung SDI Zrt. gödi akkumulátorgyárának mindkét bejáratát. Az akcióval a bíróság azon ítéletének szerettek volna érvényt szerezni, amely több mint egy hónapja felfüggesztette az üzem környezethasználati engedélyét, amely mégis zavartalanul működik.

Szerbiában a kormánypárt nyerte a szabálytalanságokkal vádolt, megismételt helyi választásokat

A kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) hirdetett győzelmet a fővárosban, Belgrádban és az ország más részein megismételt helyhatósági választások után. A voksolást apátia, incidensek és szabálytalanságok kísérték.

Hiába a tömeges tiltakozás Georgiában, a házelnök aláírta a „külföldiügynök-törvényt”

Georgiában a parlament elnöke, Salva Papuasvili aláírta a megosztó törvényjavaslatot, jóllehet heteken át tömegek tüntettek a jogszabály ellen, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig figyelmeztetett, hogy a lépés veszélyeztetheti a kaukázusi ország észak-atlanti integrációját.

Ukrán elnök: Oroszország Kína segítségével próbálja aláásni a svájci békekonferenciát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn Fülöp-szigeteki kollégájával találkozott. Ritkaságszámba menő ázsiai útján arra igyekszik rábírni a térség vezetőit, hogy vegyenek részt a Svájc által szervezett globális békecsúcson, amelyet szerinte Moszkva pekingi segítséggel próbál aláásni.

Gázában az építmények több mint fele megsemmisült vagy megsérült a háborúban

Az ENSZ előzetes műholdelemzése szerint a Gázai övezet összes építményének nagyjából 55 százaléka megsemmisült, megsérült vagy kárt szenvedhetett azóta, hogy nyolc hónappal ezelőtt kitört a háború a palesztin enklávéban.

Amit még tudni érdemes

Iskolai botrány Bonyhádban, a fideszes polgármester hozzátartozója az érintett (Magyar Narancs)

A kisvárosban az a szóbeszéd járja, hogy F. tanár úr egy 13 éves növendék esetében lépte át a tanári szerephatárt. A helyiek szerint azért nem lett ebből eddig országos botrány, mert F. tanár úr a fideszes polgármester közeli hozzátartozója, az iskola igazgatója pedig a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje.

Súlyosan veszélyeztetik a gyerekeket, félelmet keltenek a Fidesz háborús üzenetei (Népszava)

Veszélyes a gyerekekre, sértik a jogaikat a kormány háborúról szóló kampányvideói, plakátjai, reklámjai – vélik gyermekvédelmi szakemberek.

Senki sem akarja Magyarországra erőltetni a sorkatonaságot, de egyre több országban fontolgatják a bevezetését (24.hu)

Manfred Weber valóban beszélt arról, hogy támogatja a sorkötelezettség bevezetését, de nem európai uniós szinten, hanem Németországban. Számos tagállamban ma is létezik a kötelező sorkatonaság, és jelenleg is többen tervezik a bevezetését.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG